Oostends havenvoorzitter Charlotte Verkeyn wil arbitrageproces rond bouw windmolens voor kust van Duinkerke: “Geen obstakel, maar kans”

Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van Haven Oostende Charlotte Verkeyn (N-VA) is bezorgd omtrent de plannen voor de bouw van een windmolenpark voor de kust van Duinkerke. Verkeyn verzet zich dan ook fel tegen het project. “De gevolgen voor onze kust én Oostende zijn ronduit desastreus”, zegt ze.

Het windmolenpark voor de kust van Duinkerke in Franse wateren zal uit 46 windmolens bestaan. Daar is niet iedereen echter mee opgezet. Verkeyn deed eerder al een voorstel om deskundigen via arbitrage te laten oordelen over de geplande bouw van het windmolenpark, maar dat voorstel werd door minister van Noordzee Paul Van Tichelt (Open VLD) van tafel geveegd. “Er wordt aan Franse zijde duchtig verder gedaan, terwijl het dossier toch schijnbaar vastzit op het kabinet van de minister”, stelt Verkeyn. “Ondanks de dringende noodzaak blijft de minister weigeren om de broodnodige stap naar een internationaal arbitrageproces te zetten.”

Economische gevolgen

Volgens Verkeyn zijn de economische gevolgen voor onze kust desastreus. “Windmolenparken die te dicht bij scheepvaart, logistiek en visserij worden geplaatst, zullen deze cruciale sectoren zwaar verstoren. Bovendien dreigt de expansie van onze havens te worden belemmerd, met alle gevolgen van dien voor de economische ontwikkeling van kuststeden zoals Oostende”, aldus de havenvoorzitter en parlementslid. “De Noordzee is bovendien een kwetsbaar marien ecosysteem, en de bouw van windmolens kan de zeebodem en het zeeleven ernstig aantasten.”

Een kans, geen obstakel

Hoewel er momenteel een aanvraag voor een milieuvergunning loopt, blijft die vertraging oplopen. Verkeyn is naar eigen zeggen vooral verbaast over de terughoudendheid van de minister tegenover arbitrage. “Hij noemt het ‘niet zinvol’, ‘te lang’ en ‘te duur’. “Een absurde redenering”, reageert Verkeyn.

Volgens Verkeyn biedt arbitrage net een kans en is het geen obstakel. “Een succesvolle uitkomst zou verdere kosten kunnen besparen en is essentieel voor de bescherming van onze enorme economische en strategische belangen. We moeten nu handelen om de toegang tot onze haven veilig te stellen en de toekomst van onze kust te beschermen”, besluit Verkeyn.

The post Oostends havenvoorzitter Charlotte Verkeyn wil arbitrageproces rond bouw windmolens voor kust van Duinkerke: “Geen obstakel, maar kans” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als iemand zijn hand overspeelt, krijg je zoiets als in Gaza, maar tien keer erger”: Waarom Israël en Libanon elkaar opstoken met honderden raketaanvallen

Het hele weekend hebben Israël en Hezbollah in Libanon elkaar bestookt met honderden bombardementen. Het gaat om de zwaarste strijd in een jaar. “Het Midden-Oosten staat op de rand van een ramp”, plaatste de VN op X. Is dat zo? Evolueren we stap voor stap richting een totale oorlog in de regio? En wat is de bedoeling van die raketaanvallen?

Lees meer »

Eurostar dreigt ermee Nederland te verlaten

De uitbater van hogesnelheidstreinen Eurostar dreigt ermee in 2025 geen treinen meer te laten rijden op Nederlandse bodem. “Zonder toegang tot noodzakelijke infrastructuur worden de verbindingen met Londen en Parijs opgeschort”, zegt Eurostar-topvrouw Gwendoline Cazenave in een opiniestuk in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Lees meer »

Belg neemt nog lang geen afscheid van thuiswerk

E-commerce-gigant Amazon verplicht zijn werknemers in de VS om volgend jaar weer voltijds op kantoor te werken. In België is een massale afschaffing van thuiswerk niet aan de orde. “Toch kan thuiswerk onbedoeld tot ongelijkheid leiden.”

Lees meer »

Na 153 jaar aanwezigheid op Overleie en de St.-Elooisparochie: Laatste zusters nemen afscheid

Hoe kan het anders dan een emotioneel afscheid zijn? Na liefst 153 jaar aanwezigheid op Overleie en de Sint-Elooisparochie hebben de vier laatste zusters van Liefde van Heule afscheid genomen van hun kloosterhuis in de Rekollettenstraat. Het was tegelijk een afscheid van de school De Sprong waarmee ze nauw verbonden waren. “Uiteraard is het voor ons een lastig moment”, zegt

Lees meer »