Waarom verdient een schrijver zo weinig?

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Op Twitter had ik een discussie over hoeveel auteurs aan een verkocht boek verdienen, naar aanleiding van een grafiek in de Volkskrant waarin wordt getoond hoeveel geld van een boek dat u koopt naar wie gaat. Voor veel mensen shockerend, maar voor mij helaas al lang niet meer: aan een boek van 24,99 euro verdient de auteur 2,35 euro, of zo’n 10 procent. De boekhandel verdient het meest: 10,32 euro. En dan is er nog de uitgever: 2,35 euro.

Als u dit rechtvaardig vindt, dan vind ik u ongelooflijk onrechtvaardig. Net degene die het meest en hardst werkt aan een boek, krijgt er het minst voor terug. Je werkt jaren aan een boek, en stel dat je 5.000 exemplaren verkoopt, in Vlaanderen een bestseller, dan verdien je 11.750 euro.

“Wie het hardst werkt aan een boek krijgt er het minst voor terug”

Waarom moet de boekhandel zoveel aan ons verdienen? Akkoord, zij verkopen onze boeken, maar als je weet dat een keten als Standaard Boekhandel ‘recht op retour’ heeft voor onverkochte exemplaren zonder dat ze die moeten betalen, stel ik me toch vragen. Dat recht op retour geldt niet voor zelfstandige boekhandels, dus nu begrijpt u meteen waarom die het zo moeilijk hebben. Er zijn dus twee onrechtvaardigheden: de schrijver en de uitgever verdienen te weinig, en de boekhandels verdienen te veel.

Ik zei op Twitter dat een oplossing zou zijn om het boek duurder te maken. Al heel lang kost een boek rond de 20 euro. Waarom is een boek niet aan inflatie onderhevig? Van mij zou het gerust 25 euro mogen kosten. Ja, zeiden mensen op Twitter, maar dan gaan mensen minder boeken kopen. Dat geloof ik niet. Wie graag en veel boeken koopt, zal met plezier die 5 euro extra betalen.

Maar akkoord: mensen die minder frequent in een boekhandel te vinden zijn, zullen daardoor misschien niet meer kopen. Blijft er maar één oplossing: de winst moet anders verdeeld worden, en daar zou de Vlaamse Auteursvereniging moeten voor ijveren. Maar van hen horen we helaas heel weinig.

The post Waarom verdient een schrijver zo weinig? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Smokkelparadijs

Op zoek naar nieuwe smokkelroutes trekken drugskartels de idyllische bossen van Costa Rica in. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar dicht vertakte mangrovebossen, die verweven zijn met rivieren en regenwouden. En dat betekent meteen een uitgebreider takenpakket voor de lokale boswachters.

Lees meer »

Dam in Polen dreigt te overstromen: “Laatste kans om te evacueren” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Vriendschap primeert bij Athletic

Athletic Kortrijk maakte drie weken geleden zijn debuut in vierde provinciale E. De Kortrijkzanen deden het met stijl, gingen met 0-1 winnen op Pittem. In de volgende wedstrijden tegen Jong Vijve en vorige speeldag Ruiselede moest de jongste Kortrijkse boreling telkens het onderspit delven.
The post Vriendschap primeert bij Athletic appeared first on KW.be.

Lees meer »

Domien op de valreep met éénmanslijst SVD naar verkiezingen

Opvallende nieuwkomer bij de verkiezingen in Oostende is Samen voor Democratie (SVD). Het gaat om een éénmanslijst. “We hebben over Oostendse thema’s wel degelijk duidelijke standpunten”, zegt Domien Ballegeer (30).
The post Domien op de valreep met éénmanslijst SVD naar verkiezingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Anima Eterna Brugge beëindigt samenwerking met stichter Jos van Immerseel: “Door zijn agressief gedrag legt hij de waarden van ons orkest naast zich neer”

Anima Eterna Brugge heeft de samenwerking met haar oprichter-dirigent, Jos van Immerseel, beëindigd. Anima Eterna werd opgericht in 1987 en verdiept zich reeds decennia in historische uitvoeringspraktijken. “Jos van Immerseel heeft de waarden die hij al jaren met Anima Eterna deelt herhaaldelijk naast zich neergelegd”, stelt Joost Maes namens het bestuur van het gerenommeerd Brugs orkest. Anima Eterna Brugge is

Lees meer »

Duitse minister roept Volkswagen op om geen fabrieken te sluiten

De Duitse minister van Economie Robert Habeck heeft het autoconcern Volkswagen vrijdag opgeroepen om geen fabrieken te sluiten in Duitsland. “De vestigingen moeten behouden blijven”, zei hij tijdens een bezoek aan de VW-fabriek in Emden, in het noordwesten van het land. De minister wil ook bekijken hoe de overheid de markt voor elektrische wagens kan ondersteunen.

Lees meer »