77ste Omloop van het Houtland krijgt opnieuw topaffiche: “Al zeker met Girmay en Milan!”

Volgende week woensdag vindt tussen Eernegem en Lichtervelde de 77ste Omloop van het Houtland plaats. De UCI 1.1-wedstrijd is al decennialang een klassieker in het Belgische najaar.

Wouter Donck volgde in 2020 Etienne Denys op als voorzitter van de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria Lichtervelde, de vzw achter de organisatie van de Omloop van het Houtland. De UCI 1.1-wedstrijd op West-Vlaamse bodem kan intussen pronken met een erelijst waarop tal van grote namen terug te vinden zijn: Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Herman Van Springel, Johan Museeuw en recenter ook twee keer Marcel Kittel, Jasper Philipsen en streekrenners Guillaume Van Keirsbulck, Jelle Wallays, Jens Debusschere, Tom Devriendt en Gerben Thijssen, de laureaat van twaalf maanden geleden.

Acht WorldTour-teams

Traditioneel krijgt de Omloop van het Houtland een sterk deelnemersveld over de vloer, met vooral tal van sprinters. Dit jaar verschijnen acht WorldTour-teams aan de start: Alpecin-Deceuninck, Arkéa-B&B Hotels, Cofidis, Groupama-FDJ, Intermarché-Wanty, Lidl-Trek, Team dsm-firmenich PostNL en Team Jayco-AlUla. Ook het procontinentale Lotto Dstny stuurt sowieso een selectie naar Lichtervelde. Soudal-Quick-Step stelt zijn opleidingsploeg op.

“Het is niet het aantal WorldTour-teams dat telt, wel de kwaliteit van je deelnemersveld”, benadrukt Wouter Donck. “Voor hetzelfde geld sturen enkele procontinentale teams nog hun beste renners naar West-Vlaanderen. Enkele zekerheden zijn op dit moment Jonathan Milan, de Italiaanse sprinter die dit seizoen al ritten won in Tirreno-Adriatico, de Giro en recent nog in de Ronde van Duitsland en de Renewi Tour. Groupama-FDJ hoopt met Paul Penhoët dicht te kunnen eindigen. Recent behaalde die jonge Franse renner dichte ereplaatsen in de Renewi Tour. Cofidis stuurt een bijna voltallige Belgische ploeg met Milan Fretin als snelle man en ook streekrenners Piet Allegaert en Christophe Noppe.”

“Bij Intermarché-Wanty staan Gerben Thijssen en Biniam Girmay beiden op de deelnemerslijst. Dylan Groenewegen brak onlangs zijn sleutelbeen in de Renewi Tour, maar zou hervatten in Koolskamp en ook in Gooik en Lichtervelde aantreden. De ploeg vertelde me dat Caleb Ewan ook in België vertoeft en Groenewegen indien nodig kan vervangen. Lotto-Dstny stuurt snelle renners als Lionel Taminiaux en Jarne Van de Paar, die dit voorjaar de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré in Roeselare won. Ook John Degenkolb zal er opnieuw bij zijn in Lichtervelde. DSM wil ook Fabio Jakobsen opstellen, maar hij kent een bijzonder wisselvallig seizoen. Alles zal afhangen van de beslissing van Jakobsen zelf.”

Op de definitieve selecties van Soudal-Quick-Step en Alpecin-Deceuninck is het wachten. “Elk jaar werken we op dezelfde manier en kan er de laatste dagen nog een grote naam bijkomen. Vaak kunnen we in allerlaatste instantie nog een heel grote naam aantrekken, zoals dat ons de voorbije jaren met Tim Merlier en Jasper Philipsen al is gelukt. Een puur financiële kwestie. Voor Soudal-Quick-Step zijn we bezig met Yves Lampaert. Hun opleidingsteam start, maar we hebben een akkoord met de profploeg die ook enkele renners kan opstellen. Ook Jordi Warlop en Warre Vangheluwe worden genoemd. Sowieso zijn we nu al tevreden, maar we zijn nog op drie paarden aan het wedden: Arnaud De Lie, Tim Merlier en Jasper Philipsen. We zullen moeten afwachten of het ons nog lukt om één van die drie nog aan de start te krijgen.”

Vaste waarde

De Omloop van het Houtland mag zichzelf een vaste waarde op de UCI-kalender noemen. Donck: “Om het seizoen af te sluiten, is dit een ideale wedstrijd. Renners die in september nog goed in vorm zijn en toch nog een UCI-koers willen winnen, krijgen hier mogelijkheden. Ons parcours is niet te lastig, hetzelfde als vorig jaar. We starten opnieuw in Eernegem en eindigen met negen rondes over twaalf kilometer. Ik hoor van sprinters dat ze onze koers appreciëren: niet te lastig en makkelijk te controleren.”

Voorlopig slaagt de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria Lichtervelde er nog altijd in om de profkoers in eigen dorp te organiseren. “Zelf ben ik nog een relatief jonge voorzitter”, glimlacht Donck. “Maar enkele vaste waarden binnen ons bestuur draaien al vele jaartjes mee. Nieuwe mensen vinden is niet onmogelijk, maar je hebt vooral mensen nodig die connecties binnen de wielersport hebben. Dat is al minder evident. Als je deftige ploegen en deftige renners aan de start wil krijgen, heb je geld nodig. Met 50 euro lok je geen toprenners meer naar Lichtervelde.”

The post 77ste Omloop van het Houtland krijgt opnieuw topaffiche: “Al zeker met Girmay en Milan!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kenny getuigt nadat zijn vrouw en drie kinderen crashen voor zijn ogen in Aalter: “De auto was meteen perte totale. Ik wist niet wat ik ging aantreffen”

“Alsof de grootste nachtmerrie plaatsvond.” Vlak voor zijn ogen zag Kenny Arys hoe zijn echtgenote en hun drie kinderen met de auto tegen een boom knalden op een rechte baan in het Oost-Vlaamse Aalter. Toen de vrouw op weg naar huis haar hoofd draaide naar de kinderen die kabaal maakten op de achterbank, beging ze een stuurfout. “Ik was opgelucht

Lees meer »

Een bloemetje voor Ingrid die veel doet zonder al te veel grote woorden

“Ingrid verdient zeker een bloemetje”, mailt Rita naar KW. “Ze is moeder van twee kinderen, oma van vijf kleinkinderen, presteert mooi logistiek werk in de bijzondere jeugdzorg en daarbovenop is ze een fantastisch wonder met naald en draad.”
The post Een bloemetje voor Ingrid die veel doet zonder al te veel grote woorden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoofdverdachte in hallucinante Franse serieverkrachtingszaak bekent: “Ik ben een verkrachter”

De hoofdverdachte in de hallucinante serieverkrachtingszaak die Frankrijk al weken in de ban houdt, heeft bekend dat hij zijn toenmalige vrouw verkracht en misbruikt heeft. “Ik ben een verkrachter, net als de anderen in deze zaal”, zei Dominique Pélicot verwijzend naar zijn medeverdachten in de rechtbank. Hij legde daar voor het eerst een verklaring af, nadat hij enige tijd afwezig

Lees meer »

“Vind me op het nieuws”: ex-leerling (23) verschijnt dinsdag voor raadkamer nadat hij verontrustende boodschappen online plaatst over Brugse school

In Brugge is de politie vrijdagochtend met verschillende patrouilles uitgerukt naar een school, omdat een ex-leerling (23) via sociale media beelden van die school had gedeeld met weinig geruststellende boodschappen. De jongeman werd na verhoor aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt dinsdag voor de raadkamer. Hij stond onder voorwaarden in een ander lopend dossier. “De leerlingen liepen nooit gevaar”, zegt

Lees meer »

Tieltse Scouts organiseren weer Dagdisco en Déjà Vu

Het jaarlijkse feestweekend van de Tieltse Scouts staat voor de deur. Traditiegetrouw wordt in het weekend na de startdag op vrijdag uitgepakt met een dagdisco, terwijl er op zaterdag op een iets ouder publiek gemikt wordt. Nieuw is dat er dit jaar een tweede podium bij komt en dat er niet meer met drankbonnetjes gewerkt wordt.
The post Tieltse

Lees meer »

Modelspoorklub geeft geheimen prijs op open Monumentendag

In het clubhuis aan de Karperstraat 11 in Zandvoorde kwamen op zondag 8 september heel wat liefhebbers van miniatuurtreintjes over de vloer. De Modelspoorklub van de Kust (MSKK) zette de deuren open naar aanleiding van de zesendertigste Open Monumentendag. Het thema van de dag luidde en route. In de thuisbasis van MSKK kon het publiek
The post Modelspoorklub geeft

Lees meer »

Eerste Gardeboestoet in kwarteeuw is schot in de roos

De organisatoren van de eerste Gardeboestoet in een kwarteeuw tijd in Oekene konden het niet beter getroffen hebben. Onder een stralend zonnetje trokken liefst 33 groepen met in totaal 400 deelnemers op allerlei gekke fietsen door de straten van de deelgemeente. De deelnemende inwoners toonden zich van hun creatiefste kant en dat kon het publiek duidelijk smaken.
The post

Lees meer »

Vrouw (77) is valse bankmedewerksters van 19 en 20 jaar te slim af, parket waarschuwt voor toename aantal meldingen: “Ze mikken op de oudere, meest kwetsbare generatie”

Een 77-jarige vrouw uit Merelbeke werd eind augustus het slachtoffer van zogezegde bankmedewerkers die geld wegsluisden van haar rekening. Het parket waarschuwt dat ze de laatste tijd enorm veel dergelijke dossiers zien waarbij vooral oudere mensen geviseerd worden. Tegelijk brengt het ook goed nieuws. De politie kon in dit geval de twee daders opsporen en arresteren. De twee verblijven momenteel

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky: “Plan voor overwinning is volledig voorbereid”

Het zogenaamde “plan voor de overwinning” van Oekraïne op Rusland is “volledig voorbereid”. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky woensdag gezegd. Zelensky wil het plan deze maand nog voorleggen aan zijn Amerikaanse evenknie Joe Biden. De Russen zijn ondertussen in de regio Koersk, die sinds begin augustus het strijdtoneel is van een Oekraïens offensief, een tegenoffensief gestart. Maandag claimden

Lees meer »

“Sterke aanwijzingen dat we in hun richting moeten kijken”: optreden Goldband wellicht verantwoordelijk voor trillende Rotterdamse woontoren

Goldband is wellicht verantwoordelijk voor de “aardbeving” die een aantal inwoners van de Willemstoren in Rotterdam vorig jaar gevoeld hebben. In mei 2023 belden enkele huurders van de bovenste verdiepingen de hulpdiensten nadat ze een reeks trillingen gevoeld hadden. Al lijkt het er nu op dat een optreden van Goldband verantwoordelijk is voor het voorval.

Lees meer »

Competitie Brugse Darts Federatie breekt record

De dartshype wordt in ons land steeds groter en dat merkt ook de Brugse Darts Federatie. De nieuwe competitie ging vrijdag van start met maar liefst een recordaantal deelnemers of 56 ploegen in zes verschillende reeksen.
The post Competitie Brugse Darts Federatie breekt record appeared first on KW.be.

Lees meer »