“Telefoontjes met enkel ademhaling bezorgen mij nachtmerries”: boer die beide dochtertjes vermoordde riskeert jaar cel voor stalking ex

Hij schreef haar brieven, belde haar zes keer op en schakelde zelfs een medegedetineerde in om haar te contacteren. Tóch ontkent aardappelboer Chris Vanhaverbeke (46), die zijn beide dochters vermoordde, dat hij zijn ex vanuit de gevangenis wou pesten. “Hij wou enkel sorry zeggen”, stelde zijn advocaat. Het openbaar ministerie eist een jaar cel voor stalking. Mama Astrid G. (38) was aanwezig en las opnieuw een emotionele brief voor.

“Ik zal je nooit met rust laten”, zwoer Chris Vanhaverbeke toen Astrid G. hem zei dat ze van hem wou scheiden. En het heeft er alle schijn van dat de Waardamse aardappelboer de daad bij het woord voegt. Bijna twee jaar nadat hij zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) door verstikking om het leven bracht, is de veertiger maandag voor de Brugse correctionele rechtbank verschenen. Nog niet voor zijn gruweldaad, maar voor stalking van zijn ex.

“Zelfs de gevangenismuren houden Chris Vanhaverbeke niet tegen om mijn cliënte het leven zuur te maken”, vatte advocaat Kristiaan Vandenbussche zijn pleidooi aan. “Als je een dergelijke puinhoop hebt achtergelaten zou je toch denken dat de beklaagde in de gevangenis tot bezinning zou komen? Maar voor de beklaagde is het nooit genoeg. Zijn narcistische ego was te veel gekrenkt.”

Begin

Het begon met twee brieven kort na de feiten van 16 november 2022. “Maud en Ona zo van mijn afnemen: dat had ik nooit verwacht van jou verwacht, Astrid”, schreef Vanhaverbeke. “Nu is alles kapot. Denk daar meer eens over na.” Volgens meester Vandenbussche schoof Vanhaverbeke de schuld voor zijn handelen in de schoenen van zijn ex en haar ouders. Maar die brieven bleken nog maar het begin.

In februari en maart 2023 belde Vanhaverbeke zijn ex ook een zestal keer op, steevast laat op de avond. “Mijn cliënte nam telkens op en bij sommige telefoontjes werd meteen ingehaakt. Maar soms hoorde mijn cliënte enkel een ademhaling, tot wel twaalf seconden lang. Zij droomt dat deze wraakzuchtige stalker ’s nachts aan haar bed staat. Het recht om te rouwen wordt haar ontnomen”, aldus meester Vandenbussche.

Partnergeweld

In februari dit jaar kreeg Vanhaverbeke al eens vier maanden cel met uitstel voor partnergeweld. Op dat proces las Astrid G. een emotionele brief voor en maandag deed ze dat opnieuw. “Hij probeert alle schuld voor zijn daden op mij af te schuiven”, sprak ze. “Hij schakelde zelfs een medegevangene in om mij lastig te vallen. Ik werd vanuit de gevangenis gebeld door een persoon die de Engelse taal sprak. Nog steeds heb ik nachtmerries en angsten. Ik hoop op een rechtvaardig vonnis.”

Het openbaar ministerie vroeg een jaar effectieve celstraf voor Vanhaverbeke. Advocaat Kris Vincke drong aan op een mildere straf met uitstel. “We betwisten de belaging niet, maar het beeld van de pester die niet van ophouden weet, klopt helemaal niet”, pleitte hij. “In die brieven schreef mijn cliënt vooral dat het hem heel veel spijt. Hij had geen kwade bedoelingen. Dat telefoontje van een Italiaanse medegevangene was een grote onnozelheid, een wansmakelijke grap.”

Vanhaverbeke kreeg het laatste woord van de rechter. “Ik heb veel spijt van wat ik gedaan heb”, was het enige wat de man kwijt wou. Het moordonderzoek is intussen nog volop aan de gang. De uitspraak in de stalkingszaak volgt op 28 oktober. (AFr)

The post “Telefoontjes met enkel ademhaling bezorgen mij nachtmerries”: boer die beide dochtertjes vermoordde riskeert jaar cel voor stalking ex is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden ontvangt buitenlandse regeringsleiders op bijzondere plek: bij hem thuis in Delaware

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor zijn waarschijnlijk laatste ontmoeting met buitenlandse regeringsleiders in het kader van de zogenoemde Quad-alliantie gekozen voor een onconventionele locatie. Hij ontving de Japanse premier Fumio Kishida, diens Australische ambtgenoot Anthony Albanese en de Indiase minister-president Narendra Modi zaterdag namelijk in zijn privéwoning in Wilmington, in de Amerikaanse staat Delaware.

Lees meer »

Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’

De stad wil via het project ‘Oud is goud’, dat begin dit jaar van start ging, de beeldvorming omtrent ouder worden, ombuigen. Verschillende stadsdiensten en de Seniorenraad werken hiervoor samen.
The post Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Club Brugge verliest thuis van AA Gent met 2-4

Club Brugge heeft zondagnamiddag op de achtste speeldag van de Jupiler Pro League in het eigen Jan Breydelstadion de duimen moeten leggen voor een efficiënt AA Gent. De Buffalo’s wonnen een spectaculaire Slag om Vlaanderen met 2-4, na een match die grotendeels gedomineerd werd door Blauw-zwart.
The post Club Brugge verliest thuis van AA Gent met 2-4 appeared first

Lees meer »

Kampioen Oostende kent weinig moeite met Circus Brussels

Filou Oostende heeft woensdagavond zijn tweede overwinning op rij geboekt in de BNXT League. De landskampioen triomfeerde op bezoek bij Circus Brussels met 82-72 (rust: 42-31).
The post Kampioen Oostende kent weinig moeite met Circus Brussels appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het voorbije decennium is de Europese auto-industrie van crisis naar crisis gesukkeld”

Winstwaarschuwingen, fabriekssluitingen, overcapaciteit, dreigende ontslagen, dalende verkopen, ook in China. De Duitse auto-industrie, en bij de uitbreiding de Europese, bevindt zich in een perfecte storm. Met de Audi-fabriek in Vorst sluit de VW-groep voor het eerst in zijn geschiedenis een productievestiging. En het is mogelijk niet de laatste. De Duitse minister van Economie Robert Habeck overlegt maandag met de sector.

Lees meer »