Eerste stap naar vereenvoudigd ruimtelijk beleid: Groen licht voor woonkaart

De gemeenteraad was eensgezind over de goedkeuring van de woonkaart als visiedocument. Het doel van de woonkaart is het afbakenen waar woningen of appartementen wel of niet kunnen.

“De woonkaart bepaalt ook voor de verschillende gemeentekernen welk type handel gewenst is”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open VLD). “De woonkaart is een eerste stap naar een vereenvoudigd en eenduidig ruimtelijk beleid. Dat moet op zijn beurt zorgen voor eenvoudigere en vlottere stedenbouwkundige procedures, duidelijkheid voor eigenaars en kopers en voor de gemeente die zelf een betere sturing zal kunnen geven aan de verdichtingsdruk. Verdichting is compacter wonen door hernieuwbouw.”

“De woonkaart is een eerste instrument dat volgt uit een onderzoekstraject dat de voorbije vier jaar gelopen heeft. Daarin werden de gemeente en de bestaande stedenbouwkundige verordeningen in detail bekeken. Daarop werden alle bekende en potentiële te ontwikkelen sites gelegd en zo werd de verdichtingsdruk in kaart gebracht. In een samenwerking tussen de gemeentelijke dienst omgeving, de intercommunale Leiedal en het stedenbouwkundig bureau PlusOffice werden de kerngebieden van de gemeente benoemd en kwaliteiten van goede verdichting bepaald.”

“Tijdens de onderzoeksperiode werd er gebruikgemaakt van de feedback uit verschillende burgerparticipatietrajecten gelinkt aan projecten zoals het centrumpark, het Gaverdomein en het DNA van het Dorp Sint-Lodewijk. Ook gemeentelijke adviesraden zoals de adviesraad economie en de GECORO zijn nauw betrokken bij de opbouw van het ruimtelijk beleid.”

Appartementen

“De woonkaart bepaalt de eerste krijtlijnen van de afbakening van de verschillende types woonzones in de gemeente. Zo kan bijvoorbeeld de ‘appartementisering’ beter in de hand gehouden worden. Belangrijk is dat niemand bouwrechten verliest. Alleen wordt nu een richting gegeven aan welke percelen nog voort opgedeeld of verkaveld kunnen worden en waar nog appartementen mogelijk zijn.”

“De volgende stap is het opstellen van een bouwcode die de effectieve woonkwaliteiten gaat benoemen. Het uiteindelijke doel is de opmaak van een gebiedsdekkend ruimtelijk uitvoeringsplan dat het huidige lappendeken aan verordeningen vervangt.” (DRD)

The post Eerste stap naar vereenvoudigd ruimtelijk beleid: Groen licht voor woonkaart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Jitse belandt op spoed na uit de hand gelopen nacht in ‘Kotmadam Sarafian’: “Daarna terug gaan feesten”

Jitse is het grootste feestbeest in ‘Kotmadam Sarafian’, al blijft het niet één groot feest. Hij gaat iets te hard los en belandt na een uit de hand gelopen ruzie op spoed. “Jij hebt gevochten?”, merkt Barbara Sarafian (56) scherpzinnig op. “Niet per se… Een beetje duwen en trekken”, gaat Jitse verder. “Opeens was ik aan het bloeden aan mijn

Lees meer »

Iepers vestinglandschap in Ieper krijgt er vier volkstuinen bij

Met de recente aankoop van 4 bijkomende volkstuinen bevestigt het bestuur haar engagement rond de verdere opwaardering van het vestinglandschap. De verwerving van deze volkstuinen met een gezamenlijke oppervlakte van 1500 m² vormt een nieuw hoofdstuk voor het natuur- en groenbeleid langs de zuidkant van de binnenstad.
The post Iepers vestinglandschap in Ieper krijgt er vier volkstuinen bij appeared

Lees meer »

Vrouw (77) is valse bankmedewerksters te slim af, parket waarschuwt voor toename aantal meldingen: “Ze mikken op de oudere, meest kwetsbare generatie”

Een 77-jarige vrouw uit Merelbeke werd eind augustus het slachtoffer van ‘bankmedewerkers’ die geld wegsluisden van haar rekening. Het parket waarschuwt dat ze de laatste tijd enorm veel dergelijke dossiers zien, waarbij vooral oudere mensen geviseerd worden. Tegelijk brengt het ook goed nieuws. De politie kon in dit geval de twee daders opsporen en arresteren. De twee verblijven momenteel in

Lees meer »

Dominique Pelicot spreekt voor het eerst in verkrachtingszaak: “Ik leerde het van een verpleger op het internet die ook zijn vrouw verdoofde en verkrachtte”

Wie is de man die zijn vrouw 10 jaar lang liet verkrachten? In Avignon kreeg Dominique Pelicot voor het eerst zelf een stem. “Ik was een egoïst en ik heb niet nagedacht. Daar schaam ik me voor. Ik hou nog steeds van ‘mijn vrouw’”, getuigde hij urenlang. De schuld steekt hij op zijn jeugd en de verslavende lokroep van het

Lees meer »

“Ik wil met mijn artiesten door het Belgische plafond breken”: Tony Vandenbogaerde wil met Mayway Records bekende muzieknaam geworden

Tony Vandenbogaerde (49) die amper zeven jaar geleden zijn platenlabel Mayway Records oprichtte, is vandaag één van de belangrijkste spelers in de indie muziek. Als The Haunted Youth en Meskerem Mees stilaan tot de grote namen in het Belgische muzieklandschap behoren, is dat mee zijn verdienste.
The post “Ik wil met mijn artiesten door het Belgische plafond breken”: Tony

Lees meer »

Oorsprong coronapandemie hoogstwaarschijnlijk te vinden op markt in Wuhan, zelfs in specifieke kramen, zegt nieuwe studie

Het is zeer waarschijnlijk dat de coronapandemie begon op de markt in de Chinese stad Wuhan, waar vermoedelijk besmette dieren verhandeld werden. Dat blijkt uit diepgaand genetisch onderzoek van stalen die meteen na de eerste besmettingen op de markt genomen werden. "Alles wijst op de markt als het eerste echte epicentrum, zelfs specifieke kramen op die markt", zeggen westerse wetenschappers.

Lees meer »

Nee, Eddy van ‘Thuis’ komt niet op voor Vlaams Belang in Aalst: “We overwegen verdere stappen”

De productie van Thuis heeft een valse verkiezingsadvertentie die verscheen op sociale media gerapporteerd bij Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook. Dat schrijft VRT NWS. In de advertentie wordt het personage Eddy voorgesteld als een kandidaat voor de lijst van Vlaams Belang in Aalst. Zowel de productie als acteur Daan Hugaert distantiëren zich ervan en “overwegen verdere stappen”.

Lees meer »

Bart Tommelein weert zich na slechte peilingen in Oostende: “De oppositie vertelt dingen die gewoon niet waar zijn”

Enkele jaren geleden was hij hot als Vlaams minister, ondertussen is hij een van de minst geliefde burgemeesters van Vlaanderen. Maar ondanks slechte peilingen en zelfs doodsbedreigingen wil Bart Tommelein (Open VLD), burgervader van Oostende, doorgaan. “Als je enkel burgemeester wordt om populair te zijn, dan kun je beter schlagerzanger worden.”

Lees meer »

Tupperware-fabriek blijft nog minstens 120 dagen open, personeel op tijdelijke werkloosheid

De Tupperware-fabriek blijft nog minstens 120 dagen open. Die boodschap kregen de 295 personeelsleden van de Aalsterse fabriek woensdagmiddag te horen van het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Voor het personeel verandert er voorlopig niets tegenover vorige week, toen het systeem van tijdelijke werkloosheid werd ingevoerd. “Er is ons gegarandeerd dat de lonen worden doorbetaald”, zeggen de vakbonden.

Lees meer »

Hoe werden honderden biepers van Hezbollah gelijktijdig tot ontploffing gebracht? “Nooit geziene operatie”

In Libanon en Syrië zijn negen doden en duizenden gewonden gevallen, nadat de biepers van leden van de sjiitische groepering Hezbollah tegelijkertijd ontploften. Hoe werden de toestellen tot ontploffing gebracht en wie zit achter die operatie? “Er werden eerder al mensen vanop afstand uitgeschakeld, weliswaar met ontploffende telefoons in plaats van semafoons. Maar nog nooit eerder op dergelijke schaal”, zegt

Lees meer »

Herstelcoach bevordert welbevinden leerlingen: “Zorgnoden nemen toe”

Het psychosociaal welzijn en het welbevinden van jongeren zijn in het postcoronatijdperk een belangrijk onderwerp in heel wat secundaire scholen. Het Sint-Jozefsinstituut Ondernemen, Toerisme & IT (Jozefienen, red.) wil in de toekomst nog meer inzetten op degelijk en zorgend onderwijs en creëerde daarom een nieuwe functie binnen het lerarenteam. Bart Vandaele (32) werd aangesteld als herstelcoach.
The post Herstelcoach

Lees meer »

Unizo Ledegem viert jubileum: 75 jaar steun voor ondernemers

Op zaterdag 14 september vierde Unizo Ledegem in het Capellehof in Rollegem-Kapelle haar 75ste verjaardag. Een vijftigtal personen genoten er van een uitgebreid feest. “Het is belangrijk dat we de vele ondernemers in de gemeente samenbrengen.”
The post Unizo Ledegem viert jubileum: 75 jaar steun voor ondernemers appeared first on KW.be.

Lees meer »