“Kunstmatig zwanger worden is loodzwaar”: Stefanie wil taboe doorbreken met podcast

In de nieuwe podcast ‘Buikvol verlangen’ belicht Stefanie Spessart alle aspecten van zwanger worden via een fertiliteitstraject. “Steeds meer mensen hebben moeite om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Gelukkig zijn daar al heel wat oplossingen voor. Maar hoe zwaar zo’n fertiliteitstraject weegt, fysiek maar zeker ook mentaal, is nog te weinig bekend”, verklaart Stefanie waarom ze de stilte die nog altijd rond het onderwerp hangt, wil doorbreken.

Stefanie Spessart (35) en haar man Dieter De Waele wonen in Ingelmunster en voelden zich jaren geleden al klaar voor een gezin. Maar Stefanie werd niet zwanger, en had bovendien steeds meer last van hevige buikpijn. Pas na tal van onderzoeken en het inroepen van gespecialiseerde hulp werd bij haar een vergevorderde endometriose vastgesteld. Er volgde een zware operatie, maar als gevolg van de schade die Stefanie intussen had opgelopen, bleek een fertiliteitstraject om alsnog zwanger te worden de enige uitweg.

Niet levensvatbaar

In UZ Gent werden voor hen twee ICSI-pogingen opgestart. ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma-injectie, een techniek waarbij men in het laboratorium probeert een eicel te bevruchten waarna de eventueel bevruchte eicel – het embryo – teruggeplaatst wordt in de baarmoeder. Zonder resultaat evenwel voor Stefanie. In UZ Brussel werden nog eens drie ICSI-pogingen ondernomen, deze keer wel met enkele embryo’s tot gevolg, maar ook die bleken uiteindelijk niet levensvatbaar. “Het werd duidelijk dat het met mijn eicellen niet zou lukken, daarom besloten we toen om voor eiceldonatie te kiezen”, vertelt Stefanie. “We kochten dus gezonde eicellen van een andere vrouw, die vervolgens in het labo bevrucht werden met zaadcellen van Dieter waarna het embryo in mijn baarmoeder zou worden geplant.” De voorbereidende behandelingen waren pijnlijk, slopend, en ontgoochelend. “Mijn lichaam maar ook gemoed leden onder de hormonenbehandelingen. Maar van de acht eicellen die we kochten, raakten er drie bevrucht, en dat gaf opnieuw hoop”, aldus Stefanie. Het eerste embryo bleek zich niet in te nestelen in haar baarmoeder, maar het tweede groeide – weliswaar ook niet zonder de nodige hindernissen – uit tot hun nu bijna tweejarige, kerngezonde dochter Edice.

Ik kotste mijn auto onder, maar ik huilde van geluk. Want het wilde zeggen dat ik nog zwanger was

“Het traject heeft bijna vijf jaar geduurd, en heeft me als mens zeker veranderd”, vertelt ze. “Want hoewel je vooraf wel te horen krijgt wat je mag verwachten, weet je eigenlijk helemaal niet hoe zwaar het werkelijk wordt. Dat ik altijd al een doorzetter ben, heeft me zeker geholpen. Maar dat neemt niet weg dat hoe langer het allemaal duurde, hoe meer ik aan mezelf als vrouw ging twijfelen. Het hele idee van zwanger worden als iets wat je als vrouw verbindt met de natuur, en als iets wat je onderneemt samen met je man, valt in duigen. Mijn lichaam kon het niet, ik had gefaald: daar mee leren omgaan, was voor mij het allermoeilijkste”, zucht Stefanie. “Maar ik ben als mens gegroeid, ik sta ‘dankbaarder’ in het leven nu. Tijdens de zwangerschap kotste ik eens uit misselijkheid mijn auto onder. Maar ik huilde erbij van geluk, want het betekende dat ik nog altijd zwanger was”, lacht ze.

Geen controle

Een fertiliteitstraject weegt ook op de relatie van een koppel. “Dieter is altijd mijn steun en toeverlaat gebleven, tot op vandaag. Maar het is zeker niet altijd gemakkelijk geweest. Velen onderschatten dan ook de kloof die zo’n traject tussen partners kan slaan. Want je hoort het samen te doen, maar in de praktijk gaat het er allemaal klinisch aan toe. Je hebt nergens nog controle over. En als vrouw onderga je al die ongemakken, maar als man sta je daar machteloos bij toe te zien… Maar we hebben het als koppel doorstaan. Door dit alles weten we nog beter wat we aan elkaar hebben.”

Op een kunstmatige manier zwanger worden, is ten slotte ook financieel zwaar. Het totaalplaatje verschilt per geval, maar Stefanie schetst voor zichzelf: “Een poging met eiceldonatie – alle voorbereidende, verzorgende en opvolgende behandelingen inbegrepen – kost 7.000 tot 10.000 euro. Daar komt 3.000 euro bovenop voor de eicel zelf. Die kosten worden normaal niet terugbetaald door de mutualiteiten, al was dat voor ons wel voor een deel het geval omdat ik aan endometriose lijd.”

(lees verder onder de foto)

Stefanie en Dieter met hun dochtertje Edice: “Later, als ze daar zelf klaar voor is, willen we haar kunnen uitleggen waar ze vandaan komt.” (foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR

Stefanie kan haar verhaal al bij al positief afsluiten. “Ik heb mijn dochter letterlijk ‘gekocht’”, glimlacht ze vandaag. “Maar ook aan die gedachte heb ik moeten wennen. Edice is genetisch gezien niet mijn dochter, ik ben eigenlijk haar draagmoeder geweest. Maar ze ‘voelt’ helemaal als mijn kind, dat staat vast. Later, als ze daar zelf klaar voor is, willen we haar kunnen uitleggen waar ze vandaan komt. Daarom ook heb ik al die tijd een dagboek bijgehouden, waarin ze ons verhaal zal kunnen lezen.”

Positieve reacties

Het mag duidelijk zijn dat een fertiliteitstraject bijzonder zwaar weegt op een koppel én hun omgeving. Want ook ouders, zussen en broers, vrienden… leven mee. En weten niet altijd hoe wel of niet te reageren, wat wel of niet te zeggen. Stefanie en Dieter maakten er altijd een punt van om open te communiceren over hun traject, en kregen daar naar eigen zeggen vooral positieve reacties op. “We schrokken er zelfs van hoe veel mensen hetzelfde traject hebben afgelegd, en er – doordat wij er over vertelden – ook over durfden beginnen.” Het onderwerp voor de podcast die Stefanie en Dieter altijd al samen wilden maken, lag dan ook voor de hand: in ‘Buikvol Verlangen’ vertelt Stefanie over hun ervaringen en praat ze met lotgenoten, telkens over een deelaspect van kunstmatige zwangerschap. Ook familie en vrienden komen aan bod, naast dokters en psychologen die de technische aspecten zo helder mogelijk toelichten. “Want er is veel informatie beschikbaar, maar de materie is complex en de informatie daardoor vaak overweldigend. Terwijl een logische verklaring voor wat er met je aan de hand is vaak helpt om verlies te verwerken. Want een kunstmatige zwangerschap lukt zelden meteen, en soms zelfs helemaal niet. Met onze podcast wil ik aantonen dat er voor iedereen die dit meemaakt, op welke manier ook, hulp beschikbaar is.”

De podcast ‘Buikvol verlangen’ vind je op Spotify, met om de twee weken een nieuwe aflevering.

The post “Kunstmatig zwanger worden is loodzwaar”: Stefanie wil taboe doorbreken met podcast is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw die geruchten verspreidde over migranten die katten en honden opeten in Springfield: “Het was niet de bedoeling”

De vrouw uit Springfield, Ohio, die op sociale media bericht had over Haïtiaanse immigranten die huisdieren van de lokale bevolking stelen en opeten – wat Donald Trump in zijn debat tegen Kamala Harris gebruikte – zegt spijt te hebben van dat bericht. “Het ontplofte gewoon en werd iets dat niet mijn bedoeling was”, vertelde ze aan NBC News.

Lees meer »

Duitse minister van Economie roept “autotop” bijeen

De Duitse minister van Economie Robert Habeck heeft voor volgende week maandag een autotop bijeen geroepen waar hij autobouwers, vakbonden en toeleveranciers verwacht. Na verschillende alarmerende berichten de voorbije weken verkeert de Duitse autosector in een crisis.

Lees meer »

Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem

Het was op meerdere fronten feest op zondag 15 september. Alveringem viert dan niet enkel kermis, maar precies vandaag gaat ook de nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem van start. Bisschop Lode Aerts kwam voor deze bijzondere gelegenheid naar Alveringem.
The post Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem appeared first on

Lees meer »

Zes lijsttrekkers in de clinch tijdens debat Unizo Ieper: “Accountmanager voor ondernemers is geen wonderoplossing”

Unizo Ieper slaagde erin de zes lijsttrekkers samen te krijgen voor haar debat in de aula van AC Auris. Voor vuurwerk was het echter wachten tot het einde toen moderator Xavier Taveirne doorvroeg over het uitsluiten van Vooruit uit de stadslijst. “Onze eerste bekommernis is de stadslijst in de oppositie krijgen”, zei Philip Bolle (Vooruit).
The post Zes lijsttrekkers

Lees meer »

Iraanse hackers boden gestolen info over Trump aan Bidens team aan: “Dit is échte buitenlandse verkiezingsinmenging”

Iraanse “kwaadwillige cyberagenten” hebben eind juni en begin juli het campagneteam van de Amerikaanse president Joe Biden, toen nog de Democratische presidentskandidaat, ongevraagd informatie aangeboden die ze hadden ontvreemd van Bidens rivaal Donald Trump. Dat hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten woensdag (plaatselijke tijd) gezegd.

Lees meer »

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

Okra Trefpunt Beveren viert zijn kaartkampioenen

Bij Okra Trefpunt Beveren werden de kaartkampioenen in de bloemetjes gezet. De algemene kampioen was Marc Vanwalleghem. Kampioen bij de vrouwen was Zulma Demeyere. Gabriël Planckaert werd vice-kampioen en Werner Claeys mocht de rode lantaarn mee naar huis nemen. (foto SB)
The post Okra Trefpunt Beveren viert zijn kaartkampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van radiopresentor tot verpleger: Manu Van Acker doet mee aan ‘Een Echte Job’

De opnames voor het nieuwe seizoen van het VTM-programma ‘Een Echte Job’ zijn gestart. Manu Van Acker uit Oostende volgt momenteel, samen met Ruth Beeckmans, Helmut Lotti, Zita Wauters en Tine Embrechts een pittige stoomcursus verpleegkunde om nadien hun eerste stappen in de zorgsector te zetten.
The post Van radiopresentor tot verpleger: Manu Van Acker doet mee aan ‘Een

Lees meer »

Pairi Daiza wordt (bijna) volledig rookvrij

Sinds vandaag is roken niet langer toegestaan in het dierenpark Pairi Daiza. Met uitzondering op 7 rookzones alleszins. Vanaf 31 december zou het sowieso bij wet verboden worden om te roken in recreatieparken, maar Pairi Daiza zet die stap dus al drie maanden eerder.

Lees meer »

Man die doodgeschoten werd in Dendermonde, had vermoedelijk een psychose: wat is dat?

De man die door de politie in Dendermonde doodgeschoten is, zou een psychose gehad hebben. "Dat is een situatie van complete overspoeling waarbij patiënten binnenkomende prikkels niet meer kunnen verwerken en de realiteit anders gaan interpreteren", zegt psychiater Kirsten Catthoor. Een heftige ervaring die ook risico’s kan inhouden voor de patiënt en de omgeving. "Betere samenwerking tussen de geestelijke gezondheidszorg

Lees meer »