Tweede lichting tuincoaches krijgt diploma overhandigd

Regionaal Landschap Westhoek organiseerde voor de tweede keer een cursus voor tuincoaches. Op maandag 9 september werden de diploma’s uitgereikt in het bezoekerscentrum De Blankaart in Diksmuide.

De cursussen kaderen binnen het LEADER-project ‘Biodivers tuinieren in de Westhoek’ waarbij inwoners van Diksmuide, Poperinge en Veurne een beroep kunnen doen op tuincoaches om advies te krijgen voor hun tuin.

In elke stad

“Iedere stad of gemeente is zich steeds meer bewust van de vele uitdagingen rond klimaatveranderingen, droge zomers, plotse overstromingen en het belang van biodiversiteit. Ook in Diksmuide is dit het geval”, aldus schepen Martin Obin. “Met Regionaal Landschap Westhoek als partner investeren we al meer dan 25 jaar in streekeigen groen. Dit is de tweede lichting tuincoaches die afstudeert en het is de bedoeling om in iedere stad over vijf tuincoaches te beschikken.”

Een tuincoach is iemand die advies geeft bij de aanleg van je tuin en soortkeuze, rekening houdend met de situatie en omgeving. De tuincoach bezorgt je heel wat concrete tips en tricks, speciaal voor jouw tuin.

“In 2022 werd door Regionaal Landschap Westhoek het LEADER-project ‘Biodivers tuinieren in de Westhoek’ opgestart. Diksmuide, Poperinge en Veurne zetten hun schouders hieronder als pilootgemeenten. Het opleiden van tuincoaches is hier een van de pijlers van. Tuincoaches hebben de taak om ideeën te lanceren rond hoe ze we de tuin zo biodivers mogelijk kunnen maken”, aldus gedeputeerde Jürgen Vanlerberghe. “Heel belangrijk hierbij is ook het feit dat educatieve pakketten worden uitgereikt aan scholen, waarmee ze de kinderen kunnen enthousiast maken over biodiversiteit.”

Nieuwe coaches

Volgden de opleiding in Diksmuide en ontvingen hun diploma: Fabienne Laridon, Jasper Blontrock, Koen Stuijk, Romy Van Massenhove, Dimitri Lukashkin en Bianca Bals.

Voor de opleiding in Poperinge zijn dat Marc Brutsaert, Griet Nuyttens, Iris Spruytte, Danny Elslander, Marlies Maertens en Wim Rossey. In Veurne zijn er twee nieuwe tuincoaches: Dorine Dhondt en Eva Declerck. (ACK)

The post Tweede lichting tuincoaches krijgt diploma overhandigd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staf Coppens krijgt zonneslag tijdens extreme woestijnloop: “Als hij geen grapjes meer maakt, gaat het niet goed met hem”

Van het koele Zweden naar de snikhete woestijn: Staf Coppens (43) waagt zich vanavond in ‘Camping Coppens’ aan de halve ‘Marathon des Sables’ in Jordanië: één van de meest extreme loopwedstrijden ter wereld. De tv-presentator wordt geconfronteerd met onverwachte wendingen die het hem heel zwaar maken. Stafs sportcoach en goede vriend Thijs Ghekiere, die hem tijdens de tocht begeleidde, legt

Lees meer »

1 op 5 burgemeesters wil volgend jaar al betonstop: dit zijn de gemeenten waar nog heel weinig gebouwd zal worden

De Vlaamse overheid kondigt pas in 2040 een betonstop af waarbij open ruimte niet meer worden ingenomen om te bouwen. Maar 64 huidige burgemeesters willen al vanaf volgend jaar nieuwe verkavelingen in hun gemeente verbieden. Dat blijkt uit een analyse van de antwoorden die alle lokale lijsttrekkers gaven op de ‘Stem Van Vlaanderen’ — dé stemtest van HLN en VTM

Lees meer »

T1 Karel Tanghe en Dosko Beveren (3A) maken zich op voor eerste grote test: “Klaar voor duel tegen Dadizele”

Dosko Beveren is na het onfortuinlijke verlies tegen Keiem het seizoen gestart met een zes op negen. Zaterdag wacht met de verplaatsing naar titelkandidaat FC Dadizele Sport de eerste grote test voor nieuwe coach Karel Tanghe en zijn spelersgroep.
The post T1 Karel Tanghe en Dosko Beveren (3A) maken zich op voor eerste grote test: “Klaar voor duel tegen

Lees meer »

TEAM8490 stelt lijst voor

In juni waren ze nog een burgerweging, maar na de zomer bleek al gauw dat Team8490 wil deelnemen aan het politiek schouwtoneel. Dat ze er klaar voor zijn, toonde gemeenteraadslid Ilse Vandenbroucke, die op het debat van de lijsttrekkers georganiseerd door Leefbaar Varsenare het hoogste scoorde bij de aanwezigen. Uit hun bevraging in juni bleek
The post TEAM8490 stelt

Lees meer »

“Het hele beveiligingsteam is ontslagen”: koning Charles zet radicale stappen om prins Andrew uit zijn huis te zetten

De spanningen tussen koning Charles (75) en prins Andrew (64) gaan naar een hoogtepunt. Het is geen geheim dat de koning wil dat zijn broer de Royal Lodge verlaat, omdat hij deze veel te extravagant vindt voor Andrew. Die verloor zijn koninklijke taken vanwege zijn banden met seksdelinquent Jeffrey Epstein. Toch weigert de hertog te verhuizen. Koning Charles zet zijn

Lees meer »

De ene ziet blauw, de andere groen: hoe kan dat?

Is dat ding nu groen of blauw? Daar valt over te discussiëren, zo bewijst een nieuw online testje gebouwd door een neurowetenschapper. Want wát we zien is voor iedereen hetzelfde. Maar hóé onze hersenen het zien, kan serieus verschillen.

Lees meer »