Panelgesprek over middelengebruik in de bib: “Er leven heel wat vragen”

Met de regelmaat van de klok komen berichten over middelengebruik zeg maar drugs in de brede zin van het woord in de media: chauffeurs onder invloed, illegale plantages en transporten, opgepakte dealers… Ook bibliothecaris Elke Vandewalle merkte die bezorgdheid bij de bezoekers van de bib en organiseert een panelgesprek op woensdag 25 september.

“De bezorgdheid van zowel ouders als vrienden, familieleden, kennissen van mensen bij wie het consumeren van tabak, alcohol, medicatie en andere middelen uit de hand dreigt te lopen haalt de media niet”, aldus Elke Vandewalle.

“Er leven heel wat vragen bij ouders van opgroeiende kinderen en pubers. Het is duidelijk dat het middelengebruik of middelenmisbruik in alle lagen van de bevolking voorkomt. Het risico dat je eigen kind hiermee in contact komt is niet onbestaande. We hebben gezocht hoe we aan die bezorgdheid tegemoet kunnen komen en daarom organiseren we samen met de gemeentelijke stuurgroep Lokaal DrugOverleg een panelgesprek op woensdag 25 september om 20 uur in de leeszaal van de bib.”

Vragenbus

“We laten in eerste instantie iemand aan het woord die vertelt hoe hij als talentrijke jongvolwassene verslaafd werd en hoe hij tot het besef kwam dat hij een probleem had”, aldus Elke.

“Daarnaast nodigen we een hulpverlener van een ambulante hulpverleningsdienst uit. Van haar horen we hoe aangepaste zorg geboden wordt aan mensen bij wie het druggebruik een probleem vormt of dreigt te vormen en hoe de omgeving van de gebruiker ondersteund wordt. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen geven we het woord aan een preventiewerker: tips en tricks voor ouders, leerkrachten, opvoeders en leiders van jeugdbewegingen. Ook de vragen van de aanwezigen komen aan bod: aan de ingang van de bibliotheek zal een vragenbus staan waarin je je vraag kan deponeren”, besluit Elke.

Op woensdag 25 september om 20 uur is iedereen vanaf 15 jaar welkom in de bib. De avond is gratis maar om praktische redenen wordt gevraagd om vooraf in te schrijven via 051 56 88 77 of [email protected].

The post Panelgesprek over middelengebruik in de bib: “Er leven heel wat vragen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo liet Israël duizenden biepers van Hezbollah ontploffen

9 doden en 2.800 gewonden, van wie er zeker 170 in kritieke toestand verkeren. Dat is de voorlopige balans van een nooit geziene aanval op de Libanese militie Hezbollah. Die zag vele duizenden biepers, een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, van leden ontploffen. Zo goed als gelijktijdig en tot in Syrië toe. Iedereen wijst Israël

Lees meer »

Waarom liet Israël de biepers en walkietalkies van Hezbollah net nu ontploffen? “Gaat meestal grotere aanval vooraf”

Nadat Hezbollah voor een tweede dag op rij te maken heeft gekregen met ontploffende communicatietoestellen, blijft een belangrijke vraag zinderen: waarom kiest de vermoedelijke aanvaller Israël ervoor om die aanvallen nu uit te voeren? Conflictjournalist Rudi Vranckx wijst erop dat communicatiekanalen uitschakelen meestal voorafgaat aan een grotere aanval. Al zijn er nog geen aanwijzingen dat Israël een rechtstreekse oorlog wil

Lees meer »

Zó populair dat kater Hermes zijn eigen Facebookgroep heeft: “Hij zit nu volop in zijn puberteit en dat hebben we geweten”

Hermes de kater zit volop in zijn puberteit en dat is er duidelijk aan te zien. Hij wil de wereld verkennen en begint daarbij in zijn thuisstad Ronse. Terwijl hij zijn dagelijkse tochten aflegt, brengt de kat de inwoners steeds dichter bij elkaar. Iedereen wil alles weten over zijn volgende avontuur en intussen is Hermes een ster op Facebook die

Lees meer »

KIJK. ‘Sex Education’-acteur met pepperspray bespoten en geschopt door agenten tijdens arrestatie

Reece Richards, Eugene uit de Netflix-serie ‘Sex Education’, beweert dat hij op 4 september in West-Londen het slachtoffer werd van een onrechtmatige arrestatie en hekelt het wangedrag van de politie. Naar verluidt werd hij met pepperspray bespoten en geschopt door agenten voor de ogen van zijn schreeuwende moeder. “De hele ervaring was beschamend, diep verontrustend en vermoeiend”, schrijft hij op

Lees meer »

Littler en Van Gerwen, die gesteund werd door heel zijn gezin, stoten door – Ontdek het programma van vandaag

Titelverdediger Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de World Series of Darts Finals in Amsterdam. Zondagmiddag kijkt de Nederlander wereldkampioen Luke Humphries in de ogen. Die andere thuisspeler, Raymond van Barneveld, moest zijn meerdere erkennen in Luke Littler. Ook Rob Cross en Michael Smith verzekerden zich van een plekje op de laatste dag.

Lees meer »

Infrastructuurwerken Twee Hofsteden van start

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de gemeente hebben de krachten gebundeld voor de realisatie van Twee Hofsteden, een nieuwe woonbuurt in het centrum van Staden. Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) en Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI, gaven met de aanvang van de infrastructuurwerken het startschot voor de nieuwe woonbuurt.
The post Infrastructuurwerken Twee Hofsteden van start appeared

Lees meer »