Roeselare ontvangt ruim 20 miljoen euro subsidie voor nieuwe academiesite ‘AcademiePlus’ op site De Spil

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts voorziet binnen het investeringsprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’ ruim 20 miljoen euro subsidies voor Stad Roeselare. Met die subsidies wil Stad Roeselare een nieuwe academiesite voor de huidige stedelijke academies SASK en STAP op De Spil realiseren. Het gaat in totaal over 16.650 m² bruto onderwijsoppervlakte voor zo’n 3.440 leerlingen deeltijds kunstonderwijs.

Stad Roeselare wil met de AcademiePlus een nieuwe academiecampus realiseren op site De Spil. Samen met De Spil wil de Stad daar een centrumplek inrichten waar de creatieve en innoverende stedelijke academies kwaliteitsvol kunstonderwijs voor de ruime regio aanbieden. Het nieuwe verbindende, vernieuwende en gemeenschappelijke academieverhaal moet leiden tot een innovatieve, eigentijdse en toekomstgerichte onderwijsorganisatie met maximale ontwikkelkansen voor de artistiek-pedagogische projecten en voor de kruisbestuiving tussen de verschillende onderwijsdomeinen (beeld, muziek, woord en dans).

SASK en STAP zijn op vandaag gescheiden van elkaar gehuisvest en zitten daarenboven verspreid over verschillende locaties in de stad. Deze ruimtelijke versnippering komt de (samen)werking niet ten goede. Bovendien zijn de huidige infrastructuren ook niet langer up-to-date, is er een gebrek aan ruimte door het stijgend aantal leerlingen en kennen de gebouwen vele gebreken. Om dat aan te pakken wil Stad Roeselare een nieuwe academiecampus van en voor de toekomst bouwen op site De Spil, vertrekkend vanuit een state of the art infrastructuur die duurzaam en flexibel de toets van de komende 50 jaar kan doorstaan en kan inspelen op de noden en tendensen van de toekomst.

Het bouwproject focust op het aanpakken van de grootste noden, het programmatorisch samenhouden van Beeld, Jazz-Pop-Rock, Woord en Dans én op het kunnen verlaten van verschillende (tijdelijke) locaties (namelijk SASK Leenstraat, Onze Kinderen Rumbeke, Vedastus, Spillebad en CVO Kokelaarstraat).

Scholen van Vlaanderen

Om de nieuwe academiesite te kunnen realiseren diende Stad Roeselare eind februari een subsidiedossier in via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). De Vlaamse overheid voorziet namelijk voor het eerst subsidies voor scholenbouw van academies deeltijds kunstonderwijs via het Masterplan Scholenbouw 2.0 en het investeringsprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Dit programma moet via publiek-private samenwerkingen zorgen voor een inhaalbeweging op vlak van scholenbouw.

Op basis van de chronologie op de wachtlijst, de dwingende nood aan investering, de realisatie van extra capaciteit, de schaalgrootte, de financiële haalbaarheid, de energie-efficiëntie en duurzaamheid en het gedeeld gebruik kent de Vlaamse overheid de subsidies toe. Dankzij een uitgebreid motivatiedossier waaraan verschillende interne en externe partners meeschreven, ontvangt Stad Roeselare ruim 20 miljoen euro subsidie voor de AcademiePlus.

Masterplan De Spil

De nieuwe academiesite moet, naast een antwoord bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen en infrastructurele noden van het deeltijds kunstonderwijs, ook een katalysator zijn voor een ruimer stadsvernieuwingsproject voor de volledige site De Spil. Daarvoor ontwikkelt Stad Roeselare momenteel in samenwerking met Stedenbeleid Vlaanderen en Crit Architects een masterplan.

Enkele cijfers

3.440: leerlingen die verhuizen naar de nieuwe academiesite.16.557 : vierkante meter bruto onderwijsoppervlakte in de nieuwe academiesite, waarvan:11.682 vierkante meter nieuwbouw (zowel voor Beeld, Muziek, Woord en Dans) die gesubsideerd wordt.4.875: vierkante meter te behouden huidige STAP-gebouw.11/10/1999: datum waarop een eerste aanvraag voor scholenbouw academies op de wachtlijst van AGION werd geplaatst.

“De stedelijke academies van Roeselare zijn met ruim 200 personeelsleden, 5.500 leerlingen en 26 vestigingsplaatsen een belangrijke speler in het Roeselaarse en regionale onderwijslandschap en behoren zo ook tot de grootste academies van Vlaanderen. Het stijgend aantal leerlingen, het uitbreidend aanbod en de toenemende rol voor het kunstonderwijs in de ruime regio creëren kansen om het ambitieniveau verder op te schalen. Roeselare is in volle transformatie. Tien jaar geleden opende kenniscentrum ARhus, deze legislatuur hebben we het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen gebouwd en de volgende bestuursploeg krijgt met deze subsidie de unieke kans om het deeltijds kunstonderwijs nog meer op de kaart te zetten. We zijn verheugd dat de Vlaamse overheid gelooft in het geïntegreerde academieverhaal dat we in Roeselare willen schrijven met de AcademiePlus en ons hierin ook financieel wil ondersteunen”, aldus schepen Nathalie Muylle.

The post Roeselare ontvangt ruim 20 miljoen euro subsidie voor nieuwe academiesite ‘AcademiePlus’ op site De Spil is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Axel Daeseleire organiseert dit weekend festival in Antwerpen: “Erik Van Looy en Charlotte Timmers staan in line-up”

Axel Daeseleire (55) is met drie programma’s alomtegenwoordig op televisie dit najaar. Bij VTM loopt het nieuwe seizoen van ‘Erfgenaam gezocht’, bij Play4 dan weer ‘Axel in Amerika’ en ‘Celebrity klopjacht’. Daeseleire werkt voor meerdere zenders tegelijk en dat kan omdat hij geen exclusiviteitscontract heeft. De afwisseling is een voordeel, maar er is ook een groot nadeel. Hij wordt gewoon

Lees meer »

Mohamed Al Fayed door 37 vrouwen beschuldigd van seksueel geweld

In totaal 37 vrouwen beschuldigen de voormalige eigenaar van het Britse warenhuis Harrods, de Egyptenaar Mohamed Al Fayed, van seksueel geweld. Dat hebben hun advocaten vrijdag bekendgemaakt. Ze zijn van plan een civiele zaak aan te spannen tegen het beroemde warenhuis. Al Fayed overleed vorig jaar op 94-jarige leeftijd en was tot 2010 eigenaar van Harrods.

Lees meer »

“Onze bedrijven verdienen een krachtiger industriebeleid”

Het Limburgse bedrijfsleven heeft een kwakkeljaar achter de rug. Dat blijkt uit De Top 500 van werkgeversorganisatie VKW Limburg. Onze 500 grootste bedrijven zagen hun omzet wel stijgen tot bijna 50 miljard euro, procentueel was de groei minder fors dan de inflatie. Ook de export liep terug. Dat aandeel bedraagt nog maar 42 procent van hun omzet, waarmee de heropleving

Lees meer »

Opnieuw verschillende ontploffingen gehoord in Beiroet

Libanon ontwaakt met een zware kater nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, al zeker sinds begin dit jaar op grote schaal. Volgens CNN en ‘The New

Lees meer »

“Mijn neus raakt verstopt aan rechtse kant van bed”: bizarre discussie zet domper op huwelijksnacht in ‘Blind Getrouwd’

Het derde ‘Blind getrouwd’-koppel is een feit. De ogenschijnlijk ijzig kalme Jidse (27) lijkt een uitstekende match voor de goedlachse Jorina (32), die in aanloop naar het programma een behoorlijke gedaanteverwisseling doormaakte. Bij Karlien en een opvallend openhartige Thomas leek het allemaal wat minder vlot te gaan. Inclusief hun eerste huwelijksnacht. “Daar zal ik me dan maar overzetten.”

Lees meer »

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

Crisis bij energie-installateur H&S Powersolutions: “Ik vrees dat ik mijn 26.000 euro nooit ga terugzien”

Alweer dreigt een energie-installateur in Vlaanderen failliet te gaan. Deze keer gaat het over H&S Powersolutions, een Limburgs bedrijf dat onder meer zonnepanelen installeert. Tientallen mensen voelen zich gedupeerd door het bedrijf, waaronder ook Ilona (40) uit Houthalen en Ludo De Mol (54) uit Heverlee. Aan HLN-consumentenexperte Safia Yachou vertellen zij hun verhaal: “Ik betaalde 26.000 euro voor een dakrenovatie

Lees meer »