Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’

De stad wil via het project ‘Oud is goud’, dat begin dit jaar van start ging, de beeldvorming omtrent ouder worden, ombuigen. Verschillende stadsdiensten en de Seniorenraad werken hiervoor samen.

“Oudere volwassenen worden jammer genoeg vaak gezien als passief, afhankelijk, hulpbehoevend, duur… en voelen zich te vaak afgeschreven. Er wordt bijvoorbeeld minder gevraagd naar hun mening, en geen beroep meer gedaan op hun opgedane kennis”, zegt Leen Vandevyver, diensthoofd Seniorenzorg van de stad. “Het kan zo mooi zijn als we elkaar, over verschillende generaties heen, liefdevol en met veel respect benaderen en behandelen.”

Rondvraag

Eerder dit jaar vulden 196 inwoners van alle leeftijden, de bevraging in, waar gepolst werd naar de eigen visie op ouder worden, ervaringen, en ideeën om de beeldvorming aan te pakken. Op dinsdag 27 augustus werden de resultaten van de bevraging Oud is goud in de gotische zaal van het stadhuis voorgesteld door Lies Pacquet en Charlotte Devrekere van Huize Proventier aan een enthousiaste groep Poperingenaars. Samen werden er vijf prioritaire doelstellingen geselecteerd waar de werkgroep mee aan de slag gaat: wederzijds respect over de verschillende leeftijdscategorieën heen; seniorenverenigingen in de kijker zetten; ouderen inspraak geven en hun keuzes respecteren; de nadruk leggen op mogelijkheden en talenten; en het imago van de zorgsector opwaarderen. Schepen Vanderhaeghe: “Iedereen heeft zijn talent, ieders mening is belangrijk, en om de beeldvorming aan te pakken en onze doelstellingen te bereiken, hebben we deze nodig. We vinden het belangrijk om te luisteren naar wie zich aangesproken voelt door dit thema, wie kan inspireren of ideeën heeft rond concrete acties, of wie hulp kan bieden. Ongeveer 40 procent van de bevolking is ouder dan 60 en deze mensen zijn zo kostbaar.” Monique Masschelein, voorzitter Seniorenraad Poperinge: “En zo luidt ook onze campagne Oud is goud. Goud is kostbaar, waardevol, siert. Goud moet soms in de watten gelegd worden, bewonderd worden. Goud moet schitteren. En wat telt voor goud, is nog belangrijker voor oud!” (AHP)

Wie concrete ideeën heeft of graag meewerkt aan dit thema, is welkom op dinsdag 24 september om 19 uur in De Bres, Veurnestraat. Meer info en het rapport van de bevraging is terug te vinden op: www.poperinge.be/oudisgoud

The post Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

53-jarige fietser komt om bij aanrijding

In Kontich is vrijdagavond een 53-jarige man om het leven gekomen toen hij op de fiets in aanrijding kwam met een wagen. Dat bevestigt de lokale politiezone Hekla. De 24-jarige bestuurder van de wagen bleef ongedeerd.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Dode en tientallen gewonden in Charkiv door Russische luchtaanval

Een vrouw werd gedood en tientallen mensen raakten gewond bij een Russische luchtaanval op de Oost-Oekraïense stad Charkiv. Dat maakten de autoriteiten zondagavond laat bekend. De Russische ex-president Medvedev dreigt ondertussen om Kiev te toveren in “gigantische gesmolten plek” als westerse langeafstandswapens worden ingezet om Rusland aan te vallen. Rusland en Oekraïne hebben na onderhandelingen wel elk 103 gevangenen aan

Lees meer »

Astrid Lafaut (22) geniet nog steeds na van titel als nieuwe Miss West-Vlaanderen: “Ik ben ontwaakt als een prinses”

Zaterdagavond werd Astrid Lafaut in het Plopsa Theater verkozen tot Miss West-Vlaanderen, tijdens de provinciale finales van Miss België. Zo blijft dit kroontje voor het tweede jaar op rij in De Panne. “Dit is een letterlijke bekroning voor al mijn inspanningen”, glundert ze.
The post Astrid Lafaut (22) geniet nog steeds na van titel als nieuwe Miss West-Vlaanderen: “Ik

Lees meer »

Baby overleden met symptomen die wijzen op shakenbabysyndroom

Op 15 september werd een bijna 4 maanden oude baby opgenomen in het UZ Gent. De artsen schakelden de politie in nadat de baby symptomen vertoonde die wijzen op het shakenbabysyndroom. Op 16 september is de baby in het ziekenhuis overleden.
The post Baby overleden met symptomen die wijzen op shakenbabysyndroom appeared first on KW.be.

Lees meer »