Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Moorslede, zetelen er vandaag nog 13 in de gemeenteraad.
Het eindigt in Moorslede uiteindelijk met een zwarte bladzijde door alle heisa rond ex-burgemeester Ward Vergote. Met Visie en STERK kwam er in 2018 een nieuwe meerderheid. PRO verdween naar de oppositie. Met nu drie partijen in de oppositie heeft de meerderheid het niet gemakkelijk, vooral vanaf halverwege de legislatuur met heel wat commotie rond burgemeester Ward Vergote en schepen Geert Vanthuyne, die voor hun beurt hun coronavaccin zouden hebben gekregen tijdens de vaccinaties in het woonzorgcentrum.
Om dan maar te zwijgen van een paar klachten bij de gouverneur. Ward Vergote kwam in opspraak wegens de aankoop met voorkennis van landbouwgrond in de Millesteenstraat in Dadizele. West-Vlaams procureur Filiep Jodts startte een onderzoek naar mogelijke belangenvermenging, dat maakte deze krant in december 2021 bekend. Tegen de burgemeester werd klacht ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. De fameuze landbouwgrond steeg enkele jaren nadien spectaculair in waarde. De correctionele rechtbank in Kortrijk achtte de feiten bewezen en veroordeelde de burgemeester in december vorig jaar tot een jaar voorwaardelijk.
(Lees verder onder de tabel)
Oppositie stapt op
Een andere dieptepunt was de gemeenteraad van januari dit jaar. Omdat de meerderheid van Visie en STERK onvoldoende in aantal was om rechtsgeldig te kunnen stemmen, stapte de oppositie van NVAPlus en PRO in het begin van de gemeenteraad op. Gemeenteraadsvoorzitter Pol Verhelle (Visie) had geen andere keuze dan de zitting na amper enkele minuten af te sluiten. Bij de meerderheid waren Stefan Cardoen en Lisa Oplinus (beiden Visie) verontschuldigd.
Ward Vergote is sinds augustus vijf maanden geschorst als burgemeester. Mogelijk ging dat vanuit Brussel om een politieke afrekening… Hij was in september 2020 immers niet te spreken over het nieuwe federale regeerakkoord en leverde zijn lidkaart van Open Vld in, naar eigen zeggen omdat hij zich bedrogen voelde. Met de schorsing door minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) kwam loontje misschien wel om zijn boontje. Nessim Ben Driss werd waarnemend burgemeester. Stefan Cardoen verliet Visie en zetelt onafhankelijk.
Nicolas Verlinde
Nicolas Verlinde (N-VA) nam na een half jaar in deze legislatuur in juli 2019 ontslag wegens verhuis naar Roeselare. In de legislatuur 2013-2019 was hij het jongst verkozen gemeenteraadslid ooit in de gemeente Moorslede. Nicolas was destijds 19 jaar en behoorde tot Visie, toen een kartel van Open Vld, N-VA en onafhankelijken.
Ward Vergote leverde zijn partijkaart in omdat hij zich bedrogen voelde
Tijd voor een terugblik op de periode als gemeenteraadslid. “Nostalgisch, ik moet bekennen dat ik het zelf wat mis”, klinkt het. “Centraal tussen de mensen, luisteren naar hun noden en verwachtingen. Het is helemaal mijn ding. Ik blik vooral dankbaar terug op een leuke en boeiende periode. Soms word ik nog eens spontaan aangesproken omdat men vermoed dat ik nog in de gemeenteraad zetel. (lacht) De lokale politiek volg ik op de voet nu de verkiezingskoorts loopt bij alle partijen. Af en toe volg ik online of fysiek de gemeenteraad nog eens. Ideaal om de politieke sfeer op te snuiven.”
Negatief in het nieuws
De gemeenteraadsverkiezingen in het Lievensdorp zijn moeilijk voorspelbaar. “Vijf politieke partijen lijkt me echt te veel voor Moorslede (wat ook het geval was in 2018, red.)”, zegt Nicolas. “Daarnaast kwam de gemeente de voorbije tijd negatief in het nieuws, wat ik jammer vind voor de politici die het goed menen en zich dagelijks inzetten. Hun lot ligt in handen van de kiezer.”
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.
The post Acht verkozenen vervangen in gemeenteraad van Moorslede de voorbije zes jaar:Schorsing is een zwarte bladzijde is provided by KW.be.