Paardenkoersen zetten oktoberkermis op zijn kop in Oostrozebeke

Al meer dan een eeuw zorgt de Oostrozebeekse Harddraversmaatschappij de Mandel voor een uniek paardenspektakel langs de boorden van de Mandel. Voor elke Oostrozebekenaar is een oktoberkermis ondenkbaar zonder herfstcriterium voor beroepsrenners en paardenkoersen, ook ‘het Klein Spel’ genoemd.

Tegen de traditie in worden de paardenwedrennen niet langer het sluitstuk van de oktoberkermis maar voor de eerste keer de opener. Op vrijdag 4 oktober vanaf 14 uur staat het allemaal te gebeuren op de nieuwe locatie in de Tieltsteenweg langs de boorden van de Mandel. Een hels karwei om dat alles organisatorisch gedaan te krijgen, wist voorzitter Luc Vanyzere te verklappen. “Vorig jaar hingen de paardenkoersen nog aan een zijden draadje want we waren ons vertrouwde terrein langs de Ingelmunstersteenweg kwijtgeraakt. De nieuwe eigenaars van de gronden zagen het niet langer zitten om de oude vlasakkers af te staan voor de jaarlijkse paardenkoersen zoals dat al meer dan een halve eeuw het geval was. Gelukkig vonden we op de valreep een nieuwe locatie langs de Tieltsteenweg net buiten het centrum waar straks voor de tweede keer de paarden zullen draven en galopperen”, opende een gelukkige voorzitter.

Harddraversmaatschappij

We doken even in de archieven naar de oorsprong van dit folkloristische gebeuren. In 1860 werden de eerste paardenkoersen gehouden onder de naam ‘peerdenloopinghen’ en dit op initiatief van burgemeester Ivo De Smet.

De eerste paardenkoersen vonden plaats in de Mandelmeersen, ook wel ‘de Motjes’ genoemd. Deze koersen werden gereden met boerenpaarden. In die tijd waren er op grondgebied Oostrozebeke nog een honderdtal boerenpaarden actief. Dit was drie jaar na de grote steeplechase in Waregem. In 1885 verhuisden de paardenkoersen naar de ‘heerlijkheid Ter Priems’ aan de huidige Ooigemstraat. Dit zou de locatie blijven tot aan de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog verhuisden de races naar de Molendam aan de Ingelmunstersteenweg. In 1973 werd Oostrozebeke door de federatie uitgesloten uit het groot spel van de paardensport. Onder initiatief van de familie Seynaeve en de toenmalige voorzitter Daniel de Schietere de Lophem kreeg Oostrozebeke de toelating om te starten met het zogenaamde ‘Klein Spel’. Vanaf dat moment gingen de paardenkoersen door op de vlasweiden van de gebroeders Vanyzere naast het bedrijf Oroplastic langs de Ingelmunster steenweg. Pas in 2022 na de coronaperiode keerden de paardenraces terug naar de Mandelmeersen langs de Tielststeenweg op de weiden van landbouwer Ivan De Roo uit Tielt.

Nieuw programma

“Het spreekt voor zich dat het even wennen was aan de nieuwe locatie”, ging bestuurslid Jan Maes verder. “De verhuis naar de nieuwe locatie zorgde voor heel wat logistieke problemen. De verhuis was een lastig en tijdrovend karwei maar toch prijzen we ons gelukkig dat de koers gered is.”

De verandering van terrein was niet het enige dat veranderde aan het evenement. In plaats van de oktoberkermis af te sluiten op dinsdagnamiddag worden de paardenkoersen de opener van de kermis en dit op vrijdag 4 oktober. De verplaatsing van datum heeft een paar gegronde redenen. “Door de kermis te starten op vrijdag gaan we de concurrentie met Winkel Koerse uit de weg en kunnen we rekenen op veel meer deelnemers. We zijn nu al verzekerd van de deelname van 80 renpaarden daar waar er vroeger hooguit vijftig waren. We rekenen ook op meer toeschouwers want op vrijdagavond begint het weekend en zal de volkstent ‘t Vliegend Peerd gegarandeerd vollopen. We hebben er ook voor gezorgd dat het evenement helemaal gratis is. In plaats van een elitair gebeuren moet het een volksfeest worden. Bovendien hebben we gezorgd voor heel veel parkeergelegenheid. Een ruime weide aan de overkant van de Tielststeenweg staat gratis ter beschikking.”

Door het grote aanbod aan deelnemers is het programma uitgebreid tot 10 drafkoersen en 2 ponykoersen. “We hebben ook gezorgd voor een echt volkscafé nl. ‘t Vliegend Peerd dat open is voor iedereen met zicht op de piste en waar ambiance verzekerd is van 14 tot 2 uur. In de namiddag is er koffie met taart beschikbaar tot 18 uur. Vanaf 18 uur komen de genodigden binnen voor het avondfeest.

The post Paardenkoersen zetten oktoberkermis op zijn kop in Oostrozebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jean-Pierre (72) straks voor de 33ste keer voorzitter van een stembureau: “Bij elke verkiezing present”

Jean-Pierre Deraeve sloeg sinds 1971 nog nooit een verkiezing over als voorzitter van een stembureau. Ook bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober tekent hij opnieuw present. Hij zegt door te zullen gaan zolang zijn gezondheid het toelaat en zolang hij iets aan de maatschappij kan bijdragen.
The post Jean-Pierre (72) straks voor de 33ste keer voorzitter van

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Israëlisch leger zegt commandant van Islamitische Jihad gedood te hebben

Het Israëlische leger (IDF) heeft naar eigen zeggen in de humanitaire zone in Khan Younis een belangrijke commandant van de Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad gedood. Ahmed Aish Salame al-Hashash was verantwoordelijk voor raketaanvallen vanuit de humanitaire zone op Israëlisch grondgebied, zegt het IDF. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in deze liveblog.

Lees meer »

Laure (14) stapte vier jaar geleden uit het leven, haar ouders eren haar nu met opvallend kunstwerk: “Als we ook maar één ander kind kunnen redden, is dat fantastisch”

De vrolijke gele kleur, in schril contrast met de droevige houding. Nog tot 1 oktober staat het beeld ‘Stille Strijd’ in Hasselt. De ouders van Laure, die op veertienjarige leeftijd uit het leven stapte, haalden het kunstwerk naar ons land om haar te gedenken. “Laure wou impact hebben, wij realiseren dat nu voor haar.”

Lees meer »

Julie Vanloo lijdt met Washington dure nederlaag in strijd om play-offs

Julie Vanloo heeft met haar WNBA-team Washington Mystics een slechte zaak gedaan in de jacht op het achtste en laatste ticket voor de play-offs. In eigen huis verloor de ploeg op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie met 71-87 van leider New York Liberty.
The post Julie Vanloo lijdt met Washington dure nederlaag in strijd om play-offs appeared

Lees meer »

Astrid Lafaut (22) geniet nog steeds na van titel als nieuwe Miss West-Vlaanderen: “Ik ben ontwaakt als een prinses”

Zaterdagavond werd Astrid Lafaut in het Plopsa Theater verkozen tot Miss West-Vlaanderen, tijdens de provinciale finales van Miss België. Zo blijft dit kroontje voor het tweede jaar op rij in De Panne. “Dit is een letterlijke bekroning voor al mijn inspanningen”, glundert ze.
The post Astrid Lafaut (22) geniet nog steeds na van titel als nieuwe Miss West-Vlaanderen: “Ik

Lees meer »

Dominique Pelicot spreekt voor het eerst in verkrachtingszaak: “Ik leerde het van een verpleger op het internet die ook zijn vrouw verdoofde en verkrachtte”

Wie is de man die zijn vrouw 10 jaar lang liet verkrachten? In Avignon kreeg Dominique Pelicot voor het eerst zelf een stem. “Ik was een egoïst en ik heb niet nagedacht. Daar schaam ik me voor. Ik hou nog steeds van ‘mijn vrouw’”, getuigde hij urenlang. De schuld steekt hij op zijn jeugd en de verslavende lokroep van het

Lees meer »

Alexander Demyttenaere (KZ Dentergem 4E) tegen Pittem: “De tegenstander omschrijven? Pittem heeft twee gezichten”

Zonnekloppers Dentergem is de competitie gestart met de intentie om mee te doen voor de prijzen. Na het verlies bij buur KFC Aarsele staat het team van Nico Rogge met 4 op 9 halverwege de klassering.
The post Alexander Demyttenaere (KZ Dentergem 4E) tegen Pittem: “De tegenstander omschrijven? Pittem heeft twee gezichten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Optredens, kinderanimatie en barbecue: benefiet ‘Hoegaarden on Fire’ zamelt geld in na verwoestende brand in sporthal

Om Hoegaardse verenigingen die getroffen zijn door de brand in de sporthal te ondersteunen, vindt vandaag het benefiet ‘Hoegaarden on Fire’ plaats. Met optredens, kinderanimatie en een barbecue hopen de organisatoren zoveel mogelijk geld in te zamelen. "We willen niet dat het verenigingsleven in Hoegaarden op zijn gat valt", zegt organisator Walter Ginckels.

Lees meer »

Film over jonge Trump binnenkort in zalen, tot zijn groot ongenoegen: “Meteen na première werd gedreigd met juridische stappen”

Binnenkort verschijnt ‘The apprentice’ in de zalen. Daarin is te zien hoe een jonge Donald Trump ‘opgeleid’ wordt door de machtige advocaat Roy Cohn. Dat de film opschudding veroorzaakt, mag niet verbazen. "Als zo’n geëngageerde regisseur iets maakt over Trump, dan krijg je geen flatterend portret", duidt filmjournalist Lieven Van Gils.

Lees meer »