Primeurs Achiel is al 95 jaar gevestigde waarde in Oostende en is nu Handelaar van het jaar: “Opa zei altijd: eerst dienen, dan verdienen!”

Primeurs Achiel, al vier generaties lang een gevestigde waarde in Oostende, won maandagavond een Oostende Award als Handelaar van het jaar. Al 95 jaar houden ze het hoofd boven water, ondanks de druk van de grootwarenhuizen die kleine zelfstandigen alsmaar meer wegdrukt. “Managers van grootwarenhuizen hebben vak een andere denkwijze en dat onderscheidt ons daarvan”, zegt Igor Luypaert (33).

Igor is de vierde generatie aan het roer van de winkel. Maar laat ons beginnen bij het begin: 1 februari 1929. Die dag openden Maurice Luypaert en zijn vrouw Irma Andries voor het eerst de winkel, die toen nog ‘Epicerie Etoile’ heette. Irma stierf echter op 38-jarige leeftijd en daardoor bleef Maurice achter met vijf kinderen. Zijn hele leven werkte de man hard om brood op tafel te krijgen voor zijn kinderen.

“We gaan ons niet laten doen voor een krop sla, we zijn een bak tomaten waard” – Achiel Luypaert

Later, toen Achiel Luypaert (toen amper 21 jaar!) de winkel van zijn ouders in 1956 overnam, werd de winkel tot Primeurs Achiel gebombardeerd. Die naam werd onder zijn vleugels een begrip in Oostende. Vanaf de jaren ’60 maakten de grootwarenhuizen hun opmars in ons land. De leuze van Achiel in die tijd? “We gaan ons niet laten doen voor een krop sla, we zijn een bak tomaten waard”. “Mijn grootvader betrok in 1975 twee leegstaande panden in de Nieuwstraat”, vertelt Igor. “De schrik zat er immers in dat een grootwarenhuis de twee panden, die naast elkaar gelegen waren, zou betrekken. Dat zou het einde betekend hebben van Primeurs Achiel.”

De bekende Achiel Luypaert in volle actie tijdens de zomer van 1986. © gf

Acht jaar voor de verhuis kreeg Achiel samen met zijn vrouw een zoon. Met Rik Luypaert (57) was de opvolging verzekerd. Toch bleef Achiel er nog lang de lakens uitdelen. Dan nam Rik samen met zijn vrouw Claudine Michel (61) de winkel over, nadat hij er zelf al als kleine jongen mee stond de rekken aan te vullen. Vijftien jaar geleden stapte ook Igor mee in de zaak. Dat deed hij tot 2000. Achiel, die een bekende Oostendenaar was, overleed op 21 januari 2022. Vandaag werken Rik en Claudine nog steeds mee, maar het is vooral Igor die er de plak zwaait, samen met zijn vrouw.

In de winkel werken 21 mensen, waarvan 14 vaste werknemers. Op vandaag blijft de winkel goed draaien, ondanks de druk van de grootwarenhuizen. “Onze sterkte is dat de winkel van generatie op generatie overgenomen werd”, duidt Igor. “We specialiseren ons in kwaliteit en service. Managers van een grootwarenhuis denken vaak anders. Opa zei altijd dat we eerst moesten dienen om dan pas te verdienen. Elke tijd heeft zijn uitdaging. Goed voor je team zorgen is minstens even belangrijk. Maar we moeten waakzaam blijven. De groten eten de kleintjes op, zoveel is duidelijk. Een grote troef is de grote parking voor onze deur, waar je een uur lang gratis kan parkeren. Neem die weg en we hebben misschien wel een probleem.”

95 jaar steun van klanten

De Oostende Award als Handelaar van het jaar ziet Igor dan ook een grote eer voor het team. “Waarom we denken dat wij die gekregen hebben? We staan zelf in de zaak en er is de inzet van ons team. En we mogen het enthousiasme bij onze klanten niet vergeten. Die steunen ons al 95 jaar. We zijn bovendien erg dankbaar dat mijn opa Achiel de winkel met zijn gedrevenheid groot heeft gemaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij een stevige basis hadden om verder op te bouwen. We blijven verder doen om hem trots te maken”, besluit Igor.

The post Primeurs Achiel is al 95 jaar gevestigde waarde in Oostende en is nu Handelaar van het jaar: “Opa zei altijd: eerst dienen, dan verdienen!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Huisarts Tony (62) verdacht van aanranding patiënt: “Ik zei haar: ‘Je maakt het mij heel moeilijk om mijn handen thuis te houden’”

Tony (62), een huisarts uit de buurt van Hasselt, wordt verdacht van de aanranding van een patiënte tijdens een huisbezoek. “Hij ging te werk als een grijpmachine”, getuigt Kim, het 35-jarige slachtoffer. Voor de rechter verdedigde dokter Tony – zonder advocaat – zich op een zeer opvallende manier: “Zonder die chips was ik niet gebleven. Ik vraag me zelfs af

Lees meer »

Dief veroordeeld voor diefstal elektrische steps in Kortrijk: “Pleegde diefstallen door financiële moeilijkheden”

70 tot 110 euro. Zo veel – of liever zo weinig – betaalde je aan een 32-jarige Algerijn die elektrische steps in Kortrijk stal en in Frankrijk verkocht. Hij kon op heterdaad worden betrapt en zit al zes maanden inde cel.
The post Dief veroordeeld voor diefstal elektrische steps in Kortrijk: “Pleegde diefstallen door financiële moeilijkheden” appeared first on

Lees meer »

Het bieperverhaal is geniaal, zegt Theo Francken (N-VA). Voor Groen en PVDA is het pure terreur. “Dit is dystopisch”, schrijft Isolde Van den Eynde

“James Bond en Q zijn kneuzen in vergelijking met de Mossad. Het doet een mens in de haren krabben. Aan de ene kant heeft de Israëlische inlichtingendienst die overal oren en ogen heeft – en zeker aan de eigen grenzen – de grootste terreuraanval in jaren op eigen grondgebied niet voorkomen, en nog geen jaar later voert ze een aanval

Lees meer »

Broers Axel en Gilles nemen koffiehuis Eliana over

Enkele weken nadat koffiehuis Eliana een aantal producten officieel een erkenning als Beernems streekproduct kregen, wordt de zaak overgenomen door Axel en Gilles Beuselinck. Voormalig uitbater Ann Vandenbussche geniet ondertussen van een welverdiend pensioen.
The post Broers Axel en Gilles nemen koffiehuis Eliana over appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket vordert zes jaar cel tegen Matteo Salvini

Op een proces over migranten op de Middellandse Zee heeft het parket een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. De voorzitter van de rechtse regeringspartij Lega wordt vervolgd omdat hij in 2019 als minister van Binnenlandse Zaken een schip van een Spaanse hulporganisatie wekenlang de toegang tot een haven weigerde.

Lees meer »

Lindsey zag al het geld van haar rekeningen verdwijnen: “Eerst verlies ik mijn man en papa van onze kindjes, en nu dit”

Nog geen jaar nadat Lindsey Steyaert haar man verloor bij ongeval op een vissersschip wordt ze slachtoffer van fraude, die haar tienduizenden euro’s kost. Zondag zag ze alle geld van haar rekeningen verdwijnen. “Ik bood een artikel te koop aan via Marketplace, ik stuurde een QR-code voor de betaling en korte tijd later was mijn geld weg.”

Lees meer »