Drie jaar cel voor jonge Nederlandse drugskoerier die politievoertuig langs E17 ramde: “Er hadden twee doden kunnen vallen”

“Dat manoeuvre op de snelweg was echt crimineel.” De Kortrijkse openbare aanklager vorderde 8,5 jaar cel voor een 22-jarige Nederlandse drugskoerier die op de E17 in Kortrijk een politievoertuig ramde in een poging om te ontsnappen. In zijn auto lag maar liefst 10 kilo drugs en een geladen wapen. De rechter hield het op drie jaar effectieve celstraf.

Op 28 februari 2024 merkten twee agenten van de federale wegpolitie in de buurt van Kortrijk een verdachte auto op die traag reed. Ze gingen met hun Audi A4 voor de auto rijden en maanden de chauffeur aan hen te volgen naar de snelwegparking aan het Shell-tankstation in Marke.

10 kilo drugs

Achter het stuur zat Mohammed T. (22) uit Rotterdam. Hij stak zijn duim omhoog, maar gaf plots plankgas en ramde het politievoertuig achteraan. Via de pechstrook haalde hij een vrachtwagen in en daarna probeerde hij met een plots manoeuvre naar links nogmaals het politievoertuig te rammen. Uiteindelijk ging zijn wagen zelf aan het tollen en kon hij ingerekend worden. In zijn koffer bleek 9 kilo heroïne en 1 kilo cocaïne in een tas te zitten. Net als een geladen wapen.

De procureur was niet mals voor de jonge Nederlander die sindsdien in de Belgische cel verblijft. Hij vroeg voor de gewapende weerspannigheid, de manoeuvres met de wagen dus, de maximale straf van vijf jaar effectief. Bovenop dertig maanden cel voor de invoer van de drugs en het jaar cel voor het wapen. De twee agenten uit de aangereden auto stelden zich burgerlijke partij en vroegen een schadevergoeding. “Dat is geen inherent onderdeel van onze job”, benadrukten ze. “Wij slapen daar slecht van en zijn er weken mee bezig. Omdat er een wapen moest getrokken worden, volgde ook nog eens een extra onderzoek.” “Hier hadden twee doden kunnen vallen”, vond advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die een van de agenten verdedigde. “Enkel dankzij hun training en rijvaardigheidstechnieken konden zij na de aanrijding op de weg blijven.”

In paniek

Advocaat Robbie Dewaele verdedigde Mohammed T. en viel bijna achterover van de zware celstraf van 8,5 jaar die het openbaar ministerie vorderde. “Overdreven”, vond hij. “Het is geen gehaaide crimineel. Hij heeft nog een blanco strafblad en ging er gewoon mee akkoord om voor 500 euro van Rotterdam naar Rijsel rijden. Hij wist dat er drugs in de tas zat, maar niet hoeveel en wat precies. Hij komt uit een kansarm gezin en heeft veel spijt. “Toen hij dreigde opgepakt te worden langs de snelweg schoot hij in paniek.”

“Ik denk elke dag in mijn cel aan wat ik fout heb gedaan”, aldus T. Aan de agenten moet hij in totaal een schadevergoeding van 3.900 euro betalen. Aan de Belgische Staat, de werkgever van de agenten, moet hij 11.700 euro betalen. (LSi)

The post Drie jaar cel voor jonge Nederlandse drugskoerier die politievoertuig langs E17 ramde: “Er hadden twee doden kunnen vallen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“John Terra zal mij geen tweede keer breken”: Kim Kay reageert in emotionele brief op beweringen van haar ontdekker

“Ik zou graag één keer reageren, in mijn eigen woorden.” Kim Kay (46) is enorm geschrokken van de voor haar kwetsende woorden van haar ontdekker, John Terra. “Ik had nooit een probleem met haar, zij had een probleem met zichzelf”, zei Terra onder andere. De met medische problemen geplaagde zangeres wil nu de puntjes op de i zetten met een

Lees meer »

Bakker Jan leeft zich uit met bolletjestaart voor toprenster Justine Ghekiere en marspeinen eendjes voor de Duck Race

Justine Ghekiere wordt komende maandag in De Leest in Izegem gehuldigd. Het sein voor ‘Bakker Jan’ om een ‘bolletjestaart’ te ontwikkelen als eerbetoon aan de renster die in de afgelopen Ronde van Frankrijk de bolletjestrui pakte nadat ze eerder ook al een rit had gewonnen. Maar het kan niet op voor ‘Bakker Jan’, die straks de fakkel doorgeeft aan zijn

Lees meer »

Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw superdag”

Wout Alleman (28) verschijnt zondag aan de start van het wereldkampioenschap mountainbike op de marathonafstand. In Snowshoe, in de Verenigde Staten, ambieert de Otegemnaar, die vorig jaar de Europese titel veroverde, een mooie uitslag. “Na een mindere zomer voel ik me net op tijd weer goed.”
The post Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw

Lees meer »

Opnieuw verschillende ontploffingen in Beiroet: “Explosies gehoord tijdens begrafenis zoon van Hezbollahparlementslid”

Op verschillende plaatsen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn woensdagnamiddag opnieuw explosies gehoord. Daarbij zouden opnieuw gewonden zijn gevallen, nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land bij een aanval. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal

Lees meer »

Gokbedrijven en amateurclubs slaan handen in elkaar, maar wat als binnenkort de regels verstrengen? “Andere sponsors vinden ze gewoon niet meer”

Het is vanaf 1 januari 2025 gedaan met gokreclame op de borst van voetbalspelers. Volgens het Koninklijk Besluit op gokreclame van 27 februari 2023 mag er vanaf dan enkel een klein logo zonder slogan op het shirt staan. Niet alleen profclubs worden getroffen door de regels; het lijkt erop dat steeds meer gokbedrijven de weg naar het amateurvoetbal vinden. Maar

Lees meer »

Sociaal Huis krijgt donatie van ruim 600 schoolartikelen

Het Sociaal Huis van Dentergem heeft ruim zeshonderd schoolartikelen gedoneerd gekregen. “De schenking is mee mogelijk gemaakt door de persoonlijke contacten van gemeenteraadslid Philippe Wyffels”, zegt voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Bart De Keukeleire (Eendracht). “Het is niet de eerste keer dat hij hierin slaagt. We zijn hem daar dankbaar voor,
The post Sociaal Huis

Lees meer »

Nederlandse drugskoerier (22) steekt duim op naar agenten op E17… en ramt daarna politiewagen: “Er hadden makkelijk twee doden kunnen vallen”

“Alleen dankzij hun training en rijvaardigheid konden die politieagenten op de weg blijven.” Hun advocaat Thomas Vandemeulebroucke laat er weinig twijfel over bestaan. De 22-jarige Nederlandse drugskoerier die op de E17 in Marke bij Kortrijk het politievoertuig ramde, hangt vandaag 8,5 jaar cel boven het hoofd. In zijn auto lagen maar liefst 10 kilo drugs en een geladen wapen. “Wij

Lees meer »