Recordzomer voor Roeselare met bijna 900.000 bezoekers

Ook in de zomer van 2024 kon de Rodenbachstad duizenden bezoekers verleiden onder de noemer ‘Gebeten door Roeselare’. “Eigen inwoners, bezoekers uit de streek, maar ook toeristen van verder af, kwamen genieten van zomerse evenementen, verrassende wandel- en fietstochten en de culinaire en culturele belevingen”, aldus burgemeester Kris Declercq.

In de maanden juli en augustus bezochten in totaal een kleine 900.000 mensen de Roeselaarse binnenstad, dat is zo’n 11 procent meer bezoekers dan twee jaar terug, toen de stad voor het eerst uitpakte met de ‘Gebeten door Roeselare’-campagne.

“Ruim één op drie bezoekers van de Roeselaarse binnenstad de afgelopen zomer komt uit de eigen regio: buurgemeentes, maar ook de streek rond Tielt, Kortrijk, Ieper en Diksmuide. Uit de mobiele telefonie-data blijkt dat een kleine 300.000 provinciegenoten langskwamen in het Roeselaarse stadscentrum, en dat is exclusief de Roeselarenaars zelf en structurele bezoekers (die er werken of wonen)”, horen we van burgemeester Kris Declercq.

Maar ook van wat verder af, vinden steeds meer mensen de weg naar Roeselare. In vergelijking met twee jaar terug is het aantal bezoekers uit andere provincies (34.000) gestegen met zo’n 15 procent. Het aantal buitenlandse bezoekers (24.000) kent dan weer een stijging met 27 procent.

Podwalk

Het toeristisch aanbod van Roeselare werd door heel wat mensen gesmaakt. Dat kon deze zomer ook weer letterlijk, door te smullen van het lokale culinaire DNA en een picknick- of aperomand te bestellen in het Sterrebos, Bergmolenbos of Stadspark. Een kleine 300 mensen tekende hier op in. Ook het vernieuwde fietsaanbod, dat al voor de zomer gelanceerd werd, blijkt een voltreffer.

Om een nieuw publiek met de stad te laten kennismaken, ging Stad Roeselare deze zomer in zee met tv-figuur Arnout Hauben. Ruim 4.000 mensen gingen werden door Arnout door de stad geloodst en verrast met boeiende verhalen over Adriaen Willaert, de parkbegraafplaats, de Nieuwmarkt en de familie Rodenbach. De Podwalk blijft ook buiten het hoogseizoen bestaan en is de ideale introductie voor bezoekers die voor het eerst in de Rodenbachstad zijn. “De podwalk van Arnaut Hauben over Roeselare is samen met de Podwalk van Het Zwin de populairste van alle VRT Podwalks”, aldus schepen Matthijs Samyn.

Pieken met Natour

Naast de traditionele piekdagen van de Batjes eind juni, was het Natourcriterium deze zomer opnieuw de grootste publiekstrekker. Op die dinsdag 23 juli werden 24.000 bezoekers gemeten in het centrum, waarvan er 4.000 van verder dan 25 kilometer rond Roeselare kwamen.

Waar de eerste helft van augustus wat kalmer was, bruiste het stadscentrum opnieuw volop vanaf het kermisweekend. Ook het eerste septemberweekend (7-8 september) met Paris-Montmartre, Openmonumentendag en ‘terug-naar-school’-shopping was een schot in de roos met zo’n 42.500 bezoekers. De nieuwe permanente expo ‘Bunker 1944’ kreeg 1.300 bezoekers over de vloer tijdens het hele openingsweekend.

Sterk slotakkoord

Ook de culturele en muzikale accenten in deze zomercampagne wisten het grote publiek te beroeren. Op 11 en 21 juli en op 15 augustus (Ketnet Zomertour) liep de markt telkens gezellig vol voor het muzikaal programma. Theater in het park zorgde telkens voor een gezellige drukte. Bij de Parkies waren vooral de laatste twee edities, met ABBA4YOU en 2Fabiola een schot in de roos qua opkomst.

Afgelopen weekend vormde ‘de groote stooringe’, het driejaarlijkse circus- en straattheaterfestival tijdens de Rodenbachfeesten, opnieuw een sterk slotakkoord aan deze zomer. Over het hele weekend werden zo’n 42.000 mensen gemeten in het stadscentrum, die konden genieten van spectaculaire en intieme circusacts uit binnen- en buitenland.

The post Recordzomer voor Roeselare met bijna 900.000 bezoekers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rusland wil adoptie naar landen met genderzorg verbieden: goedgekeurd wetsvoorstel heeft vooral symbolische betekenis

In Rusland hebben parlementsleden in eerste lezing een wetsvoorstel goedgekeurd waarmdoor Russische kinderen niet geadopteerd mogen worden door ouders in landen waar genderbevestigende zorg wordt geleverd. De Russische president Vladimir Poetin houdt een zeer conservatieve lijn aan rond maatschappelijke kwesties. Hij ziet dat als een uitbreiding van zijn strijd tegen het Westen. Buitenlandse adoptie van Russische kinderen kwam al nauwelijks

Lees meer »

Femma Heilig Hart viert 55ste verjaardag

Het mag gezegd dat Femma Heilig Hart Izegem een succesrijke vereniging is die zopas haar 55ste verjaardag vierde. Liefst 55 jaar van samenkomst, gemeenschap en inzet. De 55ste verjaardag werd dan ook uitgebreid gevierd met alle leden in de feestlocatie de Leest, waar schepen Ann Van Essche de groep toesprak.
The post Femma Heilig Hart viert 55ste verjaardag appeared

Lees meer »

Zeldzame vondst in Wieze, inwoner vindt rups van Wingerdpijlstaart: “Al meer dan 5 jaar niet gespot in België”

Een inwoner van Lebbeke heeft in zijn tuin een opmerkelijke vondst gedaan. Hij vond een rups van de Wingerdpijlstaart, een trekvlinder die vooral in Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied voorkomt. De afgelopen dagen zijn er ook op andere plaatsen in Vlaanderen nog enkele gespot. Het is wel al van 2019 geleden dat het diertje nog in België waargenomen was.

Lees meer »

LIVE WK VROUWEN. Sterke Ghekiere glipt mee in kopgroep, Kopecky blijft Vollering in de gaten houden

Vandaag gaat Lotte Kopecky in Zürich op zoek naar haar tweede regenboogtrui. Voor de uittredende kampioene is de wereldtitel reeds een afgevinkt doel op haar palmares en dat zou wel eens in haar voordeel kunnen spelen. “Het zorgt ergens wel voor een verlichting.” Rekent ze af met de Nederlandse brigade? En wie kroont zich in de elitewedstrijd tot wereldkampioen bij

Lees meer »

Onschuldig en toch bijna geëxecuteerd: het schrijnende levensverhaal van Iwao Hakamada (88) die halve eeuw in dodencel zat

Bijna een halve eeuw zat de Japanner Iwao Hakamada in de dodencel en dat is een record waarmee hij zelfs het ‘Guinness Book of Records’ haalde. Donderdag werd de 88-jarige man alsnog vrijgesproken, maar of hij er veel aan zal hebben, is maar de vraag. Zijn gevangenisregime was zo wreed dat Iwao zijn verstand verloor. “Hij leeft nu in zijn

Lees meer »

Gert Verhulst verklapt headliner van Studio 100 SingAlong: “We zetten meteen extra show open, want de ‘Ghost Rockers’ worden een bom”

Het grote giswerk zit erop voor de Studio 100-fans. Na weken teasen verklapt Gert Verhulst nu zelf wie de grote headliner wordt van de tweede editie van de Studio 100 SingAlong in het Sportpaleis. “Toen we vorig jaar nummers van hen zongen, werden die zo luid meegbruld… Ik was daar echt van onder de indruk”, vertelt hij fier. “Maar hun

Lees meer »

Franse opa veroordeeld voor verkrachting van kleindochter (10), meisje bracht gruwel aan het licht in brief: “Hij raakt mijn onderlichaam aan”

In Frankrijk is eerder deze week een 73-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar voor de verkrachting en aanranding van zijn drie kleindochters. De gruwelijke feiten kwamen in 2022 aan het licht nadat een van de kinderen, de 10-jarige Lily, een hartverscheurende brief schreef op school. “Hij raakt mijn onderlichaam en bovenlichaam aan”, stond daarin te lezen.

Lees meer »

Onze politiek analist Noël Slangen fileert het nieuwe Vlaamse regeerakkoord: “Dit is niet de grote breuk met het verleden”

Na een nieuwe marathonvergadering van 15 uur zijn de onderhandelaars erin geslaagd om een akkoord te bereiken. Wie is de grote winnaar in dit verhaal? En wie moet er met lege handen naar de achterban? En wat zijn de gevolgen voor de federale formatie? Politiek watcher en HLN-columnist Noël Slangen wikt en weegt het regeerakkoord dat onze redactie al kon

Lees meer »

Bergen van zand en zeewier en vis tussen de modder: veel schade na storm Helene in VS, al meer dan 60 doden

Het dodental in de Verenigde Staten door Helene, de storm die vrijdag als orkaan van de vierde categorie aan land kwam in Florida, is opnieuw verder opgelopen. Het staat vast dat nu minstens 63 mensen om het leven zijn gekomen. Er wordt nog altijd druk gezocht naar overlevenden. Hulpverleners worden daarbij op sommige plekken gehinderd doordat bruggen zijn ingestort als

Lees meer »

Groep Syntra West opent industriecampus ‘Konnect’: “We dichten de kloof via opleidingen”

Vanaf cursusjaar ‘24/’25 biedt de nieuwe industriecampus ‘Konnect’, gelegen op ’t Hoge aan het Kennedypark, een thuisbasis voor een nieuwe reeks industriële en innovatieve opleidingen, ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse en toekomstige behoeften van de regio. “De naam weerspiegelt onze ambitie om cursisten niet alleen te verbinden met de huidige industrieën, maar ook met toekomstige innovaties”, zegt Marie

Lees meer »