Vernieuwde winkelwandelgebied werd feestelijk geopend op Grote Kring

“In 1974 werd het winkelwandelgebied geopend, we vieren dus een gouden jubileum in een groen jasje”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne op 20 september tijdens de feestelijke opening. 850 m² beton maakte plaats voor bomen, planten en speelzones. Met het principe van slow shopping wil de stad het winkelwandelgebied nog aantrekkelijker maken.

In 1962 pionierde Kortrijk al met de eerste autovrije winkelstraat van België. Vandaag innoveert de stad opnieuw met het principe van slow shopping in het commerciële hart van de stad. Het project startte in 2022 met uitgesproken ambities om groen, ontmoeting en beleving centraal te zetten.

“Net omdat het winkelwandelgebied zoveel verschillende gebruikers heeft met uiteenlopende verwachtingen koos de stad om via veel participatie en tijdelijke proefopstellingen op de Grote Kring, de Veemarkt, de Wijngaardstraat en het Vandaleplein tot een finaal resultaat te komen”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie.

Vijf vernieuwde locaties

Het uiteindelijke ontwerp focust op vijf locaties en investeert maximaal in vergroening, beleving en ontmoeting. Op de kop van de Voorstraat werd maximaal onthard en vergroend met een prominente plaats voor de Vlaskapel. De Grote Kring kreeg enkele love chairs (kleurrijke verplaatsbare stoelen) en een avontuurlijke speelzone voor kinderen. Op de kop van de Veemarkt staan speelelementen, sfeervolle verlichting, extra bomen, zitbanken en kreeg de fontein ‘De Dorstigen Laven’ een prominentere plek.

Het knooppunt Lange en Korte Steenstraat is nu een groene ontmoetingsruimte met zitbanken en zitblokjes voor kinderen. Er komt ook een nieuwe slimme afvalbak die restafval, PMD en sigarettenpeuken apart verzamelt en via een digitaal platform een signaal stuurt als hij bijna vol is. Er werd ook extra kleur toegevoegd. Zo is er een nieuwe muurschilderij in de Wijngaardstraat in dezelfde stijl als deze van het Vandaleplein.

850 m² asfalt uitgebroken

“Na de tweede zone van de verlaagde Leieboorden en de Bellegemsestraat is dit de derde mooie opening van de stad in korte tijd. Vergroening staat centraal, dat is niet alleen mooier en beter voor de biodiversiteit, maar ook voor de waterhuishouding. Voor het vernieuwd winkelwandelgebied werd 850 m² asfalt uitgebroken, plaatsten we 22 nieuwe bomen, 42 struiken, 24 klimplanten, 2.850 bol-en knolgewassen en 5.225 plantjes”, zegt Axel Weydts, schepen van Openbare Werken.

De vernieuwingswerken kostten 2.2 miljoen euro. Meer info op www.kortrijk.be/winkelwandelgebied.

The post Vernieuwde winkelwandelgebied werd feestelijk geopend op Grote Kring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geef het me in de kleedkamer”: ex-scheidsrechter beweert dat hij Messi bewust geen kaart gaf in ruil voor zijn shirt

Geen geel in ruil voor een cadeautje. De Chileense scheidsrechter Carlos Chandía beweert dat hij Lionel Messi (37) veertien jaar geleden in de halve finale van de Copa América bewust niet bestrafte met geel na handspel, waardoor de Argentijn mocht spelen in de finale tegen Brazilië. Als compensatie wou Chandía wel zijn truitje. Messi luisterde en schonk in de catacomben

Lees meer »

Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw superdag”

Wout Alleman (28) verschijnt zondag aan de start van het wereldkampioenschap mountainbike op de marathonafstand. In Snowshoe, in de Verenigde Staten, ambieert de Otegemnaar, die vorig jaar de Europese titel veroverde, een mooie uitslag. “Na een mindere zomer voel ik me net op tijd weer goed.”
The post Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw

Lees meer »

Mohamed Al Fayed door 37 vrouwen beschuldigd van seksueel geweld

In totaal 37 vrouwen beschuldigen de voormalige eigenaar van het Britse warenhuis Harrods, de Egyptenaar Mohamed Al Fayed, van seksueel geweld. Dat hebben hun advocaten vrijdag bekendgemaakt. Ze zijn van plan een civiele zaak aan te spannen tegen het beroemde warenhuis. Al Fayed overleed vorig jaar op 94-jarige leeftijd en was tot 2010 eigenaar van Harrods.

Lees meer »

Cycle 4 Icecaps haalt € 31.500 op: “De helft van de mensen die doneerden ken ik zelfs niet”

Het doel was 25.000 euro inzamelen, maar Cycle 4 Icecaps – een initiatief van Rino Maes die zijn vrouw Dominique Naessens vorig jaar verloor aan kanker – kwam met 31.500 euro terug na de fietstocht naar Santiago de Compostela. “Je beseft niet hoeveel vrouwen je hiermee helpt”, zegt radiotherapeut Laurence Goethals.
The post Cycle 4 Icecaps haalt € 31.500

Lees meer »

Amerika-expert na tweede moordpoging op Trump: “Hij heeft vijanden die het op zijn leven hebben gemunt, daar kunnen z’n marketeers mee aan de slag”

Negen weken nadat een 20-jarige man tijdens een campagnebijeenkomst een mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump pleegde, werd een 58-jarige gewapende man aangehouden die de golfspelende Trump nabij zijn huis in Florida in het vizier nam. Wat betekent dit voor Trumps kansen om het Witte Huis te heroveren? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB): “Zijn campagneteam zal dit zeker uitspelen.”

Lees meer »

Drie artsen voor rechter na plotse dood van snookerspeler Jonas (24): “Na zeven jaar hebben we nog altijd geen antwoorden”

Bruggeling Jonas Slagmulders (24) startte op 22 augustus 2017 kerngezond aan z’n werkdag als chauffeur, maar werd in de namiddag plots onwel. Twaalf uur later overleed de beloftevolle snookerspeler in het Brugse AZ Sint-Jan aan een agressieve hersenvliesontsteking. Na een klacht van z’n familie staan zeven jaar na datum drie artsen van toen voor de correctionele rechtbank. “Men had een

Lees meer »

KU Leuven-campussen Kortrijk en Brugge openen plechtig het academiejaar ’24-’25

Het 60-jarig jubileum en een boeklancering kleuren de academische openingszitting van KU Leuven Kortrijk en Brugge. De academische openingszitting stond in het teken van het aankomende feestjaar. In 2025 viert KU Leuven Kulak immers haar 60-jarig bestaan. Opmerkelijk detail: in Kortrijk zijn er een vijfde meer nieuwe bachelorstudenten, bij KULAB Brugge meer dan 40 procent.
The post KU Leuven-campussen

Lees meer »