Nieuw museum Abby in Kortrijk krijgt meer en meer vorm

De nieuwe museumsite Abby in Kortrijk krijgt langzaam vorm. De opening is voorzien in het voorjaar 2025.

De vroegere Groeningeabdij – een oude cisterciënzerabdij uit de late 16e eeuw – wordt tot een hedendaagse museumsite Abby omgevormd: een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. De abdij wordt een mix van een kunsthal, een museum en een living voor de hele stad met meerdere tentoonstellingszalen boven- en ondergronds en werkplekken voor kunstenaars. Er is ook ruimte voor een atelier en salon. Op deze iconische site wordt nu volop verder gewerkt. De opening is voorzien in het voorjaar 2025. Abby is een nieuw en eigenzinnig museum voor beeldende kunst, waar het historische erfgoed van de Groeningeabdij – zoals de twee kapellen en het Dormitorium – wordt omgevormd tot een unieke culturele hotspot.

Multifunctioneel

Het nieuwe paviljoen wordt een café met een verrassende aantrekking. Het dormitorium wordt een gezellig salon met plaats voor ontmoeting en mini-tentoonstellingen. De kloostergang maakt plaats voor collectiepresentaties. De kapel wordt een rust- en stilteplek met wisselende presentaties en de grote tentoonstellingszaal maakt ruimte voor tentoonstellingen en bedraagt ongeveer 500 m². “We zien de werking in en rond Abby heel breed met organisaties, gemeenschappen, verenigingen en groepen mensen die zin hebben om hier van alles te komen doen. Dat kan kunst maken zijn of nadenken over maatschappelijke thema’s. Dat kunnen ook sociale projecten zijn. De site wordt opgevat als een huis met verschillende kamers die elk een eigen sfeer en programma hebben”, zegt Sarah Keymeulen, directeur van Abby, een innovatief concept waar kunst, participatie, cocreatie en mensen centraal staan.

Het concept en architectuur is van Barozzi Veiga + TAB Architecten. “We hebben meer dan 1.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte gecreëerd en er bewust voor gekozen om dat ook deels onder de grond te doen, we wilden deze bijzondere site in haar oorspronkelijke staat bewaren”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). Het materiaal waarin het gebouw opgetrokken werd, is uniek in België. De steen bestaat uit 60% gerecycleerd materiaal. Dit is het eerste project waarin de steen wordt toegepast. Het volledige museumproject kost 18,7 miljoen euro, waarvan de helft gesubsidieerd is.

The post Nieuw museum Abby in Kortrijk krijgt meer en meer vorm is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oktoberfest München start vandaag met strengere regels: metaaldetectors, barrières en verbod op glazen flessen

In Duitsland begint zaterdag het jaarlijkse Oktoberfest, een van de grootste volksfeesten ter wereld. Ieder jaar komen miljoenen mensen af op de grote biertenten in München, maar dit keer moeten ze rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. De autoriteiten hebben naar aanleiding van de aanslag in Solingen aangekondigd strenger te controleren bij de ingangen.

Lees meer »

N-VA blijft grootste partij van Vlaanderen, nieuw drama voor Open Vld

Bijna vier maanden na de verkiezingen blijft N-VA de grootste partij van Vlaanderen. Dat blijkt uit de Grote Peiling van ‘Het Laatste Nieuws’, ‘VTM NIEUWS’, ‘RTL’ en ‘Le Soir’. Vlaams Belang veert op. Voor Open Vld is deze peiling een nieuw drama: de partij slikt haar slechtste resultaat ooit en flirt met de kiesdrempel.

Lees meer »

Julie Vanloo lijdt met Washington dure nederlaag in strijd om play-offs

Julie Vanloo heeft met haar WNBA-team Washington Mystics een slechte zaak gedaan in de jacht op het achtste en laatste ticket voor de play-offs. In eigen huis verloor de ploeg op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie met 71-87 van leider New York Liberty.
The post Julie Vanloo lijdt met Washington dure nederlaag in strijd om play-offs appeared

Lees meer »

Amerikaanse tiener met schoenmaat 59 (!) breekt wereldrecord

De Amerikaanse tiener Eric Killburn Jr. heeft een speciaal wereldrecord te pakken. Hij heeft met zijn schoenmaat 59 de allergrootste voeten van alle levende tieners. Met zijn handen van 19,04 centimeter brak hij ook al het record voor grootste handen. Beiden zijn nu opgenomen in het Guinness World Records-boek.

Lees meer »

Hoe Vlaams Belang de Vlaamse formatie onder druk zet

Met de N-VA die hoge toppen scheert (26,7%) en het opverende Vlaams Belang (23,2%), hebben de Vlaams-nationalisten in De Grote Peiling zowaar de meerderheid van de zetels te pakken. Het zet de centrumpartijen onder druk om een Vlaams bestuursakkoord ineen te timmeren vóór de verkiezingen op 13 oktober. Daarna krijgt Vlaams Belang een belangrijke troef in handen. Dit staat op

Lees meer »

Wevelgems Harmonieorkest verhuist tijdelijk naar De Posthoorn

Nu de Wijnbergkerk een nieuw dak krijgt, moet het Wevelgems Harmonieorkest (WHO) noodgedwongen een nieuw onderkomen vinden om te repeteren. Dat werd de Sint-Theresiazaal. Daar blijven WHO en jeugdorkest C-Barré tot de werken aan de Wijnbergkerk voltooid zijn.
The post Wevelgems Harmonieorkest verhuist tijdelijk naar De Posthoorn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liveblog – 9 doden en meer dan 300 gewonden bij nieuwe aanval op Libanese Hezbollah : verschillende walkietalkies ontploft

In Libanon zijn opnieuw communicatietoestellen van leden van Hezbollah ontploft. Ditmaal zou het gaan om walkietalkies. Er zouden volgens het ministerie van Gezondheid 9 doden en meer dan 300 gewonden zijn. De nieuwe aanval volgt daags nadat Libanon was opgeschrikt door een ongeziene aanval met ontploffende ‘biepers’. Hezbollah heeft een eerste raketsalvo afgevuurd op militaire doelen in Israël, dat het

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs aangeklaagd voor sekshandel en afpersing

Sean ‘Diddy’ Combs (54) is aangeklaagd voor sekshandel en afpersing. De rapper werd maandagavond in New York gearresteerd, hoewel volgens bronnen van ‘TMZ’ en ‘DailyMail’ de politie hem oorspronkelijk pas dinsdagochtend in de boeien zou slaan. “De rapper maakte uren vooraf nog selfies met fans en wandelde vrolijk door de straten van New York”, klinkt het bij de Amerikaanse entertainmentsites.

Lees meer »

Man komt om het leven bij graafwerken aan woning in Asse

In Asse een man om het leven gekomen bij graafwerken aan een woning. 2 mannen waren een metersdiepe sleuf aan het graven, maar op een bepaald moment begaven de wanden van die sleuf. De 2 raakten bedolven, met fatale gevolgen voor een van hen. De andere man raakte maar lichtgewond.

Lees meer »

“Een lijfwacht richtte zijn pistool op mij”: zwemles voor de tweeling van Charlène van Monaco liep bijna uit de hand

Heeft prinses Charlène (46) te hoge verwachtingen van haar kinderen, prins Jacques en prinses Gabriella (beiden 9)? Nu de zwemlerares van de kinderen naar buiten kwam met onthullingen, ligt haar harde opvoedingsstijl onder de loep. “Dit kan schadelijk zijn voor de kinderen”, waarschuwt een psychologe, die ook uitlegt welke gevolgen dit kan hebben. Ze geeft de vrouw van prins Albert

Lees meer »