Bestuurder en co-eigenaar Eric Van Hal blijft ambitieus met Filou BCO: “Kijken naar kern van de zaak, niet bezig zijn met bijzaken”

Na dertien landstitels op rij, goed voor 25 kampioenschappen op de erelijst, is Filou Oostende nog steeds hongerig naar nieuwe successen. Eric Van Hal, als bestuurder en co-eigenaar een van de stakeholders in de club, strijdt tegen de gedachte dat de nummer-één-positie van de rood-gelen een vanzelfsprekendheid is.

Filou Oostende won de dertien jongste landstitels, maar beseft dat een nieuwe verlenging geen evidentie is. “Onze nieuwe slagzin, Fan-tastic Fourteen, wijst vooreerst op onze trouwe fans inclusief onze sponsors die we nodig hebben en tevens ook op onze ambitie, maar de concurrentie probeert ons elk jaar opnieuw van die troon te stoten. We zeggen al zoveel jaar na mekaar: en nu opnieuw, en nu opnieuw. Het is ook een deel van ons succes dat je het niet als vanzelfsprekend beschouwt. Je moet ook telkens van nul beginnen alsof je zelf de challenger bent in plaats van de favoriet.”

West-Vlaams

Landskampioen worden is inderdaad geen vanzelfsprekende zaak. “Zelfvoldaanheid is een van de grootste gevaren. Je mag niet denken dat je hetzelfde kan realiseren op basis van wat je in het verleden hebt gedaan. Telkens moet je jezelf opnieuw in vraag stellen. Telkens moet je nieuwe energie geven.” Van Hal is niet bang dat er onverschilligheid in het team sluipt. Vijf spelers hebben trouwens nog geen titelsucces meegemaakt. Dat kan het risico op zelfvoldaanheid verkleinen. “Onze coach duldt geen zelfvoldaanheid. Het DNA van de ploeg is redelijk nuchter, West-Vlaams, met beide voetjes op de grond. Met West-Vlaams bedoel ik de cultuur: we kijken naar de kern van de zaak, we zijn niet te veel met de bijzaken bezig. We durven de zaken benoemen zoals ze zijn. Die balans zit in onze kern. De spelers die we deze zomer aangeworven hebben, maakten zich inmiddels ook al dat DNA eigen. We weten dat het niet vanzelf gaat, wel met hard werken, met veel labeur. En dit ieder jaar op keer.”

Dure centimeters

Opnieuw is de kern van Filou Oostende behoorlijk vernieuwd. Er zijn vijf nieuwe spelers. “Dat heeft ook deels te maken met de budgetten. Ervaring kost te veel geld. Dat hoorden we ook in de interessante podcast BeNe Block Party waar onze Sam Van Rossom tot het panel behoort. Waarom hebben we bijvoorbeeld allemaal undersized centers in de BNXT League? Centers kosten veel geld per centimeter. Niemand kan dat betalen. Wij ook niet.” Iedereen is blij dat coach Dario Gjergja aan boord van het Filou-schip is gebleven. Zonder hem won Oostende nooit dertien landstitels op rij. “Hij is een topcoach, een basketbalbeest, een passionele mens die streeft naar perfectie. Heel grote basketkennis en enorme werkkracht kenmerken hem. Hij zet die passie over op zijn spelers. Dat is de sleutel tot succes! Intussen is Dario Gjergja ook een enorm icoon van Oostende. Hij verplaatst de bakens en de graad van moeilijkheid voor wie ooit na hem zou komen, steeds verder. We zullen zien wat dit seizoen brengt. Als je nu achteruitkijkt, is dat al een on-ge-loof-lij-ke prestatie. Dit is ongezien in topsport in België: dertien maal kampioen spelen op het hoogste niveau, negende opeenvolgende deelname aan de Champions League. Sinds de oprichting van deze competitie waren wij er met twee andere clubs altijd bij! Dario Gjergja heeft een ongelooflijke rit gereden in niet vanzelfsprekende omstandigheden qua budget om te ondersteunen. Wij spelen met een budget dat opmerkelijk lager is dan de ploegen waartegen we in de Champions League basketten. Om al die resultaten te bereiken, moet je een ongezien karakter hebben. Slechts op die manier geraak je er! Soms werkt hij onconventioneel, maar hij behaalt ook onconventionele resultaten.”

Competitieformule

De vierde editie van de BNXT League heeft een compleet andere formule dan de drie vorige. De 19 clubs spelen een heen-en-terug-competitie, dus 36 speeldagen. Er is geen puntenhalvering meer. Elite Gold en Elite Silver zijn geschrapt. “Het is positief dat de BNXT sowieso nog bestaat en dat er een tweetrapsraket gekomen is. In eerste instantie waren de Belgische en Nederlandse liga aandeelhouder van de BNXT League. Dat is nu veranderd, nu zijn alleen de clubs aandeelhouder en dus ook diegene die beslissen. Dat betekent ook dat de clubs verantwoordelijkheid moeten nemen. De formule moest gewijzigd worden. Veel mensen stelden zich de vraag over het nut, zin en onzin van Elite Silver. Nu is er een meer geïntegreerde aanpak met nieuwe mensen in de BNXT. Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter. De clubs hebben een andere raad van bestuur samengesteld. Het was oorspronkelijk de bedoeling een sterke competitie te maken met zestien ploegen. Dat blijft de bedoeling op redelijk korte termijn.”

Spelverdeler

Twee jaar op rij ging de spelverdeler van de ploeg op pensioen: eerst Dusan Djordjevic, daarna Sam Van Rossom. Ongetwijfeld zullen de ogen gericht zijn op de nieuwe spelmaker. “Het is teamsport, hè”, reageert Eric Van Hal meteen. “Je bent met meer dan twaalf spelers. We hebben onze heel brede kern aangevuld met jeugdspelers. Je hebt ook de staff, en je hebt eveneens de organisatie erachter met de fans en sponsors incluis. Natuurlijk heeft je spelverdeler een belangrijke functie, zeker wanneer je komt na de legacy met duidelijk twee iconen zoals Dusan en Sam. Om dit op te vangen, zullen we dit seizoen iets minder afhangen van iconen. Het wordt een ander soort spel. Het zal niet alleen op de spelverdeler gericht zijn. Het wordt een andere manier van spelen, met nieuwe, jongere en andere mensen.”

The post Bestuurder en co-eigenaar Eric Van Hal blijft ambitieus met Filou BCO: “Kijken naar kern van de zaak, niet bezig zijn met bijzaken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bakatelier Flavie opent de deuren in de Delaerestraat: “Dit concept verdient zeker en vast een plaatsje in Roeselare”

Vrijdag 27 september opent Liesbeth Dewilde (33) de deuren van haar bakkerij Flavie in de Delaerestraat in Roeselare. Het wordt geen alledaagse bakkerij, maar eerder een vernieuwend concept voor de stad. “Mensen kunnen hier terecht voor patisserie op bestelling, maar uiteraard ook voor dagaanbod”, klinkt het.
The post Bakatelier Flavie opent de deuren in de Delaerestraat: “Dit concept verdient

Lees meer »

“Geen economisch levensvatbare alternatieven gevonden voor Audi Brussels”

Er is momenteel geen geschikt voertuigproject, noch een economisch haalbaar alternatief gebruik voor Audi Brussels gevonden. Dat heeft de directie dinsdag te kennen gegeven tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Er wordt nu de volledige focus gelegd op de zoektocht naar potentiële investeerders. Maar het ziet er dus niet goed uit voor de werknemers van Audi.

Lees meer »

Een interne keuken smaakt beter

Traditiegetrouw sluit de Memorial Van Damme het Belgische atletiekseizoen dit weekend af. De 48ste editie wordt er eentje om duimen en vingers bij af te likken: de finale van de Diamond League, de verzameling van grootste atletiekmeetings ter wereld met ruim 50 miljoen tv-kijkers. Het deelnemersveld oogt indrukwekkend. Maar liefst 82 medaillewinnaars op de voorbije
The post Een interne

Lees meer »

Helmut Lotti is blij dat hij leert reanimeren in ‘Een echte job’: “Ooit stierf geluidsman in mijn armen, ik was machteloos”

Helmut Lotti (54) is één van de vijf BV’s die zich waagt aan het nieuwe seizoen van ‘Een echte job’ op VTM. De opnames zijn nog maar net gestart, maar ze roepen nu al nare herinneringen op. De zanger zag ooit een geluidsman voor zijn ogen sterven. Tijdens zijn ziekenhuisstage wil hij zich vooral nuttig maken, al kampt hij met

Lees meer »