Yuna ontdekt topvondst tijdens workshop archeologie in Ieper: “Een insigne scène van een kruisiging”

Uit zakken vol resten afkomstig uit de Yperlee haalde Yuna Ververken een waardevolle insigne boven. Dat deed ze tijdens een workshop van het archeologisch project ‘Zeven naar de zeventiende eeuw’ op de site van het voormalig openluchtzwembad in Ieper. Tijdens het weekend van 21 en 22 september kan iedereen de archeoloog in zichzelf ontdekken.

Het is geen nieuws te zeggen dat de Ieperse bodem vol verborgen schatten zit. Daar is niet alleen de Eerste Wereldoorlog voor verantwoordelijk, archeologen vinden ook heel wat terug uit de Middeleeuwen. “Ook in aanloop van heraanleg van het Vandenpeereboomplein in Ieper werd heel wat uit de grond gehaald, in 2021 en 2023”, zegt archeoloog Jan Decorte van CO7, dat samen met het Yper Museum de workshops organiseert. “Er werd daarbij een stuk van de Ieperlee vrijgemaakt, maar er was niet genoeg tijd om alles te onderzoeken. Daarom verzamelden we een deel van de grond in grote zakken om ze later te zeven en te onderzoeken. We willen dat nu doen met hulp van scholieren.”

Insigne

Deze week vonden de eerste archeologische workshops plaats voor de Ieperse scholen. En tijdens een eerste sessie kwam al meteen een topvondst naar de oppervlakte. Yuna Ververken, die schoolloopt in het Lyceum in Ieper, haalde een bijzonder insigne uit de bodemgrond. “Het lijkt om een scène van een kruisiging te gaan, maar verder onderzoek zal dit moet uitwijzen”, aldus Jan Decorte. “Andere fantastische objecten zijn: dierlijke beenderen, een klein kannetje, houten kraaltjes, knikkers en munten.”

In totaal zullen 711 leerlingen van zeven verschillende scholen mee zeven naar de zeventiende eeuw. In weekend van 21 en 22 september is iedereen welkom om de archeoloog in jezelf te ontdekken en een handje toe te steken in de zoektocht naar zeventiende-eeuwse resten. “Je krijgt dat weekend de kans om samen met experts de bewaarde grond van het Vandenpeereboomplein te zeven”, klinkt het. “Wie weet ontdek jij wel een kostbaar voorwerp dat eeuwenlang verborgen lag.” Deze activiteit vindt plaats op de site van het voormalig openluchtzwembad.

Bronzen godenbeeldje

In 2017 organiseerde het Yper Museum samen met CO7 al de archeologieworkshop ‘Speuren naar Romeinen’. Zo’n 1.000 leerlingen hielpen mee met het uitzeven van aarde van een lokale opgraving. De 8-jarige Helena ontdekte toen een bronzen godenbeeldje van de Romeinse godin Venus. Een topvondst, en daarom kreeg het beeldje een prominente plaats in het Yper Museum. Hopelijk kan het Yper Museum ook na deze editie iets moois toevoegen aan de collectie.

Tijdens de weekdagen zijn de tijdsloten voorbehouden voor scholen. Het weekend van 21 en 22 september staat open voor iedereen. Inschrijven kan via: www.ypermuseum.be/archeologische-workshop-zeven-naar-de-zeventiende-eeuw.

The post Yuna ontdekt topvondst tijdens workshop archeologie in Ieper: “Een insigne scène van een kruisiging” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom liet Israël de biepers en walkietalkies van Hezbollah net nu ontploffen? “Gaat meestal grotere aanval vooraf”

Nadat Hezbollah voor een tweede dag op rij te maken heeft gekregen met ontploffende communicatietoestellen, blijft een belangrijke vraag zinderen: waarom kiest de vermoedelijke aanvaller Israël ervoor om die aanvallen nu uit te voeren? Conflictjournalist Rudi Vranckx wijst erop dat communicatiekanalen uitschakelen meestal voorafgaat aan een grotere aanval. Al zijn er nog geen aanwijzingen dat Israël een rechtstreekse oorlog wil

Lees meer »

Jong Keukengeweld brengt jonge chef Emin Avdovic in de schijnwerpers bij restaurant Julien

Op dinsdag 10 september 2024 werd in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen het startschot gegeven voor de nieuwste editie van Jong Keukengeweld, een initiatief van Horeca Vlaanderen. Dit evenement, dat jongeren op een toegankelijke manier laat kennismaken met Vlaams culinair talent, zet dit jaar 73 jonge chefs in de kijker. Een van hen is Emin Avdovic (34),

Lees meer »

Afghaanse vrouwen mogen niets maar durven veel

Werken, naar school gaan, zich kleden en sinds vorige maand ook zingen of überhaupt iets zeggen in het openbaar. Bijna geen enkel onderdeel in het leven van Afghaanse vrouwen is gespaard gebleven van de strenge patriarchale wetten en visie van de taliban.

Lees meer »