Akkoord over de geluidschermen langs de E40 in Oostkamp

De gemeente Oostkamp heeft een akkoord bereikt met de Vlaamse overheid en het Agentschap Wegen en Verkeer maar ook met de projectontwikkelaars van de toekomstige wijk De Wastine langs de Fabiolalaan om een geluidsscherm in de omgeving van de Fabiolalaan/Molenstraat te plaatsen.

Om te bepalen of een woonzone in aanmerking komt voor een geluidsscherm hanteert de Vlaamse overheid (AWV) een aantal criteria. Via geluidsmetingen wordt objectief vastgesteld of er sprake is van aanzienlijke geluidshinder en of deze met een geluidsscherm effectief kan worden verminderd. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de financiële en technische afspraken worden vastgelegd. De kostenverdeling tussen AWV en de gemeente wordt bepaald door het gemeten geluidsniveau: hoe hoger het geluidsniveau, hoe groter het aandeel dat AWV voor zijn rekening neemt.

Concreet voor de zone Fabiolalaan/Molenstraat voldoet deze zone ter hoogte van de Fabiolalaan en Molenstraat aan alle voorwaarden. Bijgevolg kon een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt worden die dan werd goedgekeurd door de Gemeenteraad op 19 september.

Financiering door drie partners

Omdat het geluidsscherm zowel de bestaande woningen als de toekomstige woonontwikkeling ‘De Wastine’ zal beschermen, moeten ook de projectontwikkelaars van dit project financieel bijdragen. Dit project is enkel realiseerbaar door de samenwerking en financiële steun van de drie partijen. De totale geraamde kost bedraagt volgens de voorstudie van AWV 3.408.125 euro waarvan 817.914,16 euro voor rekening is van de gemeente, 1.439.598,39 euro die zal betaald worden door de projectontwikkelaars en 1.150.612,45 euro die AWV voor zijn rekening zal nemen. De geraamde bedragen zijn excl. btw. De definitieve bedragen worden vastgelegd bij aanbesteding.

De geluidsmuur zal variëren tussen de 3,5 en 5 meter. Het geluidsscherm is voorzien aan de kant van de Fabiolalaan/Molenstraat, ter hoogte van de zone tussen Fribona en het recyclagepark. Wanneer de schermen zullen geplaatst worden is niet geweten.

Tijdens de gemeenteraad merkt Geert Vercruysse (Groen) op dat het voor de mensen die er reeds lang wonen zeer lang duurt om de schermen te verkrijgen, voor nieuwe bewoners minder lang voor voor kapitaal krachtige ontwikkelaars nog een stuk rapper. “In bepaalde zin kan ik je redenering volgen maar het klopt niet. Er schuilt veel meer politiek achter dit dossier dan wat iedereen denkt”, antwoordde burgemeester Jan de Keyser. “Ik zou liever een groen berm zien in plaats van een muur zoals in de Legendaeledreef. Maar ook zou ik willen aandringen op nieuwe onderhandelingen met AWV in verband met het te betalen aandeel van de gemeente. Het gaat hier over veel geld voor iets waar wij als gemeente eigenlijk niet verantwoordelijk zijn. Komt daarbij dat de verder elektrificatie van het wagenpark voor veel minder geluid zorgt waardoor er anders moet gekeken worden naar de huidige oplossingen,” voegde Dieter Vanparys er nog aan toe.

Er is zijn ook reeds gesprkeken lopende voor de renovatie van de geluidschermen ter hoogte van Erkegem. Hiervoor loopt de technische studie nog. Ook de geluidsproblemen ter hoogte van Nieuwenhove parallel op de Legedaeledreef worden later bekeken. De uitgevoerde geluidsstudio die hier werd opgemaakt door AVW wijst dat de kritische geluidsdrempel bereik is en de zone eventueel in aanmerking komt voor geluidsschermen. Nu moet de tweede technische studie opgestart worden waardoor de uitvoering nog niet voor morgen is.

The post Akkoord over de geluidschermen langs de E40 in Oostkamp is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Anima Eterna zet oprichter aan de deur, Jos van Immerseel (79) kondigt “juridische stappen” aan: “Moord op levenswerk”

Jos van Immerseel, dirigent en oprichter van Anima Eterna, heeft alle aantijgingen ontkend die de raad van bestuur van het Brugse orkest tegen hem geuit heeft. “Dit ontslag komt als een bom bij mij aan. Het is ook broodroof, ik heb geen inkomen meer”, reageert van Immerseel. Hij heeft de Antwerpse strafpleiter Walter Damen in de arm genomen. De advocaat

Lees meer »

Proces rond grote cocaïnetrafiek dat om veiligheidsredenen verhuist van Brugge naar Brussel start op 4 oktober

Het proces tegen een internationale drugsbende zal op 4 oktober ingeleid worden. De zaak verhuist immers naar de Justitiagebouwen in Brussel, nadat de voorzitter van de West-Vlaamse rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat het proces om veiligheidsredenen niet in Brugge kon doorgaan. In totaal moeten 31 beklaagden zich verantwoorden, maar de vermoedelijke spilfiguren zijn Flor Bressers (37) en de Braziliaan

Lees meer »

Een op de tien Belgen blijft werken na pensioen

Bijna 40 procent van de 50- tot 74-jarigen in België ontvangt een rustpensioen. Bijna een op de tien van hen is blijven werken na de eerste ontvangst van een rustpensioen en de daaropvolgende zes maanden, zo blijkt maandag uit een bevraging van Statbel, het Belgische statistiekbureau, bij bijna 14.000 mensen in 2023.

Lees meer »

Uitslaande brand in koppelbouw in Zillebeke: één huis onbewoonbaar

Een woning in de Ieperse deelgemeente Zillebeke werd woensdagnacht onbewoonbaar verklaard na een uitslaande brand op de bovenverdieping. Het gaat om een koppelbouw en ook het aanpalende huis liep wat schade op, maar dat is niet onbewoonbaar.
The post Uitslaande brand in koppelbouw in Zillebeke: één huis onbewoonbaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af”: terugkeer Jan Vertonghen is niet voor meteen

De geïrriteerde achillespezen blijven Jan Vertonghen (37) parten spelen. De recordinternational staat al vijf weken aan de kant en een terugkeer is niet voor meteen. Volgens Anderlecht-coach Brian Riemer ligt hij nog minstens tot en met de volgende interlandperiode in de lappenmand. “Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af.” Een stand van zaken.

Lees meer »

Alexander Demyttenaere (KZ Dentergem 4E) tegen Pittem: “De tegenstander omschrijven? Pittem heeft twee gezichten”

Zonnekloppers Dentergem is de competitie gestart met de intentie om mee te doen voor de prijzen. Na het verlies bij buur KFC Aarsele staat het team van Nico Rogge met 4 op 9 halverwege de klassering.
The post Alexander Demyttenaere (KZ Dentergem 4E) tegen Pittem: “De tegenstander omschrijven? Pittem heeft twee gezichten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Johan Vanslembrouck is voorzitter af bij Beweging.net: “Zijn realisaties zijn waardevol”

Onlangs werd Johan Vanslembrouck (68) gehuldigd als voorzitter van Beweging.net. Hij gaf na meer dan 15 jaar de voorzittershamer door aan Caroline Kimpe. “Hoe langer je blijft, hoe langer je vernieuwing in de weg staat”, vindt Johan. “Hij is hét voorbeeld van de vrijwilliger die nooit aan zichzelf denkt”, prijst Anuschka Dildick, stafmedewerker van Beweging.net, de afscheidnemende voorzitter.
The

Lees meer »