Expo ‘KUNST ontsluierd’ in Ieper helpt vrouwen in Afghanistan

Ondanks dat de Taliban in augustus 2021 de macht opnieuw overnam in Afghanistan en daarbij de rechten van vrouwen fel beknotte, blijft de beweging Moeders voor Vrede actief in het Aziatisch land. “Goed verscholen werken we met drie klassen van telkens 25 meisjes van 15 jaar hoopvol verder aan hun toekomst”, zegt bezielster Jennie Vanlerberghe.

In Kunstenhuis R121 in Ieper zette Moeders voor Vrede de kunstentoonstelling ‘Kunst Ontsluierd’ op poten. Met de verkoop van de werken wil de organisatie haar werking in Afghanistan verderzetten.

“Gelukkig is het werk van Moeders voor Vrede niet voorbij”, zegt Jennie Vanlerberghe, voorzitter van Moeders voor Vrede. “Momenteel leiden we 75 jonge meisjes op. We doen dit weliswaar achter gesloten deuren, maar ze doen het toch maar. Ze hebben hoop op een beter leven. Hoop mag je nooit opgeven.”

Enkele van onze medewerkers kregen levensbedreigende berichten omdat ze vrouwen zelfstandigheid bijbrachten

“In feite was het Afghanistan-verhaal van bij de start een hoopgevend verhaal. Toen we bijvoorbeeld in 2010 een nieuw project, ziekenhuis en alfabetiseringsklasjes begonnen in Shakardarah, zo’n vijftig kilometer van Kaboel, kreeg geen enkel meisje of vrouw toestemming om te komen.”

“Maar geduld werd ons succes. Tot augustus 2021 bezochten dagelijks meer dan honderd vrouwelijke patiënten onze dokters. Ook de twaalf alfabetiseringsklassen zaten overvol en vooral de meisjes die de Engelse lessen volgden waren vastbesloten om hun leven op het goede en niet onderdrukte spoor te zetten.”

Goedheid van mensen

“Omdat allemaal mogelijk te maken, konden we gelukkig rekenen op de goedheid van de mensen. Helaas veranderde de situatie in augustus 2021 door de komst van de Taliban. Enkele van onze medewerkers kregen levensbedreigende berichten omdat ze vrouwen zelfstandigheid bijbrachten. Ze moesten helaas het land verlaten. Maar gelukkig niet allemaal.”

“Vandaag zijn er nog vrouwen die, weliswaar voorzichtig, maar vooral heel moedig, verderzetten in Afghanistan en zo jonge meisjes hoop geven.”

Ieper Vredestad

“Wij kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we Jennie en de medewerkers van Moeders voor Vrede in ons midden hebben”, zegt schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (Vooruit).

“Jullie helpen de boodschap van Ieper Vredesstad mee uitdragen. Belangrijker dan dat is de hoop die Moeders voor Vrede bracht en brengt voor de vele vrouwen die in het verleden participeerden aan jullie initiatieven in het Vrouwenhuis in Istalif en later ook op andere plaatsen in Afghanistan. Na de machtsovername van de Taliban werd de draad toch weer opgenomen om taallessen te organiseren, desnoods onder de mom van koranlessen of ergens in verborgen klaslokalen.”

“Maar vandaag volgen meisjes in Afghanistan weer lessen die door Moeders voor Vrede worden georganiseerd. Dat deze tentoonstelling veel bezoekers naar deze plek mag brengen, veel werken de weg vinden naar een nieuwe eigenaar en de opbrengst zo kan bijdragen aan de werking van Moeders voor Vrede en de realisatie van Vrouwenrechten in Afghanistan.”

Tentoonstelling

De tentoonstelling werd samengesteld door Jan Yperman. “Vanuit mijn eigen oogpunt en smaak bracht ik achttien kunstenaars samen voor deze tentoonstelling. Voor deze expo zocht ik naar enkel evenwichten: evenveel vrouwen als mannen. We selecteerden kunstenaars van verschillende generaties, met figuratieve en abstracte werken. Zoals de maatschappij meer is dan enkel zwart en wit, zo rijk is het ook het kunstpalet.”

Een greep uit de deelnemende kunstenaars: Ieperlingen Martine Bossuyt, Filip De Cock, Palieter Hillewaere, Pieter Lerooij (Elverdinge), Gibert Degryse en Godfried Vervisch. Er is ook werk te zien van de Afghaanse, maar ondertussen in Ieper wonende meisjes Nasima Bahar en Hania Hossaini. Verder is er ook werk te zien van fotografe Lieve Blancquaert, Loes De Gendt, Sofie Demeyer, Inge Depraetere, Stéphanie Lebon, Kaat Pype, journalist Karl Vandenberghe, Frans Vercoutere, Stijn Yperman en, jawel, Willem Vermandere.

KUNST ontsluierd loopt nog tot 13 oktober in Kunstenhuis R121 in de Rijselstraat 121 in Ieper.

Meer info via www.mothersforpeace.be.

The post Expo ‘KUNST ontsluierd’ in Ieper helpt vrouwen in Afghanistan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klaar voor volgende hoofdstuk: Amerikaan Robbie Beran (24) vindt bij Kortrijk Spurs gemotiveerd team

Voor Robbie Beran is het zijn eerste jaar als beroepsspeler in Europa. Vijf jaar in de NCAA heeft hem laten evolueren naar een speler met een interessant profiel: groter dan een dubbele meter, een goed driepuntshot en een aardige defensieve werkkracht.
The post Klaar voor volgende hoofdstuk: Amerikaan Robbie Beran (24) vindt bij Kortrijk Spurs gemotiveerd team appeared first

Lees meer »

Inwoners smaken nieuwe zaterdagmarkt in Krottegem: “ We zijn zeer blij met deze mooie aanwinst”

Het zonnetje en zes marktkramers waren van de partij, maar ook de klanten bleven zaterdagvoormiddag tijdens de eerste marktdag ooit in Krottegem niet achterwege. Het initiatief, dat groeide uit een vraag van de lokale bevolking, valt duidelijk in de smaak bij de inwoners.
The post Inwoners smaken nieuwe zaterdagmarkt in Krottegem: “ We zijn zeer blij met deze mooie

Lees meer »

Mediteren, wandelen en wekelijks naar steakhouse: zo ziet prins Harry’s leven in koninklijk ‘ballingschap’ eruit

Op zijn 40ste verjaardag is het duidelijk dat de Britse prins Harry niet alleen zijn koninklijke functie, maar ook zijn wilde haren verloren is. Geen dwaze feestjes meer, en ook geen lintjes doorknippen. Wél wandelingen met zijn hond, fietstochtjes door het park en avondjes uit met Meghan – telkens naar het lokale steakhouse. “Hij verveelt zich te pletter, maar hij

Lees meer »

Supporterslegioen van Club Brugge verdeelt flyer in 4.400 brievenbussen in Sint-Andries met argumenten voor de bouw van een nieuw stadion.

Het Blauw-Zwart supporterslegioen is een flyeractie pro nieuw stadion gestart. Bij de buurtbewoners van het Jan Breydelstadion in Sint-Andries is een folder bedeeld met alle argumenten voor de bouw van een voetbaltempel met 40.000 zitjes. Meer dan 4.400 brievenbussen in Sint-Andries krijgen de folder maandag. Dezer dagen buigt de Raad van Vergunningsbetwistingen zich over het beroep dat enkele buurtbewoners indienden

Lees meer »

KIJK. “Gooi jouw strips maar weg, niet de mijne”: verhuisstress zorgt voor gekibbel tussen Staf en Monique in ‘Camping Coppens’

De familie Coppens verhuist in het vierde seizoen van ‘Camping Coppens’ van het platteland naar de stad en dat brengt heel wat inpakstress met zich mee. Het blijkt voor Staf (43) en Monique (51) soms moeilijk om overeen te komen: wat mag er mee naar het nieuwe huis en wat gaat er naar de container? Het begin van vele dilemma’s…

Lees meer »

Opmerkelijk fenomeen gelinkt aan cycloon Boris: “zeesneeuw” in Kroatië

Inwoners van het Kroatische kustdorp Novigrad waren donderdag getuige van een opmerkelijk fenomeen: zeesneeuw. Door hevig inslaande golven werden tal van straten eerst bedekt met een dikke laag zeeschuim, waarna hevige windstoten ervoor zorgde dat het schuim omhoog werd geblazen om vervolgens weer als sneeuwvlokjes naar beneden te dwarrelen.

Lees meer »