Luc (87) is langst levende Belg met donorhart: “De voorbije 37 jaar waren een reis van dankbaarheid”

Luc Dewispelaere (87) leeft al sinds 1987 met een hart van iemand anders en is daarmee de langst levende Belg met een donorhart. Naar aanleiding van de Week van het Hart werd hij in zijn thuisgemeente Ruiselede gehuldigd door het gemeentebestuur, samen met zijn familie. Opmerkelijk is dat zijn kleindochter Joke (33) werkt als hartchirurg.

Luc was in zijn vorig leven schepen van Sport en Middenstand in Ruiselede. In 1984, tijdens een vergadering van het schepencollege, zeeg hij plots neer. Een hartinfarct, op amper 47-jarige leeftijd. “Op dat moment veranderde alles”, vertelt hij. “Het was de start van een heel onzekere, donkere periode, zowel voor mezelf als voor mijn familie. Mijn bedrijf heb ik moeten overlaten. Op een bepaald moment woog ik nog amper 40 kilo. Drie jaar lang heeft mijn leven aan een zijden draadje gehangen en bracht ik meer tijd door in het ziekenhuis dan thuis.”

“Ik hoop van harte dat mijn verhaal mensen inspireert om donor te worden.”

In 1987 werd Luc op een wachtlijst gezet voor een donorhart. Na amper 21 dagen was er een geschikte donor gevonden. “Op goede vrijdag werd ik geopereerd in het Erasmusziekenhuis in Brussel, onder leiding van professor Primo. Hij was toen de enige arts in België die zulke operaties kon uitvoeren. De transplantatie verliep goed en ik ben hem en de familie van de 18-jarige jongeman wiens hart vandaag nog altijd in mijn borst klopt enorm dankbaar. Ik ken zijn naam niet, maar hij heeft me een tweede kans op leven gegeven, en dat besef draag ik elke dag met me mee.”

Zwaar herstel

Het herstel was zwaar, want niet alleen moet Luc al 37 jaar medicatie nemen om afstotingsverschijnselen tegen te gaan, 35 jaar lang diende hij elke maand voor een controle naar Brussel te gaan. De voorbij twee jaar gebeuren die controles wat dichterbij in Brugge. “Dat neem je erbij”, gaat Luc verder. “Ik heb een redelijk normaal leven kunnen leiden en alle mensen die hier vandaag zijn hebben een steentje bijgedragen aan mijn herstel. De voorbije 37 jaar waren voor mij één grote reis van dankbaarheid.”

Kleindochter is hartspecialist

De orgaandonatie veranderde niet alleen het leven van Luc. Zijn 33-jarige kleindochter Joke Verlinden is namelijk hartchirurge en is verbonden aan het UZ Gent. Luc vertelt dat hij na de maandelijkse controles in de Brussel zelfs vaak documentatie en infobrochures mee naar huis nam, toen hij merkte dat z’n kleindochter zo geïnteresseerd was. Ook zij was zaterdag samen met haar oudere zus Leen bij de huldiging.

“Ik was nog niet geboren toen opa geopereerd werd, maar zijn herstel heb ik inderdaad wel van dichtbij meegemaakt. En geneeskunde heeft me altijd al geïnteresseerd. Of ik hetzelfde pad gekozen zou hebben zonder die ervaring? Dat is moeilijk te zeggen. Het zal sowieso een invloed gehad hebben. En het is in elk geval ook zo dat ik toch vaak aan hem denk als ik aan de operatietafel sta. Ik weet uit eigen ervaring wat het effect kan zijn van een tweede kans. Dankzij mijn grootvader besef ik heel goed hoeveel levensvreugde je als hartchirurg kunt geven aan iemand met deze operatie. Wat het kan betekenen voor een mens.”

Registreren

“Daarom is het ook zo enorm belangrijk je te laten registreren als donor”, zegt Luc. “Ik hoop van harte dat mijn verhaal mensen inspireert om donor te worden.” We geven nog even mee dat elke Belg in ons land na zijn overlijden automatisch een mogelijke donor is, maar dat nabestaanden sowieso bevraagd worden over je standpunt. Geen evidente beslissing op zo’n moment. Door je tijdens je leven expliciet te registreren als donor kan je je wens echter op voorhand vastleggen. Registreren kan gratis via je huisarts, in het gemeentehuis of online via deze website.

The post Luc (87) is langst levende Belg met donorhart: “De voorbije 37 jaar waren een reis van dankbaarheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ponferrada? Dat was een heel prettig WK zonder enige druk”: Ann-Sophie Duyck werd tien jaar geleden vijfde op WK tijdrijden

Dit weekend vinden in het Zwitserse Zürich de wereldkampioenschappen tijdrijden plaats. Bij de dames elite is het uitkijken naar Lotte Kopecky. De beste Belgische ooit op een WK tijdrijden blijft voorlopig Ann-Sophie Duyck. De 37-jarige Izegemse, die intussen in Heule woont, werd tien jaar geleden vijfde in het Spaanse Ponferrada.
The post “Ponferrada? Dat was een heel prettig WK

Lees meer »

“Wilde geld verzamelen voor mijn kankerbehandeling”: drie Roemenen veroordeeld voor diefstallen in ZEB-winkels

Ze waren die dag nog maar pas in Charleroi met het vliegtuig geland of twee Roemenen pleegden in de ZEB-kledingwinkel in Wevelgem al een winkeldiefstal. Samen met een derde kompaan stonden ze voor de rechter in Kortrijk terecht. “Ik kwam naar het westen om geld te verzamelen voor mijn kankerbehandeling”, klonk het bij één van hen.
The post “Wilde

Lees meer »

“Niemand heeft baat bij wildgroei aan lokale trajectcontroles, behalve de gemeentekassen”

De Vlaamse gemeenten haalden vorig jaar 124 miljoen euro aan boetes op. Een record. En dat is voornamelijk te danken aan de spectaculaire opmars van lokale trajectcontroles. “Zelfs in gemeenten en dorpen waar amper ongevallen gebeuren, hingen ze de voorbije jaren tal van camera’s op”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Dat burgers dat als een vorm van pesten beschouwen, is niet

Lees meer »

Verschillende doden bij nieuw kartelgeweld in Mexico

Bij geweld in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa, in het noordwesten van het land, zijn zaterdag een tiental mensen gedood. Het gebied wordt verscheurd door geweld tussen twee rivaliserende drugskartels. In totaal hebben de gevechten de afgelopen twaalf dagen aan zeventig personen het leven gekost.

Lees meer »

Voor Sicilië gezonken luxejacht krijgt extra bewaking, en dat heeft alles te maken met de uiterst gevoelige inhoud van de kluizen

Het luxejacht dat in augustus zonk voor de kust van Sicilië, waarbij acht mensen omkwamen, onder wie “de Britse Bill Gates” Mike Lynch, staat onder verhoogde beveiliging. De duikers die het wrak onderzoeken hebben voor extra bewaking gevraagd omdat ze vrezen dat er in de waterdichte kluizen geheime en gevoelige informatie kan zitten. Dat schrijft CNN.

Lees meer »

Het bieperverhaal is geniaal, zegt Theo Francken (N-VA). Voor Groen en PVDA is het pure terreur. “Dit is dystopisch”, schrijft Isolde Van den Eynde

“James Bond en Q zijn kneuzen in vergelijking met de Mossad. Het doet een mens in de haren krabben. Aan de ene kant heeft de Israëlische inlichtingendienst die overal oren en ogen heeft – en zeker aan de eigen grenzen – de grootste terreuraanval in jaren op eigen grondgebied niet voorkomen, en nog geen jaar later voert ze een aanval

Lees meer »

Israëli opgepakt voor beramen moord op premier Netanyahu

Een Israëlische burger is opgepakt omdat hij door de Iraanse inlichtingendiensten zou zijn ingelijfd om premier Benjamin Netanyahu en andere hoge figuren binnen de Israëlische regering te vermoorden. Dat melden de politie en de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet.

Lees meer »

Opnieuw roept een fietsfabrikant bakfietsen terug om breekbare frames

De Nederlandse fietsfabrikant Vogue roept twee typen bakfietsen terug om veiligheidsrisico’s. Het gaat om de Vogue Troy en de Vogue Journey. De fabrikant roept eigenaren op de fietsen niet meer te gebruiken en ze gratis te laten aanpassen. Vogue moet per direct stoppen met de verkoop van al zijn bakfietsen van toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer »

Belg neemt nog lang geen afscheid van thuiswerk

E-commerce-gigant Amazon verplicht zijn werknemers in de VS om volgend jaar weer voltijds op kantoor te werken. In België is een massale afschaffing van thuiswerk niet aan de orde. “Toch kan thuiswerk onbedoeld tot ongelijkheid leiden.”

Lees meer »