Vlaamse overheid informeerde te laat over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: rechter legt morele schadevergoeding van 1 euro op

Het Vlaams Gewest en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gingen in de fout door pas in 2021 te communiceren over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist: OVAM en het Vlaams Gewest hebben zich niet gedragen zoals van een zorgvuldige overheid mag worden verwacht. Beide moeten nu een morele schadevergoeding van één euro betalen aan drie vzw’s, Greenpeace Belgium, vzw Velt en vzw Bioforum. 

Meer krantenkoppen in België

“De Vlaamse regering heeft van verkeersveiligheid een verdienmodel gemaakt, hoog tijd om die fout terug te draaien”

Hoe ver mogen gemeenten gaan om de verkeersveiligheid in hun gemeente te waarborgen? Het debat zal de komende weken in heel Vlaanderen opduiken. VRT NWS berekende dat de Vlaamse gemeenten samen vorig jaar 124 miljoen euro verdienden aan boetes. Het gros daarvan komt via lokale trajectcontroles en zogenaamde GAS-boetes. Sinds enkele jaren mogen die Gemeentelijke Administratieve Sancties worden ingezet voor

Lees meer »

Papa Tom, mama Katrien én dochter Kato nemen samen deel aan verkiezingen, maar niet op dezelfde lijst: “Nee, we zullen niet op elkaar stemmen”

Tom De Block (48) en Katrien Fonteyne (49) van Tom’s vishandel uit Puivelde en hun dochter Kato (19) zijn kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar niet op dezelfde lijst. Vader en dochter engageren zich voor Liberaal Sint-Niklaas, terwijl mama Katrien op de N-VA-lijst te vinden zal zijn. “Onze andere dochter zal niet verklappen op wie ze zal stemmen.”

Lees meer »

Belgen willen niet langer dan een uur per dag pendelen

Belgen willen liefst maar een halfuurtje van hun werk wonen waardoor hun totale pendeltijd maximaal één uur per dag is. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx naar aanleiding van de Internationale Week van de Mobiliteit van volgende week. West-Vlamingen en Vlaams-Brabanders zijn het meest tevreden over hun pendeltijd, Limburgers zijn het meest ontevreden.

Lees meer »

Expo ‘Kerkewerk’ onthult boeiende kerkschatten

Onlangs was er in de vooravond de officiële opening in aanwezigheid van federaal volksvertegenwoordiger en schepen Nathalie Muylle van de tentoonstelling ‘Kerkewerk… de kerkschatten onthuld’. De expo kadert in 100 jaar Sint-Petrus en Pauluskerk.
The post Expo ‘Kerkewerk’ onthult boeiende kerkschatten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Inge Reyntjens schuldig bevonden aan moord op zus Heidi

Een Antwerpse assisenjury heeft Inge Reyntjens (56) donderdag, na ruim vier uur beraadslaging, schuldig bevonden aan de moord op haar verstandelijk beperkte zus Heidi Reyntjens (49). Het slachtoffer verdronk vijf jaar geleden door haar toedoen in het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout. Inges ex-vriendin Daisy V.M. (42) werd vrijgesproken, zoals het openbaar ministerie ook had gevorderd.

Lees meer »

Stedenbouw is onverbiddelijk en regularisatie is quasi onmogelijk: bouwfirma Vulsteke moet Albert Heijn in Ruiselede afbreken

We schreven het al zo’n twee weken geleden: ‘De regularisatie van Albert Heijn in Ruiselede wordt een klus.’ Een blijkbaar onmogelijke klus, want zowel burgemeester De Roo als Stedenbouw bevestigen inmiddels dat de verantwoordelijke bouwfirma Vulsteke de huidige constructie volledig moet opbreken omdat er hoger en groter werd gebouwd dan de omgevingsvergunning toelaat. Voor de aannemer zit er niets anders

Lees meer »

Mooie nazomer op komst: hoe warm wordt het? En hoelang kunnen we ervan genieten?

Terwijl Centraal-Europa wordt getroffen door overvloedige neerslag en zelfs sneeuw in de Alpen, evolueert het weerbeeld in West-Europa naar een nazomerse variant. Later deze week is zelfs een zomerse 25 °C mogelijk. Maar waar komt dit zomerse weerbeeld plots vandaan? Hoe warm zal het worden? En hoelang mogen we van deze nazomer genieten? Weeranalist Nicolas Roose duikt in de weerkaarten.

Lees meer »

Langverwacht ‘proces van de eeuw’ tegen Man City start vandaag: welke straf dreigt na 115 aanklachten voor financieel geknoei?

Vandaag gaat het ‘proces van de eeuw’ tegen Manchester City van start. De club van Kevin De Bruyne en Jérémy Doku moet zich de komende weken verantwoorden voor de 115 aanklachten voor financiële wanpraktijken die de Premier League indiende tegen de Engelse kampioen. Indien schuldig bevonden, riskeert City stevige boetes, puntenaftrek en/of zelfs degradatie uit de Premier League. Een uitspraak

Lees meer »

Doelman Miguel De Block (KFC Heist A – 2A) hoopt op deugddoende zege: “Zitten in het hoekje van de slagen”

De competitie startte niet onaardig voor de jongens van coach Geert Versavel. Een puntendeling tegen Eendracht Hooglede deed het beste verhopen. Daarna werd de kustformatie met de neus op de feiten gedrukt: twee opeenvolgende verplaatsingen, naar Meulebeke en Ruddervoorde, leverden nul punten op, gepaard gaand met zeven tegentreffers.
The post Doelman Miguel De Block (KFC Heist A – 2A)

Lees meer »