Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 11 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Spiere-Helkijn zetelen er vandaag nog 9 in de gemeenteraad.
Ondanks de historisch lage score van 53,2 procent van de stemmen bleef Lijst Burgemeester bij de vorige verkiezingen de absolute meerderheid behouden. De oppositiepartij, TeAM+, haalde 46.8 procent van de stemmen. Toch mocht burgemeester Walraet aan zijn zesde en laatste ambtstermijn beginnen. Wegens aanhoudende gezondheidsproblemen koos hij ervoor om voor de komende verkiezingen van 13 oktober de fakkel door te geven. Hij zal op dat moment 80 jaar zijn, waarvan hij maar liefst 36 jaar burgemeester was. Rik Vandevenne was jarenlang schepen en gemeenteraadslid voor Lijst Burgemeester, tot hij naar TeAM+ overstapte. Na de verkiezingsnederlaag stopte hij met de gemeentepolitiek. Roger Deldaele, Conny Seynaeve en Willy Glorieux vulden de posities van schepenen voor Lijst Burgemeester op.
Lees verder onder de tabel.
Verhuisd
Naast de burgemeester en de drie schepenen bestond de gemeenteraad verder ook nog uit raadsleden Vincent Devos, Mathias Goos, Joris Blontrock, Patricia Deldaele, Christine Delaplace, Gerda Van Den Driessche en Nicolas Debonnet en algemeen directeur Wout Lefebvre.
“Spiere-Helkijn moet een democratie blijven” -Luc Pollet
Van deze 12 gemeenteraadsleden blijven er ondertussen maar 10 meer over. Marie Christine Delaplace (Lijst Burgemeester) diende begin 2023 na vier jaar haar ontslag in als OCMW- en gemeenteraadslid, nadat ze had aangegeven meer tijd te willen besteden met haar kleinkinderen. Haar partijgenoot Marc Deneckere volgde haar toen op. Gerda Van Den Driessche (TeAm+) diende in september 2024, kort voor de nieuwe verkiezigen haar ontslag in. Zij werd opgevolgd door Sylvie Delcour. “Ik ben verhuisd naar Harelbeke, waardoor het moeilijk werd om nog in de gemeenteraad van Spiere-Helkijn te blijven”, klinkt het bij Gerda.
Woonzorgcentrum
De huidige gemeenteraad focuste zich tijdens deze legislatuur vooral op de verfraaiing van Spiere-Helkijn. Zo werd in 2021 het Robecynplein vergroend, met onder meer een waterdoorlatende parking en groene pleintjes. Ook de nutsleidingen aan het plein werden vernieuwd. De sporthal werd ook onder handen genomen. In 2021 raakte immers bekend dat het gemeentebestuur informatie had achtergehouden over de aanwezigheid van asbest, alhoewel ze midden 2020 al op de hoogte geweest zouden zijn. Ondanks die informatie lieten ze de sportlessen alsnog in de sporthal plaatsvinden.
Het belangrijkste dat het huidige gemeentebestuur gerealiseerd heeft, is zonder twijfel de bouw van het woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist in Helkijn. Daarmee hebben ze bij de inwoners van Spiere-Helkijn zeker punten gescoord.
Opkomst nieuwe partij
In de aanloop naar de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen besloten de meerderheid en de oppositie hun krachten te bundelen in de nieuwe partij Pro 8587, met Mathias Goos (voormalig kopstuk TeAM+) als lijsttrekker. Deze eenheidspartij bestaat uit enkele leden van beide partijen en enkele nieuwe krachten.
Even leek het erop dat er geen tweede lijst zou opkomen, en er dus misschien geen verkiezingen zouden zijn, maar daar besliste dierenarts en uitbater van B&B ‘t Hof van Spiere Luc Pollet anders over. Op de valreep diende hij een lijst in, een éénmanslijst. “Spiere-Helkijn moet een democratie blijven”, klinkt het.
Of Luc Pollet een van de zetels in de gemeenteraad zal vullen, of dat we een gemeenteraad krijgen met enkel leden van Pro 8587, blijkt dus voorlopig dé vraag te zijn naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Wat wel zeker is, is dat er sowieso een nieuwe burgemeester zal zijn in de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.
The post Gemeenteraad Spiere-Helkijn bleef grotendeels ongewijzigd: Slechts twee nieuwe leden is provided by KW.be.