Reactor waar een van de zwaarste kernongevallen ooit plaatsvond, heropent… om stroom te leveren aan techreus Microsoft

Een van de kernreactoren van Three Mile Island, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, gaat voor het eerst in 5 jaar weer open. Uitbater Constellation Energy heeft een deal beklonken met techreus Microsoft om er stroom te produceren voor de energieslurpende AI-systemen die het bedrijf draaiende houdt. Opmerkelijk: in 1979 was Three Mile Island het decor van een van de zwaarste kernongevallen ooit. 

Meer krantenkoppen in België

Eric Ciotti stapt op als voorzitter van tradioneel rechts in Frankrijk en verlaat zijn partij

In Frankrijk heeft Eric Ciotti aangekondigd dat hij de traditioneel-rechtse partij Les Républicains verlaat. Ciotti kwam enkele maanden geleden in opspraak in zijn eigen partij omdat hij een alliantie wilde met het radicaal-rechtse Rassemblement National. Zijn partijgenoten probeerden hem uit de partij te werken, maar slaagden daar niet in omdat Ciotti zich letterlijk in het partijhoofdkwartier had gebarricadeerd.

Lees meer »

Man (62) belandt in water tijdens wandeling met hond in Brugge: slachtoffer in kritieke toestand afgevoerd

In Brugge is maandagnamiddag een 62-jarige man uit het water gehaald. De zestiger was met zijn hond aan het wandelen toen hij op een vooralsnog onduidelijke manier in de brede gracht sukkelde. Hij werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.
The post Man (62) belandt in water tijdens wandeling met hond in Brugge: slachtoffer in kritieke toestand afgevoerd

Lees meer »

Amerika-expert na tweede moordpoging op Trump: “Hij heeft vijanden die het op zijn leven hebben gemunt, daar kunnen z’n marketeers mee aan de slag”

Negen weken nadat een 20-jarige man tijdens een campagnebijeenkomst een mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump pleegde, werd een 58-jarige gewapende man aangehouden die de golfspelende Trump nabij zijn huis in Florida in het vizier nam. Wat betekent dit voor Trumps kansen om het Witte Huis te heroveren? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB): “Zijn campagneteam zal dit zeker uitspelen.”

Lees meer »

Twintiger aangeklaagd voor drie kruisboogmoorden in Engeland

Een 26-jarige man die ervan beschuldigd wordt de vrouw en twee dochters van een BBC-sportcommentator met een kruisboog gedood te hebben is dinsdag aangeklaagd voor de drie moorden. Daags nadat hij begin juli de drie vrouwen dodelijk verwondde werd Kyle Clifford al opgepakt, en hij zit nog steeds in voorlopige hechtenis, meldt de politie van Hertfordshire.

Lees meer »

Tyfoon Bebinca eist twee doden in China

In het oosten van China heeft tyfoon Bebinca twee doden geëist. De slachtoffers werden geëlektrocuteerd nadat ze op een kruispunt in de stad Kunshan, ten westen van Shanghai, geraakt werden door een stroomkabel van een omgevallen elektriciteitsmast, meldde de Chinese staatstelevisie. Ze werden nog overgebracht naar een ziekenhuis maar bezweken daar aan hun verwondingen.

Lees meer »

Freinetschool De Boomhut viert zilveren jubileum met feestjaar

Freinetschool De Boomhut in Sint-Andries bestaat dit schooljaar 25 jaar en dat zal iedereen geweten hebben. De Boomhut ontstond toen ouders van de toenmalige freinetschool De Klimop (tegenwoordig gehuisvest in Oostkamp, red.) besloten om onafhankelijk te blijven, waardoor op de huidige locatie ruimte was voor een nieuw project: De Boomhut.
The post Freinetschool De Boomhut viert zilveren jubileum met

Lees meer »

Vlaamse overheid informeerde te laat over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: rechter legt morele schadevergoeding van 1 euro op

Het Vlaams Gewest en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gingen in de fout door pas in 2021 te communiceren over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist: OVAM en het Vlaams Gewest hebben zich niet gedragen zoals van een zorgvuldige overheid mag worden verwacht. Beide moeten nu een morele schadevergoeding van één

Lees meer »

Hezbollah-leider noemt de aanvallen met biepers “een oorlogsverklaring” : “De Israëlische vijand heeft alle rode lijnen overschreden”

Na de massale ontploffing van duizenden Hezbollah-biepers dinsdag, ontploften woensdag ook plots tal van walkietalkies in Libanon, met nieuwe doden en gewonden tot gevolg. Het totaal aantal doden in het land is nu opgelopen tot 37, het aantal gewonden tot liefst 3.539. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah zegt dat de “Israëlische vijand alle rode lijnen heeft overschreden” met de

Lees meer »

Nieuwe uitbaters Tessa en Andy willen ‘t Elfde Gebod laten herleven als volkscafé: “Ik kwam hier vroeger de ruiten kuisen”

Op 1 okober opent café ‘t Elfde Gebod op het Kerkplein aan de Sint-Tillokerk in Izegem opnieuw de deuren. Uitbaters Andy Tubaert en Tessa Vanoutryve willen er opnieuw een volkscafé van maken. “We willen het café van weleer weer laten herleven, inclusief de volksspelen waarvoor dit café bekend stond. We hopen ook wat verenigingen terug te halen.”
The post

Lees meer »

Ongeloof wanneer eerste afvaller zich ontmaskert: herbeleef de start van nieuw seizoen ‘The Masked Singer’

De kop is eraf, en één masker ook. TV-kijkend Vlaanderen maakte vanavond kennis met zes van de veertien nieuwe figuurtjes van ‘The Masked Singer’ in de eerste aflevering van het vierde seizoen. Maar meteen moest er al afscheid genomen worden van één masked singer: Mister Withlove was op koers naar de exit met zijn performance van ‘Copacabana’, ook al was

Lees meer »