Provinciedomein Palingbeek telt jaarlijks 270.000 bezoekers en is vooral populair bij rustzoekers en natuurliefhebbers

Het provinciedomein Palingbeek in Ieper verwelkomde in periode september 2023 tot en met augustus 2024 zo’n 270.000 bezoekers. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Westtoer in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. Het is een populair domein voor rustzoekers en natuurliefhebbers waar bezoekers graag komen om te wandelen. Over het algemeen zijn bezoekers ook erg tevreden en geven ze het domein een score van 4,3 op 5.

De studie schetst een actueel beeld van de bezoekers in het provinciedomein. Via tellers op twee parkings werd het volume van de bezoekers gemeten. Via enquêtes bij 2.396 respondenten werd het profiel van de bezoeker bepaald.

Profiel van de bezoeker

80% is een dagbezoeker uit West-Vlaanderen, 42% woont specifiek in een nabijgelegen stad of gemeente in de Westhoek, waarvan de bewoners van Ieper de grootste groep uitmaken (24%). 11% van de bezoekers zijn dagtoeristen uit Noord-Frankrijk en 9% van de bezoekers zijn verblijfstoeristen in de nabije regio. Het aandeel van die laatste groep is sterk gestegen in de laatste tien jaar. 39% komt op bezoek als koppel zonder kinderen, de gezelschappen met kinderen maken 37% uit van de gezelschappen. De gemiddelde leeftijd van de bezoeker is 40 jaar.

Meer dan de helft van de gezelschappen komt minstens 4 keer per jaar naar het domein. 85% van het publiek komt met de auto en gemiddeld is een bezoeker 27 minuten onderweg naar het domein.

Wandelmogelijkheden

Provinciedomein Palingbeek haalt een gemiddelde tevredenheidsscore van 4,3 op 5. Het aanbod van wandelmogelijkheden haalt de hoogste tevredenheidscore. Het is ook de activiteit die het meest wordt gedaan door de domeinbezoekers. De bezoekers zijn daarnaast heel tevreden over het landschap in het domein en de parkeermogelijkheden. Ook de veiligheid, netheid en het onderhoud van het domein wordt gesmaakt door de bezoekers.

Volgens de bezoekers zijn de belangrijkste verbeterpunten het aanbod aan sanitaire voorzieningen, rust- en zitbanken en picknickinfrastructuur.

Geplande investeringen

Aansluitend op de conclusies van dit onderzoek investeert de Provincie de komende jaren in speelnatuur en beleving van landschap en natuur. Er komt een centrale belevingsas en een nieuwe speelzone aan de cafetaria. Ook de ontharding van verkeersassen ten voordele van nieuwe wandellussen (Verbrande Molenstraat) past in dit verhaal. Voor het bezoekerscentrum wordt een ontwerpstudie opgestart voor een nieuwe educatieve inrichting, zowel binnen als in de omgeving van het bezoekerscentrum.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de Vaart Ieper-Komen verbonden met de stad Ieper (station) en het RAVeL-routenetwerk Wallonië (Komen).

The post Provinciedomein Palingbeek telt jaarlijks 270.000 bezoekers en is vooral populair bij rustzoekers en natuurliefhebbers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kraslotactie en late night shopping moeten lokale handelaars boost geven: “10 Izegem kadobonnen ter waarde van 250 euro als hoofdprijs”

Shoppen in Izegem wordt binnenkort nog leuker. In oktober kan je deelnemen aan de kraslotactie en op 10 oktober kan je in het Izegemse stadscentrum naar een gezellige late night shopping afzakken.
The post Kraslotactie en late night shopping moeten lokale handelaars boost geven: “10 Izegem kadobonnen ter waarde van 250 euro als hoofdprijs” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Ook buiten Bosuil loopt het uit de hand: politie jaagt Antwerp-fans die Beerschot-bussen opwachten weg met waterkanon

De derby tussen Antwerp en Beerschot is, zoals gevreesd, uit de hand gelopen. De bezoekende fans bleven rookbommen op het veld en scheidsrechter Lothar D’hondt besliste om de match definitief te staken. De Bosuil is intussen leeg, maar ook buiten het stadion is de sfeer nog grimmig – de politie moest zelfs al het waterkanon en traangas inzetten op de

Lees meer »

Dag vol activiteiten tijdens de Kasteelstraatfeesten

Kinderen uit Sint-Eloois-Winkel beleven op zaterdag 5 oktober hun jaarlijkse hoogdag. Tijdens de 52ste editie van de Kasteelstraatfeesten valt er opnieuw heel wat te beleven. Thema dit jaar is superhelden.
The post Dag vol activiteiten tijdens de Kasteelstraatfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

NBA-legende Dikembe Mutombo (58) overleden aan hersentumor

De Congolese NBA-legende Dikembe Mutombo is op 58-jarige leeftijd overleden aan kanker, zo maakte de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie maandag bekend via sociale media. Mutombo kwam tijdens zijn roemrijke carrière in de NBA uit voor zes verschillende clubs en kampte met een hersentumor.

Lees meer »

Inzamelactie voor begrafenis Claudine Deschacht, die onwel werd op Club Brugge kampioenviering: “Onze blauwe engel met zwarte vleugels”

Claudine Deschacht (54) uit De Panne is afgelopen maandag overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding en trombose, nadat ze tijdens de kampioenenviering van Club Brugge op 27 mei onwel werd. Nu organiseert haar zus Kim een inzamelactie om Claudine een mooie afscheidsdienst te geven. “Claudine heeft drie weken lang in coma gelegen en daarna heeft ze iedere dag gestreden

Lees meer »

Robin Ramaekers en Stijn De Smet zien elkaar terug na aanval in Beiroet: “Wat tijd nodig om te plaatsen en te verwerken”

VTM-oorlogsjournalist Robin Ramaekers heeft een foto gedeeld op sociale media waarop hij te zien is met cameraman Stijn De Smet. De twee werden aangevallen toen ze een reportage wilden maken in de Hezbollah-wijken in Beiroet. “Kogelwonde, gebroken oogkas, gekneusde ribben doen pijn, maar vooral aan de binnenkant wat tijd nodig om te plaatsen en te verwerken”, schrijft hij.

Lees meer »

Opnieuw zware luchtaanvallen in zuiden van Beiroet: “Mogelijke nieuwe leider Hezbollah was doelwit”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge

In de Residentie Ten Eeckhoute op de Garenmarkt in Brugge werd zaterdag de 100ste verjaardag gevierd van Cornelis Labeur. Hij werd op 28 september 1924 geboren in Sint-Agatha Berchem. Hij is van Nederlandse afkomst. Zijn hele familie Labeur woont in de provincies Zeeland en Noord-Brabant.
The post Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »