Mail van postoverste brandweer Moorslede zorgt na gemeenteraad voor commotie bij oppositie, schepen onder vuur: “Ik vind het een schande”

Tijdens de eerste gemeenteraad na de vakantie zat het venijn duidelijk in de staart. Aanleiding was een vraag van Veerle Demeulenaere (NVAPlus) over de communicatie over de wegenwerken in de Mandellaan in Dadizele. De bevoegde schepen maakte geen al te goede buurt. Daags nadien reageert de postoverste van de brandweer met een mail naar de voltallige gemeenteraad.

“Het gaat om werken die zeker noodzakelijk zijn en uiteraard voor verkeershinder zorgen in de gemeente”, aldus Veerle. “We stellen ons wel enkele vragen bij de communicatie. Zo zijn de bewoners van de Mandellaan uitgenodigd op een infovergadering. Misschien was het wel raadzaam geweest ook de bewoners van de aanpalende straten, die ook veel de Mandellaan gebruiken, uit te nodigen.”

“Het is jammer dat we eerst een vraag moeten indienen vooraleer er actie wordt ondernomen.”

“Ook het oranje bord met de einddatum van de werken zorgt voor verwarring. Er staat 31 december op, maar het jaar is niet vermeld. Ook de doorgang tussen de Mandellaan en Guido Gezellelaan zorgt voor onduidelijkheid. Is die breed genoeg? Wat als een ongeval gebeurt en hulpdiensten in de Mandellaan moeten raken? In allerijl werd er ondertussen voor gezorgd dat die doorgang breed genoeg is. Eigenlijk is het jammer dat we eerst een vraag moeten indienen vooraleer er actie wordt ondernomen. Had men gewoon de bewoners in de buurt een brief met de datum en termijn bezorgd, was alles veel duidelijker geweest. Op de ouderwetse manier en niet via Facebook, zodat iedereen van jong tot oud op de hoogte is.”

“In heel de Mandellaan kreeg men allemaal een bewonersbrief”, reageert schepen van openbare werken Geert Vanthuyne. “Ook in een deel van de Kleppestraat en de Sperredreef.”

Aanduiding

Demeulenaere gaf aan dat dit niet gebeurde in de Monseigneur Cardijnlaan. De schepen reageerde dat die mensen niet ingesloten zijn. “Het einde is voorzien eind december dit jaar, begin januari”, reageert de schepen over de aanduiding op het bord. “We kunnen nu geen exacte datum geven. Het lag stil door de regen en schuift het altijd maar op. Men krijgt het water van de beek niet weg.”

En toen het ging over de doorgang van de brandweer, gingen de poppen aan het dansen. “De plannen lagen maanden ter inzage”, zegt Vanthuyne. “Het is aan de brandweer om te gaan kijken of ze door kunnen of niet. Ik werd opgebeld op een vrijdagavond om 21 uur. Ik zat op een huwelijksfeest, heb de aannemer gebeld en hij kwam zaterdagavond om 21.30 uur met een kraan. We hebben daar alles vrijgemaakt. Maandagmorgen zijn we met de brandweercommandant ter plaatse geweest en hebben besloten enkele bomen te rooien. De brandweer kon toch eerder ook eens hebben gekeken of men door kon of niet.”

De discussie werd bitsiger. “U had voor aanvang van die werken in augustus opdracht moeten geven om die bomen te rooien”, zegt de schepen. De bevoegde schepen schoof de Zwarte Piet door naar de brandweer. “Het enige wat jullie doen is uw verantwoordelijkheid ontlopen”, gaf Demeulenaere de schepen een sneer. “Het rooien kwam weken te laat.”

Geen advies

Fractieleider Ward Gillis (PRO) vroeg of er voor aanvang van de werken advies op papier is gevraagd aan de brandweer. “Ik vind het goedkoop om eigenlijk opnieuw de schuld bij de brandweer te leggen”, zegt Ward. “Het is echt een grof verwijt naar de brandweer. Ik vind het een schande dat u hier de brandweer zo uitmaakt. U als schepen moest aan de brandweer een advies hebben gevraagd.”

“We zijn overal rond geweest met iemand van de brandweer en we waren overtuigd dat doorgang wel kon”, mengde Ward Vergote (Visie) zich in de steeds bitsigere discussie. De kat kwam op de koord toen daags na de gemeenteraad alle leden via de gemeente een e-mail kregen van postoverste kapitein Filip Louagie met een aanvulling op de discussies over de bereikbaarheid door de hulpdiensten. Via een gunstige wind waaide die mail ook bij ons binnen.

“De post Moorslede en de zone Midwest is op geen enkel moment om een advies gevraagd via de geëigende kanalen, over de omleiding voor de wegenwerken in de Mandellaan”, zo lezen we letterlijk. “De post Moorslede en de zone Midwest heeft dan ook op geen enkel moment een schriftelijk of mondeling advies gegeven in verband met de omleiding en de bereikbaarheid door de hulpdiensten.”

Test met autopomp

“Post Moorslede heeft op vrijdag 6 september het probleem met de omleiding zelf vastgesteld. Tijdens het aanrijden voor een wespenverdelging, stelden brandweermannen vast dat de omleiding een probleem kon vormen voor de brandweerwagens. Een test met onze autopomp, diezelfde dag, bevestigde: de Mandellaan was niet bereikbaar voor de brandweerwagens. Ik heb na de test met de autopomp, zelf het gemeentebestuur gecontacteerd.”

“De bevoegde schepen heeft onmiddellijk een (tijdelijke) oplossing uitgewerkt: de toegang via de Kleppestraat werd dezelfde (vrijdag)avond weer mogelijk gemaakt. Op maandag heeft het gemeentebestuur dan een permanente oplossing uitgewerkt en uitgevoerd in de loop van de week.”

The post Mail van postoverste brandweer Moorslede zorgt na gemeenteraad voor commotie bij oppositie, schepen onder vuur: “Ik vind het een schande” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Donika (28) en Haris (32) bieden de hele dag door ontbijt, brunch en lunch aan in hun nieuwe horecazaak: “We noemen het ‘Brunch all day’”

Donika Bajraktari en Haris Pepaj openden onlangs een hippe ontbijtzaak in hartje Oostende. Opvallend: je kan er de hele dag door ontbijten, brunchen en lunchen. Hun specialiteit? De uit Amerika overgewaaide Pink Pancakes. “We merken dat mensen in de late namiddag ook nog wel brunchen”, klinkt het.
The post Donika (28) en Haris (32) bieden de hele dag door

Lees meer »

Charleroi viert 120ste verjaardag met ruime overwinning, Beerschot blijft ook na interlandbreak in hetzelfde bedje ziek

Feest op Mambourg. Op de jubileumdag van hun club trakteerden de Charleroi-spelers hun fans op een complexloze 3-0-overwinning tegen Beerschot. Voor de rust boden de Antwerpenaren nog wel weerwerk, maar in de tweede helft kwamen de Carolo’s nooit in de problemen. De troepen van Rik De Mil springen naar de top zes in het klassement, Beerschot staat volgende week tegen

Lees meer »

Is dit de moeder van Dave Grohls buitenechtelijk kind? “Hij had 15 jaar affaire met pornomaakster Annaliese Nielsen”

Er hangt nog steeds veel mysterie rond het buitenechtelijk kind van Dave Grohl (55). De Foo Fighters-frontman gaf vorige week in een socialemediabericht toe dat hij zijn vrouw Jordyn Blum ontrouw is geweest en hij een dochter heeft verwekt bij een andere vrouw. ‘Daily Mail’ kwam via betrouwbare bronnen ter ore dat Grohl vijftien jaar lang een intense affaire zou

Lees meer »

“Stop met onveiligheidsgevoel aan te wakkeren”: Uitbaters willen ‘t Straatje nieuw leven inblazen

Dieter De Clercq (37) van Café 56 is niet opgezet met hoe Kortrijk als onveilige drugsstad wordt weggezet door bepaalde politici. “Het is een hot topic waar mensen graag over spreken, maar stop met het te voeden. Op den duur zien mensen enkel nog een gemarginaliseerde stationsomgeving in plaats van een volwaardige uitgaansbuurt met gepassioneerde horecaondernemers.”
The post “Stop

Lees meer »

IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss Olivia

Het Feestcomité organiseerde een méér dan geslaagde tweedaagse in zaal De Schakel in Houthulst. Ook op zondag was het heel druk. Er moesten zelfs meerdere mensen vertrekken wegens volzet. Een bewijs dat het een groot succes was.
The post IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss

Lees meer »

‘Will Smith’ kwam in vrede en ‘Sh?gun’ schrijft geschiedenis: alles wat je moet weten over de Emmy’s

‘Baby Reindeer’, ‘The Bear’ en ‘Sh?gun’ zijn de grote winnaars van de Emmy Awards die zondagavond in Los Angeles in aanwezigheid van de genomineerden werden uitgereikt. De serie rond het waargebeurde verhaal van de stalker haalde vier awards op, de reeks ‘Sh?gun’ schreef geschiedenis en ook Jeremy Allen White viel in de prijzen met de reeks ‘The Bear’.

Lees meer »

Houthi’s eisen raketaanval vanuit Jemen op: “Ruim twee miljoen zionisten moesten naar schuilkelders vluchten”

De Houthi’s uit Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval op Israël. “Een ballistische raket werd afgevuurd op een positie van het Israëlische leger. Meer dan twee miljoen zionisten moesten naar de schuilkelders vluchten, voor het eerst in de geschiedenis”, aldus een woordvoerder. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in deze liveblog.

Lees meer »

Trump weigert tweede debat met Harris

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is niet van plan om deel te nemen aan een tweede debat met zijn Democratische tegenstandster Kamala Harris. Dat laat hij donderdagavond weten via Truth Social.

Lees meer »

Gevangenisdirecteur Haren reageert op hallucinante beelden: “Drugs en gsm’s over muur? Niet tegen te houden”

Drugs worden op het terrein gegooid, gevangenen klimmen op de daken en er wordt gejoeld vanuit de cellen. De beelden die opduiken uit de gevangenis van Haren doen denken aan Zuid-Amerikaanse toestanden, waarbij het lijkt alsof de gevangenen het voor het zeggen hebben. Hoe zit het echt? We vroegen het aan de baas zelf, de gevangenisdirecteur van Haren: “Ik geef

Lees meer »

Zaterdag start project LIJF-elijk ANDERS in Engelse Kerk

In de Engelse Kerk in de Langestraat in Oostende start zaterdag het project ‘LIJF-elijk ANDERS’ met foto’s van de Gentse Hilde Braet. Het is een fototentoonstelling rond seksualiteitsbeleving van vrouwen met een beperking.
The post Zaterdag start project LIJF-elijk ANDERS in Engelse Kerk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs aange­klaagd voor sekshandel en afpersing, rapper blijft voorlopig vastzitten.

Muziekmagnaat Sean ‘Diddy’ Combs (54) is aangeklaagd voor mensenhandel en het dwingen tot seksuele handelingen. Dat staat in een dinsdag openbaar gemaakte aanklacht tegen de rapper en producent. De Amerikaan wordt daarnaast beschuldigd van het opzetten van een organisatie voor illegale praktijken. Ondertussen is Combs voor de rechter verschenen. Daar pleitte hij onschuldig, maar de rechter heeft wel besloten dat

Lees meer »

Disneyland® Paris biedt 7.000 contracten aan in catering, hotels, shows en technische diensten tijdens een Casting Tour die langs Rijsel gaat

Disneyland Paris lanceert vacatures voor verschillende beroepen tijdens zijn Casting Tour door Frankrijk, Italië en Spanje om op zoek te gaan naar talenten uit Europa, van september 2024 tot maart 2025. Belgische kandidaten kunnen op maandag 16 en dinsdag 17 september terecht in Rijsel om zich kandidaat te stellen.
The post Disneyland® Paris biedt 7.000 contracten aan in catering,

Lees meer »

Dankzij Jo Lernout kan je Jean-Marie Pfaff in huis halen: oprichter Lernout & Hauspie richt zich nu op hologrammen en robots

Jo Lernout (76), een van de oprichters van het failliet gegane spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, wil opnieuw zijn stempel drukken. De Ieperling heeft zich met een tiental investeerders helemaal op de wereld van hologramtechnologie en robotica gegooid. Eind deze maand opent in het centrum van zijn thuisstad een eerste showroom. “Als dit een succesverhaal wordt, wil ik hiermee een deel

Lees meer »

Dirk Rosson uit Lissewege op Brugse PVDA-lijst: socialist wordt communist

Lissewegenaar Dirk Rosson, voormalig socialistisch gemeenteraadslid en burgemeesterszoon, heeft toegehapt om op de Brugse PVDA-lijst te staan. Hij prijkt op de dertiende plaats op de communistische lijst op 13 oktober bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Dirk Rosson uit Lissewege op Brugse PVDA-lijst: socialist wordt communist appeared first on KW.be.

Lees meer »