De O mens pakt uit met stevig programma en lijst met elf kandidaten

De O mens presenteert zich voort het eerst aan de kiezer met 11 kandidaten. Boegbeeld Yves Miroir verzamelde toch mensen met ervaring rond zich. “We mikken op 2 zetels”, luidt het.

De O mens is de afkorting van de thema’s waarvoor de groep zich wil inzetten : dierenwelzijn, erfgoed, Oosteroever, milieu, energie, natuur en solidariteit. Yves Miroir (lijsttrekker) en Angelo Flederick (lijstduwer en voorzitter) schreven een programma van 517 punten bij elkaar.

“Het staat sinds begin dit jaar online en andere partijen hebben al inspiratie opgedaan. Denken we maar aan onze voorstellen rond dierenwelzijn en de dierenambulance”, luidt het. Twee gewezen gemeenteraadsleden uit andere steden doen mee : Karine Raevens (ex-Groen uit Ronse) en Thierry Balsat, die in Sint-Joost met een eigen lijst op kwam. Balsat : “Ik wil de taalminderheid van Franstaligen, toch 12 à 14 procent in Oostende, een stem geven. Net zoals ik destijds deed met de ‘Bond voor mensen in armoede’. Mijn slogans zijn dan ook niet toevallig : ‘Oostende voor iedereen’ en ‘Trots is te veel’ met een knipoog naar ‘trop is te veel’.”

Detentiehuis

De O mens komt met voorstellen voor een masterplan voor erfgoed : ze vragen dringende herstellingen in het Bosje en het Leopoldpark. “We zijn ook tegen het plan van Vooruit om een ondergrondse parking te bouwen op de Oosteroever. Als dat gebeurt, kan het herstel van de binnenduinen vergeten worden”, zegt Yves Miroir. Ze zijn ook tegen een detentiehuis in de Alfons Pieterslaan. “Het dossier met verhuizing van VDAB en een opvang van veroordeelden heeft weinig om handen en dat wordt een miskraam. Je bouwt er beter 50 ateliers die je aan 300 euro per maand verhuurt aan kunstenaars. De Alfons Pieterslaan moet ook dringen opgefrist worden.”

Natuur

De O mens wil jaarlijks 500.000 euro investeren in de aankoop van natuurgebied en bos. Yves Miroir : “Er is op zes jaar tijd amper 13 hectare bos bij gekomen, dan nog deels rond het crematorium. Er zijn mogelijkheden om te stijgen met 135 hectare.” De aanwezigheid van Zandvoordenaar Paul Venmans (jaren actief in de bosbeweging) is opvallend. Yves Miroir : “Er is een privé-firma bezig met het kappen van bomen in het stadsrandbos.” Inzake welzijn wil De O mens een verhoging van het aantal bedden in de woonzorgcentra. Verdere lanceren ze het plan voor de oprichting van een zorgboerderij en willen ze de invoering van een mantelzorgpremie.

Luchthaven

“Ik engageer me omdat de O mens de enige partij is die iets zegt over de belangen van de omwonenden van de luchthaven”, zegt Jacques Denecker, in het verleden actief bij Agalev en thans voorzitter van de actiegroep Wiloo. Hij komt op als onafhankelijk kandidaat : “Er komt een nieuwe milieuvergunning voor de luchthaven aan. Het aantal nachtvluchten verzesvoudigt tot 7.000 per jaar. De stad Oostende ziet daar kennelijk geen graten in, want ze adviseerde positief, vooral ten voordele van de nachtelijke vrachttoestellen. Terwijl door de plannen jaarlijks 7.120 omwonenden potentieel sterk gehinderd zullen worden. En de toekomstige vergunning is onbeperkt in tijd. Ik kies bewust voor de O mens omdat ze de enigen zijn die een stop op nachtvluchten wil.” Een ander voorstel is om meer hogescholen aan te trekken en van Oostende (weer) een echte studentenstad te maken.

Wonen

Lijsttrekker Yves Miroir kwam tijdens de voorstelling niet terug op het Thermendossier, waarin hij al enkele bommetjes dropte. “Inzake wonen willen we een ruimtelijk uitvoeringsplan met een verplicht aandeel sociale woningen. In bestaande woongebieden hanteren we 20 procent en als het gaat om een omzetting van gebieden naar wonen moet dat 30 procent zijn.”

De O mens trekt met elf mensen naar de verkiezingen. “Het hadden er 20 kunnen zijn, maar ik als lijstindiener was ziek en iemand had ook problemen met digitale codes”, zegt Flederick. De kandidaten zijn : Yves Miroir (1), Karine Raevens (2), Isabelle Brackx (3), Graziella Baeckelandt (4), Thierry Balsat (5), Nathalie Colpaert (6), Jacques Denecker (7), Nathalie Jacobs (8), Gilbert Derdoot (9), Paul Venmans (10) en Angelo Flederick (11)

The post De O mens pakt uit met stevig programma en lijst met elf kandidaten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juwelen gestolen bij woninginbraak, drie fietsers komen ten val

De politie Kouter moest afgelopen weekend viermaal tussenbeide komen voor incidenten in Torhout. Een keer ging het om een woninginbraak en driemaal ging het om een verkeersongeval waarbij een fietser ten val kwam.
The post Juwelen gestolen bij woninginbraak, drie fietsers komen ten val appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oxfam wil afschaffing vetorecht in VN-Veiligheidsraad

De afgelopen tien jaar gingen bijna alle veto’s van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) over Palestina, Oekraïne en Syrië. Daardoor worden mensen in die conflictgebieden in de steek gelaten, zegt Oxfam. De ngo vraagt om het vetorecht af te schaffen.

Lees meer »

Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong

Nelis Himpe uit Lichtervelde en Yakari Pyckavet uit Hooglede zijn de nieuwe Belgische kampioenen beerpong. Onder de teamnaam ‘On met la Patate!’ wisten ze na een finale vol spanning aan het langste eind te trekken tegen Gilles Brouckaert en Senne Vandecaveye.
The post Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong appeared first on KW.be.

Lees meer »

Journalist Stefaan Kerger bijt zich vast in de Ensorroof van 1978: “Het is wachten op mijn podcast, want dan zullen de maskers vallen”

De Ensorroof in 1978 uit het toenmalig Stedelijk Museum voor Schone Kunsten van Oostende blijft tot vandaag slalommen tussen feiten en verzinsels, en kent veel onopgeloste vraagtekens. Voordat de memorabele kunstdiefstal uit ons collectief geheugen gewist wordt, stelt Focus-journalist Stefaan Kerger zich onder meer de vraag of Oostende haar eigen Ensors gestolen heeft. Tijdens het slotweekend van het Ensorjaar nu

Lees meer »

China laat Amerikaanse predikant vrij die bijna 20 jaar vastzat

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is een Amerikaanse predikant die sinds 2006 in China werd vastgehouden, zondag vrijgelaten. David Lin werd tot levenslang veroordeeld, volgens Amerikaanse media op beschuldiging van fraude, maar Washington achtte de veroordeling ongegrond.

Lees meer »

Bart Van Opstal uit ‘Big Brother’ naar parlement: “VTM heeft ooit artikel over mij en Vlaams Blok verboden”

Op z’n cv stonden al ‘Big Brother’-deelnemer, politieagent en café-uitbater, en nu is daar parlementslid bijgekomen. Zo’n 8.000 voorkeurstemmen leverden Bart Van Opstal (49) een zitje op naast Tom Van Grieken. “Mijn vader zaliger zou zo fier zijn nu. Hij maakte zich zorgen wat er van mij zou worden”, klinkt het in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over zijn politieke

Lees meer »

“In de voorbije uren tien dambreuken in Neder-Oostenrijk” – Dodentol opgelopen tot 15

In de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk worden de dammen scherp in de gaten gehouden. “We hebben de afgelopen uren tien dambreuken gehad. Die moeten nauwgezet weer hersteld worden”, aldus het hoofd van het crisisteam. Het dodental na de passage van cycloon Boris is intussen opgelopen tot vijftien: in Roemenië kwamen zes slachtoffers om het leven, in Polen vijf, in Oostenrijk drie

Lees meer »

Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd

Van alle gemeenten en steden in West-Vlaanderen, zet Roeselare zich het best in voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van dierenrechtenorganisatie Gaia. Met een score van 80 procent staat Roeselare gedeeld 16de op de Vlaamse rangschikking. Vijf West-Vlaamse gemeenten scoorden minder dan de helft.
The post Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd

Lees meer »

Meer dan 60 brouwerijen en 400 bieren op zestiende editie van Brugs Bierfestival

Zaterdagvoormiddag werd de intussen al zestiende editie van het Brugs Bierfestival officieel geopend. Bierliefhebbers, die opnieuw van alle hoeken van de wereld komen, kunnen er kiezen uit meer dan vierhonderd bieren van wel zestig brouwerijen. Eli Noë van ‘t Brugs Bierinstituut presenteerde er in primeur zijn eau de vie op basis van twee van zijn bieren.
The post Meer

Lees meer »

Medewerkers gemeente De Haan beschuldigen schepen Marleen De Soete van favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer

Verschillende gemeentelijke medewerkers van De Haan deden bij de vakbond hun beklag over ongepast gedrag van schepen Marleen De Soete. Die klachten, die onder meer gaan over favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer, zouden ook tot een verhoogd ziekteverzuim hebben geleid. Maar De Soete zelf voelt zich daar niet verantwoordelijk voor.
The post Medewerkers gemeente De Haan beschuldigen

Lees meer »