Rechtbank laat vermoedelijke brandstichter vrij omdat hij al te lang in de cel zit: “Zo kan het niet langer”

Een man die verdacht wordt van opzettelijke brandstichting is door de rechter in Kortrijk vrijgelaten omdat hij al te lang in voorhechtenis zit. Dat maakt de rechtbank zelf bekend. Omdat er te weinig personeel is om gevangenen vanuit de cel naar de rechtbank te brengen, worden rechtszaken alsmaar vaker uitgesteld.

De verdachte moest zich in augustus samen met twee anderen verantwoorden voor opzettelijke brandstichting en poging tot brandstichting. Op 23 augustus werd door de rechtbank bepaald dat het drietal op 17 september verwacht werd om de zaak te behandelen. Die dag bleek echter dat de politie over te weinig manschappen beschikte om de verdachte over te brengen van de gevangenis van Doornik naar de rechtbank in Kortrijk.

De verdachte kon dus zijn eigen proces niet bijwonen op 17 september. Daarom besloot de rechtbank om de zaak opnieuw te verdagen, deze keer naar 5 november. In afwachting van de behandeling van zijn zaak, diende de verdachte echter een verzoek tot invrijheidsstelling in. De man zat al sinds 24 januari in voorlopige hechtenis. De rechtbank besloot om op zijn vraag in te gaan, omdat volgens de rechter de redelijke duur van de voorlopige hechtenis is overschreden nu de zaak opnieuw uitgesteld is buiten de wil van de verdachte om.

Zwartepiet

Al in februari trok de politievakbond NSPV in De Krant Van West-Vlaanderen aan de alarmbel over de structurele onderbemanning van de DAB, de Dienst Algemene Beveiliging van de federale politie. Die dienst staat in voor de veiligheid in de rechtbank, maar ook voor de overbrenging van gevangenen. In onze provincie telt de DAB zo’n dertig leden. “Die groep is veel te klein om het enorme takenpakket uit te voeren dat van hen verwacht wordt. Ze krijgen van overal de zwartepiet toegespeeld. Zo kan het echt niet langer”, zegt Wesley Huysentruyt van politievakbond NSPV.

Ook rechtbankvoorzitter Paul Dauw voorspelde toen al dat er problemen zouden komen. “Ik ben ruim twee jaar voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen en dit is al twee jaar een probleem dat niet opgelost raakt. Als we de minister aanschrijven, krijgen we het antwoord dat men extra zal aanwerven en dat men de problemen zal oplossen, maar wij zien dat niet in de praktijk”, klonk het toen.

The post Rechtbank laat vermoedelijke brandstichter vrij omdat hij al te lang in de cel zit: “Zo kan het niet langer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zonnebeke gaat voor label ‘Warme Gemeente’

Zonnebeke wil een warme gemeente zijn, op zoveel mogelijk vlakken. In oktober worden jaarlijks de thema’s geestelijke gezondheid en kankerbestrijding aangekaart.
The post Zonnebeke gaat voor label ‘Warme Gemeente’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alle vluchten in Shanghai worden geannuleerd door komst tyfoon Bebinca

De Chinese autoriteiten bereiden zich voor op de komst van tyfoon Bebinca -met momenteel windsnelheden tot 144 kilometer per uur- die tussen zondagavond en maandagochtend de drukbevolkte oostkust zou moeten bereiken. In de economische hoofdstad Shanghai worden alle vluchten vanaf 20 uur lokale tijd geannuleerd, kondigt staatszender CCTV aan.

Lees meer »

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

“Puur omdat ik een vrouw ben”: populaire Alisha Lehmann ziet met eigen ogen hoe vriend pakken meer verdient bij dezelfde club

Er moet Alisha Lehmann (25) iets van het hart. De misschien wel populairste voetbalster van het moment verdient miljoenen als influencer, en net dat bezorgt haar een wrang gevoel. Want het staat in schril contrast met wat ze krijgt als speelster. Zeker als ze het vergelijkt met wat haar vriend Douglas Luiz (26) verdient, die ook bij Juventus speelt. “Ik

Lees meer »

Jo Vally krijgt tijdens optreden op het Kustschlagerfestival ‘De Lage Landen Muziek Award 2024’ uit handen van burgemeester Bram Degrieck

Woensdagnamiddag vond de derde en laatste editie van het Kustschlagerfestival 2024 plaats in Plopsa De Panne. Net op het einde van het optreden van Jo Vally volgde er voor deze artiest uit Meise nog een verrassing.
The post Jo Vally krijgt tijdens optreden op het Kustschlagerfestival ‘De Lage Landen Muziek Award 2024’ uit handen van burgemeester Bram Degrieck appeared

Lees meer »

Werkgever erkent zijn verantwoordelijkheid in dood van Aaron (24) na fatale val van deathride: “Maar er komt waarschijnlijk geen rechtszaak”

“De katrol die gebruikt werd, was niet geschikt en was bovendien niet correct bevestigd. Dat is de verantwoordelijkheid van de werkgever, die zich schuldig maakte aan inbreuken op de arbeidsveiligheid en onopzettelijke doding.” En toch zal er waarschijnlijk geen rechtszaak komen, na de fatale val die monitor Aaron Delannoy (24) uit Gent anderhalf jaar geleden maakte in Zwevegem. In plaats

Lees meer »

Heeft Dina Tersago gelijk dat ze in auto wacht tot kinderen slapen? Opvoedingsexpert: “Pas als je goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor anderen zorgen”

Tv-presentatrice Dina Tersago bleef gisteren op honderd meter van haar huis in de auto zitten, wachtend tot haar twee kinderen sliepen, en plaatste dat ook eerlijk op Instagram. Gevolg: een golf van commotie in haar inbox. “Hoezo, je wil niet bij je kinderen zijn?” Opvoedingsexpert Steven Gielis legt uit waarom hij vindt dat Tersago eigenlijk groot gelijk heeft. “Zo’n klein

Lees meer »