Olympisch atlete Helena Ponette steunt goede doel tijdens Ostend Night Run: “Mensen aanzetten om zich vroeger te laten screenen op prostaatkanker”

Zaterdagavond verschenen duizenden sportievelingen aan de start van de Metarelax Ostend Night Run in Oostende. Een van hen was topatlete Helena Ponette, in augustus nog aan het werk op de Olympische Spelen. Ze speelde een eerder sensibiliserende rol in de strijd rond prostaatkanker. “Ik wil met deze actie mensen aanzetten om zich vroeger te laten screenen”, zegt de atlete.

Vorig jaar namen nog drieduizend sportievelingen deel aan de Ostend Night Run. Dat aantal werd dit jaar geëvenaard. Meer nog: dit jaar verschenen bijna vierduizend deelnemers aan de start. De Ostend Night Run is een sportieve belevingsloop langs verschillende bezienswaardigheden en locaties die tot de verbeelding spreken in Oostende. Het parcours zelf is zo’n zeven kilometer lang, maar naargelang de afstand die je wil lopen, kan je die één, twee of drie keer lopen.

Startschot

Om 18.30 uur verschenen de allerkleinste – kinderen tussen 7 en 12 jaar – lopers al aan de start tijdens de gratis C-Hotels Kids Run. Kinderen tussen 7 en 9 jaar liepen 700 meter. De andere kinderen tot 12 jaar kregen een parcours van één kilometer voorgeschoteld. De Kids Run werd dit jaar mee georganiseerd door Hermes Atletiekclub Oostende.

Daarna waren de (jong)volwassenen aan de beurt voor het grote werk. Starten gebeurde zoals steeds bij zonsondergang op de zeedijk ter hoogte van de Drie Gapers. Het parcours liep onder meer langs de Japanse Tuin, de Westelijke Strekdam, de zeedijk, door het iconische Thermae Palace, langs de vernieuwde Lijnbaanstraat, door de tot de verbeelding sprekende Petrus-en-Pauluskerk en ook door Deweert Sport die jaarlijks zijn winkel openstelt tijdens de Ostend Night Run.

Move Against Prostate Cancer

Een opvallende deelneemster dit jaar aan de Ostend Night Run was de olympische finaliste Helena Ponette. De Oostendse atlete, gespecialiseerd in de sprint, veroverde al twee Belgische titels en is ondertussen een belangrijke schakel binnen de ‘Belgian Cheetahs’, het 4 x 400 meter estafetteteam bij de vrouwen. In juli nam ze voor het eerst deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Daar haalde ze op de 4 x 400 meter gemengd, brons. Op de 4 x 400 meter vrouwen werd ze vierde.

Tijdens de loop voerde Ponette een delegatie aan van de vzw Move Against Prostate Cancer. De vzw wil het bewustzijn rond de gevaren van prostaatkanker op de agenda brengen. Dat doen ze onder andere door de actie ‘423’. “Door een aantal eenvoudige maatregelen en de juiste informatie kan het aantal prostaatdoden in ons land teruggedrongen worden van vier naar drie per dag. Awareness kan dus levens redden, 365 levens per jaar dus”, duidt de atlete. “De link is snel gelegd: ik ben studente geneeskunde en mijn vader is uroloog. Screening wordt niet systematisch gedaan en daarom moeten we dit onder de aandacht brengen zodat mensen zich sneller laten screenen. Alleen zo kunnen we de kanker in een vroegtijdig stadium opsporen.”

Waar Helena Ponette een eerder sensibiliserende rol speelde, zet de organisatie – in handen van Rotary Ter Streep – zich jaarlijks in voor het goede doel met de Ostend Night Run. Dit jaar koos de serviceclub voor Schol, een initiatief van vzw Ithaka waarbij een belevingswinkel uitgebaat wordt door mensen met een handicap. Die winkel – gelegen in de Kaaistraat – ging onlangs open.

The post Olympisch atlete Helena Ponette steunt goede doel tijdens Ostend Night Run: “Mensen aanzetten om zich vroeger te laten screenen op prostaatkanker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aili Deweerd (17) is de nieuwe Wieltjesambassadeur: “Menen is niet marginaal! We hebben hier zoveel”

Aili Deweerd is sinds zaterdag 31 augustus de nieuwe Wieltjesambassadeur van Menen. De 17-jarige is trots op haar stad en gaat een mooi jaar tegemoet. Zelf denkt ze dat ze de overwinning in de wacht sleepte met haar parodie op ‘Europapa’ van de Nederlandse sensatie Joost Klein. ‘Mjinde City’ zal je voorlopig nog niet op je radio horen, maar Aili

Lees meer »

Stefan Vandewalle nieuwe voorzitter van VT Merlo Lendelede: “Familiale club blijven en verder investeren in de jeugd”

VT Merlo Lendelede heeft een nieuwe voorzitter. Stefan Vandewalle, bekend als fietsenhandelaar in het dorp, rolde door zijn kinderen in de volleybalwereld en was ook al drie jaar actief binnen het bestuur. “We willen een familiale club blijven waar iedereen zich amuseert. En we trekken volop verder de kaart van de jeugd.”
The post Stefan Vandewalle nieuwe voorzitter van

Lees meer »

Scoutsgroep Robrecht van Bethune start nieuwe werkjaar met amusante activiteit in De Warande

Met een geslaagde startdag op het domein De Warande aan de Aartrijkestraat heeft scoutsgroep Robrecht van Bethune, de scouts van het stadscentrum, zijn nieuwe werkjaar ingezet. De namiddag werd traditioneel afgerond met een barbecue met lekkers voor iedereen. “Bij onze jongste leeftijdstakken hebben we veel nieuwe gezichten mogen verwelkomen”, zegt Arne Govaerts, die samen met
The post Scoutsgroep Robrecht

Lees meer »

“Ik ga niet akkoord met onze voorzitter”: opschudding tijdens politiek debat in Houthulst als Vlaams Belanger plots podium betreedt

Zoals aangekondigd geen Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vercamer op het politiek debat in Merkem donderdagavond. Zijn plek op het podium bleef dus leeg, maar na de pauze stond daar plots Dieter Bintein. De man staat op plaats 11 van de lokale VB-lijst en ging dan mee in debat met de andere lijsttrekkers… Al was dat niet naar de zin van de

Lees meer »

Lydie en Rita zwaaien na bijna halve eeuw af bij Wiegwijs: “Als 15-jarige kwam ik er al met mijn broer op consultatie”

Twee belangrijke vrijwilligers in het consultatiecentrum van Wiegwijs, voorheen Kind en Gezin, namen onlangs afscheid en werden in de bloemetjes gezet. Lydie Bracke en Rita Decaesstecker hebben er beiden een lange carrière opzitten, maar kiezen ervoor om het wat rustiger aan te doen.
The post Lydie en Rita zwaaien na bijna halve eeuw af bij Wiegwijs: “Als 15-jarige kwam

Lees meer »

Perfecte start voor scorende Ronaldo onder nieuwe coach, maar wat betekent het opvallende gebaar richting zijn zoon?

Ook onder nieuwe Al Nassr-coach Stefano Pioli doet Cristiano Ronaldo (39) wat hij het beste kan: scoren. De Portugese ster effende vrijdagavond het pad voor een 0-3-zege in de topper tegen Al-Ettifaq. Ronaldo viel ook op met de viering van zijn doelpunt, waarbij hij een gebaar maakte richting zijn oudste zoon in de tribunes. Maar wat betekende het?

Lees meer »

Israëli opgepakt voor beramen moord op premier Netanyahu

Een Israëlische burger is opgepakt omdat hij door de Iraanse inlichtingendiensten zou zijn ingelijfd om premier Benjamin Netanyahu en andere hoge figuren binnen de Israëlische regering te vermoorden. Dat melden de politie en de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet.

Lees meer »