“Van totale vernedering naar totale transformatie”: ‘Achter de schermen’-duo schittert in ‘Celebrity Klopjacht’

In de derde aflevering van ‘Celebrity Klopjacht’ zagen we hoe Pieterjan Marchand en Jeff Bronder, bekend van ‘Achter de schermen’, gepakt werden door de speurders. Maar dat gebeurde wel in stijl. “We zijn toch geslaagd in onze opzet.”

Wie nog nooit naar de GoPlay-podcast ‘Achter de schermen’ geluisterd heeft, zal bij momenten wellicht even vreemd opkijken als Jens Dendoncker, de gast in de eerste aflevering van het vierde podcastseizoen, als het plots gaat over ‘het stinkende putje’ van de voormalige programmadirectrice ‘die in het verborgene leeft’. Pieterjan Marchand uit Brugge en zijn kompaan Jeff Bronder uit Aalst kennen de meeste van hun liedjes in café De Mol, maar op digitaal vlak doen ze al jaren zotte dingen – van hun YouTube-kanaal ‘Supercontent’ – tot het uitbouwen van ‘de meest speelse mediapodcast van Vlaanderen’. Daar rijgen ze de inside jokes, spitante opmerkingen en kolderieke humor aan elkaar.

Met ‘Celebrity Klopjacht’ stapten ze uit hun comfortzone, al bleken ze daar ook verbazend goed op hun gemak. In de tweede aflevering bleek dat ze een heuse val op poten hadden gezet voor de speurders, inclusief verfbom en gephotoshopte schilderijen waarbij speurder Danny leek op een seriemoordenaarversie van Magritte. In de derde aflevering van het zondagavondprogramma maakten Pieterjan en Jeff zichzelf onherkenbaar, in plaats van de klassieke en goedkope pruik. Zelfs al werden ze uiteindelijk gepakt door de speurders… als de boys iets doen, doen ze het duidelijk niet half zijn gat.

De twee hadden nog een paar stunts in de mouw zitten, maar helaas… © Play4

Pieterjan: “Toen we de vraag kregen, hadden we uiteraard wat schrik. Want je weet niet hoe je gaat overkomen, hoe het gemonteerd gaat worden… We waren ook erg geïnteresseerd hoe het gemaakt is. Het is leuk om eens aan de andere kant te staan.”

De twee begonnen de klopjacht in Kemmel, in de befaamde commandobunker. “We werden opgepikt in Vilvoorde en zelfs geblinddoekt herken je wel de Brusselse ring. Toen we daarna een lang recht stuk hadden, kon het niet anders dan dat we op de E40 zaten”, aldus Pieterjan. “Als grote Canvas-kijker had ik ooit eens een aflevering gezien van Publiek geheim met Sven Speybrouck, waarin de bunker aan bod kwam”, aldus Jeff. “Toen we een trap diep onder de grond moesten nemen, wist ik al waar we zaten.”

Al vrij vroeg wisten Jeff en Pieterjan waar ze waren. © Play4

Opvallend: de grootste zorg van het duo – ‘zijn we wel de naam celebrity waardig?’ – werd meteen ontkracht toen ze bij de eerste lift herkend werden door een fan. “Om ons te bewijzen als ‘celebrities’ had mevrouw Bongers (voormalige programmadirectrice Annick Bongers, red.) gevraagd om te stunten”, vertelt Jeff. “De voorbereiding was gebaseerd op één woord: totale vernedering.” “Dat zijn er twee”, pikt Pieterjan droog in. Jeff gaat onverstoorbaar verder: “We wilden dat de speurders zo blind van woede waren dat ze fouten zouden maken. Van totale vernedering ging het naar totale transformatie.”

Pieterjan kende via via enkele professionele gasten uit Nederland die allerlei maquillages en protheses maken voor grote film- en televisieproducties. “De bedoeling was dat we de speurders recht in de ogen konden kijken zonder dat ze wisten dat wij het waren, zelfs al moesten we daarvoor vier uur in de schminkstoel zitten.”

De twee schakelden professionele visagisten in voor een vermomming. © Play4

Hun opdracht leidde hen naar Durbuy Adventure Park. “Onze vermomming was erg geslaagd”, aldus Pieterjan. “Een klein beetje opmerkelijk ook. Ik zag er uit als iemand die een mislukte facelift had.”

Jeff: “Durbuy Adventure Park is een superpublieke plek, dus we trokken er als een soort goedbedachte, weloverwogen kamikaze naartoe. Helaas was de opdracht zo specifiek dat we wél opvielen. Door de regenachtige dag waren er vooral kinderen met fluohesjes en ging er niemand anders op die death ride, waardoor we snel in het oog sprongen van de speurders. Al zijn we wel trots dat we hen tegenkwamen en hen los in de ogen hebben gekeken. Toen ze ons aanspraken, deden we alsof we toeristen uit Roemenië waren, en volgens mij waren ze daar ook echt mee weg. Ze twijfelden in elk geval te veel. We deden ons echt voor als koppel, met kusjes en al, maar de speurders zagen dat de liefde er nog wel was, maar de passie niet meer. Ik zag haar nog altijd graag, voor alle duidelijkheid.”

“Het spannendste moment was toen we de speurders in de ogen keken, en ze niets doorhadden.” © Play4

“Toen ze ons pakten, wisten ze ook niet dat wij het waren. Ze dachten dat ze Erik en Olga te pakken hadden”, aldus Pieterjan. “Jammer, want we hadden nog heel wat plannen: van een lied met videoclip voor Danny tot een heus wielerpeloton met honderd wielertoeristen. Naar het schijnt was mevrouw Bongers razend dat we er al uit lagen nog voor we meer konden stunten.” (grijnst)

“De speurders gaven wel toe dat ze geen enkel idee hadden hoe wij communiceerden”, dixit Jeff. “Ze waren ons ook niet op het spoor. Eigenlijk zijn we recht in hun armen gelopen. In principe zijn we in onze opzet geslaagd, want dat is de totale vernedering: dat ze ons niet konden pakken, maar dat wij in hun armen zijn gelopen.”

Achter de schermen is al aan een vierde (podcast)seizoen toe. © GoPlay

Voor Pieterjan en Jeff was dit programma een leuke zijproject, al hebben ze niet meteen ambitie om op te duiken in pakweg De Slimste Mens of The Masked Singer. “The Masked Singer zou wel nog iets voor Pieterjan kunnen zijn, denk ik. Nee, de podcast ‘Achter de schermen’ is een soort vehikel dat ons op plaatsen brengt waarvan we dachten nooit te zullen komen. We willen dat het vooral plezant is, ook voor de kijker. We gaan onze plek ook niet opeisen in dat soort programma’s. Als ze ons vragen en we zien onszelf als een meerwaarde daarin, dan lijkt het wel tof om te doen.”

Dit najaar ligt de focus weer helemaal op de podcast ‘Achter de schermen’. “Vorig najaar pakten we er ook een podcast over De Slimste Mens bij, maar dit jaar hebben we van de machtswissel gebruik gemaakt om wat meer te focussen op het bedenken van nieuwe formats en projecten. Zo willen we een soort masterclasses maken met onze podcast over functies binnen de audiovisuele wereld, als een soort spinoff zoals de nostalgiespecial”, aldus Jeff. “In het kader daarvan zijn we aan het broeden op iets groots (medium volgens Jeff, red.)”, weet Pieterjan. Maar eindelijk kunnen we als volwaardige mediamakers zeggen ‘dat we er nog niets mogen over zeggen’.” (grijnst)

‘Celebrity Klopjacht’, elke zondagavond op Play4. De podcast ‘Achter de schermen’, met elke woensdag een nieuwe aflevering, is te beluisteren via GoPlay en elke podcastapp. Er komt ook een livecaptatie op het podcastfestival van De Standaard, op zaterdag 9 november.

The post “Van totale vernedering naar totale transformatie”: ‘Achter de schermen’-duo schittert in ‘Celebrity Klopjacht’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen willen niet langer dan een uur per dag pendelen

Belgen willen liefst maar een halfuurtje van hun werk wonen waardoor hun totale pendeltijd maximaal één uur per dag is. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx naar aanleiding van de Internationale Week van de Mobiliteit van volgende week. West-Vlamingen en Vlaams-Brabanders zijn het meest tevreden over hun pendeltijd, Limburgers zijn het meest ontevreden.

Lees meer »

Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af

Noord-Korea heeft woensdag zeker twee ballistische korteafstandsraketten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, verwijzend naar bronnen uit het Zuid-Koreaanse leger. Ook het Japanse ministerie van Defensie bevestigt de lancering van de raketten.

Lees meer »

Italië kondigt code oranje af voor ‘depressie Boris’: “Er kan meer dan 200 mm neerslag vallen in komende dagen”

Nadat depressie Boris Centraal-Europa de afgelopen dagen overspoelde met regen is nu Zuid-Europa aan de beurt. Vooral Italië zet zich schrap voor heel wat neerslag en kondigde code oranje af. Lokaal kan er tot het einde van de week volgens de weermodellen tot 200 mm neerslag vallen en mogelijk lokaal zelfs nog meer. Ook in Italië kan Boris dus nog

Lees meer »

Kenny getuigt nadat zijn vrouw en drie kinderen crashen voor zijn ogen in Aalter: “De auto was meteen perte totale. Ik wist niet wat ik ging aantreffen”

“Alsof de grootste nachtmerrie plaatsvond.” Vlak voor zijn ogen zag Kenny Arys hoe zijn echtgenote en hun drie kinderen met de auto tegen een boom knalden op een rechte baan in het Oost-Vlaamse Aalter. Toen de vrouw op weg naar huis haar hoofd draaide naar de kinderen die kabaal maakten op de achterbank, beging ze een stuurfout. “Ik was opgelucht

Lees meer »

“Stop met onveiligheidsgevoel aan te wakkeren”: Uitbaters willen ‘t Straatje nieuw leven inblazen

Dieter De Clercq (37) van Café 56 is niet opgezet met hoe Kortrijk als onveilige drugsstad wordt weggezet door bepaalde politici. “Het is een hot topic waar mensen graag over spreken, maar stop met het te voeden. Op den duur zien mensen enkel nog een gemarginaliseerde stationsomgeving in plaats van een volwaardige uitgaansbuurt met gepassioneerde horecaondernemers.”
The post “Stop

Lees meer »