Zwevegemse leerlingen maken kennis met politiek: “We willen hen laten zien hoe onze gemeente werkt”

Vrijdagvoormiddag organiseerden alle gemeentescholen van Zwevegem een unieke leerervaring voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Tijdens de ‘Ontdek Je Gemeente Dag’ ontdekten ongeveer 175 kinderen uit Zwevegem, Heestert, Sint-Denijs en Zwevegem-Knokke de fascinerende wereld van lokale politiek in het Gemeentepunt van Zwevegem.

“Deze innovatieve leervoormiddag biedt leerlingen de kans om rechtstreeks te leren van lokale experts, waaronder de burgemeester, schepenen en de algemeen directeur. Met dit initiatief willen we jonge burgers enthousiasmeren voor lokale democratie en hen laten zien hoe hun gemeente werkt. Het is essentieel dat kinderen al vroeg begrijpen hoe beslissingen op gemeentelijk niveau hun dagelijks leven beïnvloeden”, legt coördinerend directeur Jozefien Ovaere uit.

De ‘Ontdek Je Gemeente Dag’ is dus meer dan een gewone excursie. “Het programma is zorgvuldig samengesteld om aan te sluiten bij belangrijke leerdoelen, zoals het begrijpen van verkiezingsprocessen, de bestuurlijke indeling van België, en het belang van gemeenschappelijke voorzieningen”, aldus Ovaere.

Uitleg over politiek

Concreet namen de kinderen in groepen deel aan vijf interactieve sessies over diverse aspecten van het gemeentebestuur. Zo werd de geschiedenis van Zwevegem kort besproken, werden termen zoals verkiezingen en democratie uitgelegd, kwam de gemeentelijke administratie aan bod en was er een uitleg over hoe de lokale politiek werkt. Er was ook info over burgerparticipatie en de kindergemeenteraad.

De leerlingen toonden zich best wel geïnteresseerd in de info die ze kregen. Zo vond Lisanne van Peteghem van de Groene Kouter het cool om te horen hoeveel mensen er werken aan de gemeente en wat de schepenen allemaal doen en vooral hoeveel geld men uitgeeft. Ze zou ook wel eens willen weten hoe het voelt om burgemeester te zijn. Finn Deceukelier was eveneens verbaasd dat er zoveel geld omgaat om een gemeente draaiende te houden. Burgemeester worden ziet hij niet meteen zitten. Al die aandacht is er voor hem te veel aan.

The post Zwevegemse leerlingen maken kennis met politiek: “We willen hen laten zien hoe onze gemeente werkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het Kortrijks Kunstenoverleg roept alle Kortrijkzanen op om te gaan stemmen

Het Kortrijks Kunstenoverleg (KKO) doet een warme oproep aan alle Kortrijkzanen om op 13 oktober hun stem uit te brengen tijdens de lokale verkiezingen. “Na de recente afschaffing van de opkomstplicht ligt de toekomst van onze mooie stad en haar culturele bloei nu meer dan ooit in de handen van de inwoners”, zegt Kristof Jonckheere.
The post Het Kortrijks

Lees meer »

Evento viert 5-jarig bestaan met verjaardagsweekend: “Nieuwe snoepwand moet nieuwe klanten lokken”

Evento, de zaak van Evelien Kimpe aan de Roeselaarsestraat in hartje Moorslede, bestaat vijf jaar. Die verjaardag laat Evelien niet zomaar passeren. Op 27 en 28 september organiseert ze een feestweekend waarin klanten ook de nieuwe snoepwand kunnen ontdekken.
The post Evento viert 5-jarig bestaan met verjaardagsweekend: “Nieuwe snoepwand moet nieuwe klanten lokken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rouwexpert Manu Keirse over drievoudig verlies van Hilde Crevits: “Dit zal ontzettend veel fysieke en mentale inspanningen vragen”

In amper drie weken tijd moet uittredend Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) afscheid nemen van haar beide ouders én schoonvader. Drie zware klappen om op heel korte tijd te verwerken, iets wat volgens Brugs rouwspecialist prof. Manu Keirse zelf voor de meest weerbare mens een haast onmogelijke opdracht is.
The post Rouwexpert Manu Keirse over drievoudig verlies van Hilde

Lees meer »