270.000 euro Vlaamse subsidies voor bouw nieuwe jeugdlokalen: “Blij met steun van Vlaanderen”

Nog net op de valreep heeft uittredend Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle 1,54 miljoen euro vrijgemaakt voor investeringen in jeugdinfrastructuur. Daarvan gaat 270.000 euro naar het project van de vzw Sperregem Bouwt, die op het domein Sperregem aan de Bruggestraat jeugdlokalen wil bouwen en verbouwen voor KSA ’s Gravenwinkel en KSA Marie Mo. “We zijn enorm blij met deze steun van Vlaanderen”, aldus vzw-voorzitter Pieter Billiet.

Nu heeft ook scoutsgroep Robrecht van Bethune nog zijn lokaal op Sperregem, maar die jeugdbeweging zal verhuizen naar de voormalige zitmeubelfabriek Leda aan de Warandestraat.

Asbest verwijderen

Het bouwproject op Sperregem zal naar schatting ongeveer 1 miljoen euro kosten, een niet te onderschatten bedrag. “De Vlaamse subsidies zijn van het grootste belang om alles financieel rond te krijgen”, zegt Pieter Billiet, die voor CD&V gemeenteraadslid is en zich hard voor de vzw Sperregem Bouwt inzet. “In het voorjaar hebben we een lijvig dossier samengesteld om naar het Vlaamse geld te dingen. Dat hebben we samen met de architecten gedaan. Nu worden we beloond voor de inspanningen, want 270.000 euro is echt wel veel. Het overtreft mijn stoutste verwachtingen.”

“De Vlaamse subsidies vallen onder de investeringsenveloppe Sectorale Prioriteiten Jeugd. Voor twee deeldossiers ontvangen we het geld, met name voor duurzaamheid en veiligheid. Het is logisch dat we net voor die twee zaken geld krijgen. De huidige gebouwen op Sperregem dateren van 1984 en voldoen al een tijdje niet maar aan de duurzaamheidsnormen van vandaag. Onder de rubriek veiligheid krijgen we dan weer centen voor onder meer het verwijderen van de asbestdaken en het installeren van branddetectie voor de gebouwen.”

Polyvalente zaal

Sperregem Bouwt kan ook rekenen op subsidies van het stadsbestuur. Dat gebeurt via het zogenoemde Bouw- en Onderhoudsfonds, dat de bouw van jeugdlokalen helpt financieren en sinds kort ook de renovatie van wijkzalen. “Het komt erop neer dat de stad 60% van de bouwkosten voor zijn rekening neemt”, zegt Pieter. “We zijn de lokale én de Vlaamse overheid enorm erkentelijk voor wat we aan steun ontvangen. Zonder hen zou het niet lukken om ons project te realiseren.”

De bouwplannen zijn intussen al concreet aan het worden. “We voorzien op de site een nieuwe polyvalente zaal tussen de gebouwen van KSA Marie Mo en KSA ‘s Gravenwinkel”, licht Pieter toe. “Dat polyvalente gebouw zullen we ook openstellen voor de buurt. Het zal gehuurd kunnen worden voor vergaderingen, babyborrels, verjaardagsfeestjes en noem maar op. De huidige gebouwen van KSA Marie Mo en scoutsgroep Robrecht van Bethune ondergaan tegelijkertijd een volledige metamorfose. We tillen de daken op voor een volwaardige verdieping, een nieuwe traphal, een nieuw sanitair blok en een keuken grenzend aan de polyvalente zaal. De eerste verdieping zal via een interne trap én via een buitentrap betreden kunnen worden. Zo creëren we de mogelijkheid om in de toekomst het lokaal eventueel te verhuren aan andere jeugdgroepen, bijvoorbeeld in de zomer. Maar uiteraard zal de accommodatie prioritair toekomen aan de twee KSA-groepen.”

Crowdfunding

De vzw Sperregem Bouwt hoopt dat de bouwwerkzaamheden over een klein jaar zullen kunnen starten, met name in september 2025. Pieter: “We zijn hierover nog in overleg met het stadsbestuur en met de scoutsgroep. Sowieso zullen de drie betrokken jeugdbewegingen in de bouwperiode tijdelijk onderdak nodig hebben.”

Op woensdagavond 23 oktober heeft er een infomoment plaats op het domein Sperregem. De architecten zullen er duiding geven over de plannen en tegelijk verstrekt de vzw inlichtingen over hoe ouders en sympathisanten het project via giften en renteloze leningen kunnen steunen.

“Met onze crowdfunding hopen we een bedrag van 150.000 euro op te halen”, aldus Pieter Billiet.

The post 270.000 euro Vlaamse subsidies voor bouw nieuwe jeugdlokalen: “Blij met steun van Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mark Rutte beleeft eerste dag als secretaris-generaal van NAVO: “Niet ongerust over Amerikaanse presidentsverkiezingen”

De Nederlandse ex-premier Mark Rutte beleeft vandaag/dinsdag zijn eerste werkdag als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt de Noor Jens Stoltenberg op, die tien jaar lang aan het hoofd stond van de militaire alliantie. Rutte stipte alvast zijn hoogste prioriteit aan: het bestendigen van de steun aan Oekraïne, en Kiev helpen een onafhankelijk land te blijven.

Lees meer »

Nooit eerder geziene stoelendans in Knokke-Heist

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 31 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Knokke-Heist, zetelen er vandaag nog 24 in de gemeenteraad.
The post Nooit eerder geziene stoelendans in

Lees meer »

‘Affaires’ komen wel vaker voor in Vlaanderen: volksjury beslist over lot van schutter Stijn Marchand (41)

“Frank is dood.” Zo stormde Stijn Marchand in 2022 bij zijn ex-minnares binnen. Vandaag begint zijn assisenproces in Gent. De beschuldigde beweert dat het geweer per ongeluk afging op zijn liefdesrivaal. Het proces moet duidelijk maken hoe een amoureuze driehoek – twee mannen, één vrouw – zo dramatisch ontvouwd werd, net toen de vrouw weer voor haar echtgenoot koos.

Lees meer »

NMBS blijft bij uitstel van extra treinaanbod

Vervoermaatschappij NMBS heeft vrijdag opnieuw beslist om een belangrijke uitbreiding van het treinaanbod uit te stellen. Dat gebeurt nadat uittredend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) die beslissing vorige maand heeft vernietigd.

Lees meer »

Opmerkelijke politieke stabiliteit in De Haan

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in De Haan, zetelen er vandaag nog altijd 22 in de gemeenteraad.
The post Opmerkelijke politieke stabiliteit

Lees meer »

LIVE. Ook buiten Bosuil loopt het uit de hand: politie jaagt Antwerp-fans weg met waterkanon, Beerschot-bussen vertrekken

De derby tussen Antwerp en Beerschot is, zoals gevreesd, uit de hand gelopen. De bezoekende fans bleven rookbommen op het veld en scheidsrechter Lothar D’hondt besliste om de match definitief te staken. De Bosuil is intussen leeg, maar ook buiten het stadion is de sfeer nog grimmig – de politie moest zelfs al het waterkanon en traangas inzetten tegen de

Lees meer »

Expert verrast door grondoperaties in Libanon: “Ik geloof niet dat Israël een echte grondoorlog gaat beginnen”

De “beperkte grondoperaties” in Libanon hebben Peter Malcontent, expert in het Israëlisch-Palestijnse conflict, verrast. “Maar neen, dit is niet het begin van een invasie waarbij Libanon helemaal onder de voet wordt gelopen.” Malcontent legt uit waarom Israël de operatie voorlopig beperkt houdt: “Tegen Hamas vechten is helemaal wat anders dan tegen Hezbollah.”

Lees meer »

Districtsburgemeester Berendrecht-Zandvliet-Lillo sluit coalitie met Vlaams Belang niet uit, De Wever reageert: “Praten met Vlaams Belang mag, besturen niet”

Carl Geeraerts (N-VA), districtsburgemeester van Berendrecht-Zandvliet-Lillo, sluit een coalitie met Vlaams Belang niet uit. Dat zei hij in een debat op VTM. Partijvoorzitter Bart De Wever reageert: "Geen enkele lokale afdeling wilde samen besturen met extremisten. We hebben klare afspraken gemaakt, en iedereen zal zich daar aan houden."

Lees meer »

Paul Magnette “beledigd” door uitspraken van de paus over vrouwen

PS-voorzitter Paul Magnette is misnoegd over uitspraken die paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan ons land heeft gedaan over vrouwenrechten. Dat zei hij zondag bij RTL-TVi. Magnette trad niet in detail, maar verwees wellicht naar de conservatieve standpunten die de paus uit de doeken deed in zijn toespraak bij de UCLouvain.

Lees meer »

KIJK. Jani Kazaltzis krijgt inzinking bij het overnemen van frituur in ‘Jani & James doen het zelf’: “Straks duw ik je kop in de olie”

Jani Kazaltzis (45) en James Cooke (39) duiken met frisse moed de wereld van de frituur in tijdens ‘Jani & James doen het zelf’. Na avonturen in de thuiszorg, kringloopwinkel en een lagere school, blijkt dit echter een flinke uitdaging. De glimlach verdwijnt al snel en maakt plaats voor een negatieve sfeer, en dat vooral bij Jani.

Lees meer »