Ook Musea Brugge eert James Ensor met dertig werken op papier en één schilderij

Het Ensorjaar brengt een ode aan de Belgische topkunstenaar James Ensor. Het werk van Ensor staat dit jaar over het hele land verdiend in de kijker. Ook Musea Brugge acht een eerbetoon op zijn plaats en stelt dit najaar de Brugse Ensor-collectie tentoon. De collectiepresentatie ‘Ensor: Meester op papier’ in het Groeningemuseum brengt Ensors kleurrijke, maar wrange kijk op de wereld tot leven aan de hand van zo’n dertig werken op papier. En dat is een primeur, want veel van die werken werden nog nooit eerder tentoongesteld.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor stierf: dé gelegenheid voor een eerbetoon aan de pionier van het Belgische modernisme. Vanaf 26 september toont Musea Brugge een selectie van zo’n dertig werken op papier uit eigen collectie van de hand van Ensor. De werken – tekeningen, etsen en één schilderij – geven een mooi beeld van zijn onovertroffen grafisch talent.

Vernieuwer

Ensor was een vernieuwer. Zijn werk is doorspekt met satire, non-conformistische humor en kritiek. Van zijn typische zelfportretten en groteske, macabere taferelen tot zijn geliefde maskers en skeletten. 75 jaar na zijn dood voelt Ensors werk nog steeds razend hedendaags. Dat bewijst ook de nieuwste collectiepresentatie van Musea Brugge.

James Ensor is vooral bekend van zijn kleurrijke schilderijen, maar hij was ook een getalenteerd meester op papier”, vertelt Anne van Oosterwijk, directeur Collectie bij Musea Brugge. “Ensor zag zijn etsen en tekeningen als volwaardige kunstwerken, en stelde ze samen met zijn schilderijen tentoon.”

“Het Ensorjaar is dé uitgelezen gelegenheid om zijn werk op papier de aandacht te geven die ze verdienen. Daarom zetten we dit najaar zowel zijn tekeningen als etsen uit onze collectie centraal in zaal 10 van het Groeningemuseum, onze vaste plek voor wisselende collectiepresentaties.

Primeur

Door hun materiaal en gevoeligheid aan licht werden veel werken uit de Ensor-collectie van Musea Brugge nog maar zelden of zelfs nooit eerder tentoongesteld. Zo toont de collectiepresentatie voor het eerst de recent aangekochte prent ‘De dood overheerst de hoofdzonden’. Nico Blontrock, schepen van Cultuur, legt uit:

“In 2022 konden we deze fraaie, ingekleurde ets aankopen. Het vormde het laatste puzzelstukje van Ensors satirisch album ‘Les Péchés capitaux’, De Hoofdzonden. In ‘Ensor: Meester op papier’ zal het album voor het eerst in zijn geheel worden tentoongesteld. Een mooie primeur dus, en een prima gelegenheid om nog eens een bezoek te brengen aan het Groeningemuseum!”

De collectiepresentatie ‘Ensor: Meester op papier’ loopt van 26 september 2025 tot en met 18 februari 2026 in zaal 10 van het Groeningemuseum.

The post Ook Musea Brugge eert James Ensor met dertig werken op papier en één schilderij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schuldige voor dood van Aaron (24) na fatale deathride is bekend, maar er komt geen proces

Het arbeidsauditoraat zal niemand vervolgen voor het dodelijke arbeidsongeval op de site Transfo in Zwevegem in april vorig jaar. De 24-jarige sportmonitor Aaron Delannoy uit Lauwe kwam toen om het leven bij een fatale val van een deathride. De verantwoordelijkheid voor zijn dood ligt bij de werkgever, maar die zal niet vervolgd worden. Er komt wel een bemiddelingsprocedure.
The

Lees meer »

“John Terra zal mij geen tweede keer breken”: Kim Kay reageert in emotionele brief op beweringen van haar ontdekker

“Ik zou graag één keer reageren, in mijn eigen woorden.” Kim Kay (46) is enorm geschrokken van de voor haar kwetsende woorden van haar ontdekker, John Terra. “Ik had nooit een probleem met haar, zij had een probleem met zichzelf”, zei Terra onder andere. De met medische problemen geplaagde zangeres wil nu de puntjes op de i zetten met een

Lees meer »

LIVE OHL-KORTRIJK. Wie haalt het aan Den Dreef?

OH Leuven slikte vorig weekend z’n eerste nederlaag van het seizoen. Thuis kunnen de Leuvenaars altijd iets meer, en dus willen ze ook tegen KV Kortrijk drie punten thuis houden. Ze moeten het wel zonder trainer Oscar Garcia doen, die zit een speeldag schorsing uit.

Lees meer »

Van dienstencheques tot erfenissen: wat hebben de Vlaamse onderhandelaars al beslist? En welke knelpunten blijven over?

De onderhandelaars voor een Vlaamse regering hebben onder meer afspraken gemaakt over een prijsverhoging van dienstencheques en een verlaging van de belastingen op erfenissen. Afgelopen nacht bereikten N-VA, CD&V en Vooruit een akkoord over de begroting. De komende dagen gaan ze op zoek naar een definitief regeerakkoord, want er blijven nog een aantal knelpunten over.

Lees meer »