Vier Zwaantjes mikken op medailles in het WK skeeleren in Italië: “We hebben de parabolische bochten goed geoefend”

Vanaf dit weekend nemen vier renners van Zwaantjes Roller Club Zandvoorde aan het wereldkampioenschap skeeleren deel. Al ruim een week geleden reisden ze al naar Italië zodat ze zich optimaal konden voorbereiden. Bondscoach Remi Hubert nam junior Lyssa Vansteenkiste en de seniores Indra Médard, Fran en Stien Vanhoutte in zijn tienkoppige selectie op. Fran Vanhoutte en Indra Médard zijn algemeen Belgisch kampioen.

“Tussen het Europees kampioenschap en dit wereldkampioenschap heb ik onder andere één week op zomerijs doorgebracht in Heerenveen (Nederland). Begin september kwam ik pas terug van een trainingskamp in het zuiden van Frankrijk. Hier heb ik de laatste zware week afgewerkt richting WK”, vertelt Indra Médard. “Op het WK ga ik van start op de 1000m, de aflossing – samen met Bart Swings en Jason Suttels – en de marathon. Vooral in het teamonderdeel aflossing hebben we grote verwachtingen. Hier mikken we zeker op een medaille. Hopelijk kunnen we revanche nemen na een ‘mislukte’ aflossing op het Europees kampioenschap door een val in de reeksen”, onderstreept Indra Médard zijn ambities.

Strijden voor medailles

Tussen het Europees kampioenschap en wereldkampioenschap stond Fran Vanhoutte één week van augustus op het ijs met haar schaatsteam Novus. “Richting de winter geeft dit al wat rust in mijn hoofd dat ik toch al eens op mijn schaatsen kon staan. Vervolgens trokken we ook met Novus op trainingskamp naar Frankrijk. Hier kon ik met Indra en twee andere skeeleraars hard trainen op een gelijkaardige skeelerbaan als die van het WK. Zo kon ik de parabolische bochten (die een stuk anders zijn dan de piste in Zandvoorde) al goed oefenen.”

Fran Vanhoutte gaat van start op de 200m, 1000m, 500m, ploegkoers, one lap en de marathon. “Ik zal steeds aan de start staan met de ambitie om mij te plaatsen voor de finale. Als ik in die finale sta, start ik om mee te strijden voor de medailles”, benadrukt Fran Vanhoutte.

Sterk team

Stien Vanhoutte, de oudere zus van Fran, rijdt enkel de pistewedstrijden waar ze zal starten op de 200m, 500m en de ploegkoers. “Ik hoop vooral op een mooi resultaat op de ploegkoers, aangezien we tijdens het EK al lieten zien dat we samen (Fran, ikzelf en Jorun Geerts) een sterk team vormen”, verwoordt Stien Vanhoutte haar ambities. “Na het EK heb ik vooral voortgebouwd op de vorm die er al was. Met de club hebben we nog een goede trainingscyclus afgewerkt in de periode richting het WK.”

Ervaring opdoen

“Na één week rust begon ik meteen weer hard te trainen zodat ik in goede vorm ben op het WK”, zegt Lyssa Vansteenkiste die op de piste de 500m, 1000m en afvalling rijdt. Op de weg doet ze mee aan de puntenkoers en de afvalling. “Straks zal ik vooral zo veel mogelijk ervaring opdoen voor volgend jaar. Mijn doel is zeker om de finales van de lange afstanden (puntenkoers en afvalling) te rijden. Op de 500m en 1000m zal ik gewoon proberen zo ver mogelijk te geraken in het toernooi. Het is voor mij wat moeilijk in te schatten waar ik zal eindigen omdat ik nog nooit een wedstrijd op dit niveau gereden heb”, vertelt de Europees kampioene op de 1000 meter.

De wereldkampioenschappen skeeleren hebben vanaf dit weekeinde tot en met zaterdag 21 septemner plaats in de Italiaanse steden Montesilvano (piste en marathon) en Sulmona (weg).

Erelijst

Twee van de vier geselecteerde Zwaantjes proefden al van een WK-medaille. Indra Médard won de wereldtitel als laatstejaarsjunior op het WK Nanjing (China, 2017): goud op de aflossing met Thomas Vosté en Tibo Vanhove evenals individueel zilver (20 km afvalling op de weg) en brons (10 km puntenafvalling op de piste). Met Bart Swings en Tim Sibiet behaalde hij brons bij de seniores op de aflossing in 2019 te Barcelona.

Fran Vanhoutte behaalde een bronzen medaille op het WK marathon in het Argentijnse Buenos Aires in 2022.

The post Vier Zwaantjes mikken op medailles in het WK skeeleren in Italië: “We hebben de parabolische bochten goed geoefend” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik won de strijd die al bij mijn geboorte begon”: paralympisch kampioene Léa Bayekula is blikvanger op Memorial Van Damme

Noem haar geen ster of idool, want zo voelt ze zich niet. Léa Bayekula (29), vrijdag een van de blikvangers op de Memorial, wil wel een voorbeeld zijn, een inspiratie voor kinderen die net als zij met een handicap leven en voor wie haar twee gouden medailles op de Paralympische Spelen bewijzen dat topsport geen onbereikbare droom hoeft te zijn.

Lees meer »

Borrell “woedend” over dood van zes UNRWA-medewerkers – Israëlisch leger bevestigt twee aanvallen in Syrië

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell is “woedend” over de dood van zes medewerkers van het VN-agentschap UNRWA bij een Israëlische aanval op een school in de Gazastrook. Volgens de hoge vertegenwoordiger is het inmiddels de vijfde keer dat Israël een aanval uitvoert op de school in Nuseirat, waar 12.000 vluchtelingen bescherming hebben gezocht. Israël zegt

Lees meer »

“Dit is een act voor in een stripclub”: Katy Perry opnieuw onder vuur door optreden op de VMA’s

Na enkele jaren stilte is Katy Perry (39) weer helemaal terug, hoewel haar comeback niet zonder uitdagingen verloopt. Eerder deze zomer kreeg ze al kritiek op haar nieuwe videoclip ‘Woman’s World’ en nu ligt ze opnieuw onder vuur na haar optreden op de MTV Video Music Awards (VMA’s). “Ze promoot feminisme en wil dat haar lichaam niet wordt uitgebuit, maar

Lees meer »

Masterplan voor vrijetijdssite Ridefort in Ruddervoorde is klaar

De gemeente heeft een toekomstvisie laten uitwerken voor vrijetijdssite Ridefort. Zo’n toekomstvisie, ook wel masterplan genoemd, geeft aan hoe Oostkamp alle functies een plek zouden kunnen geven.
The post Masterplan voor vrijetijdssite Ridefort in Ruddervoorde is klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Renovatie van zwembad in Ninove start binnenkort: “Wel al symbolische eerste spadesteek”

In Ninove wordt vandaag de eerste symbolische spadesteek gegeven voor de renovatie van het zwembad. Normaal zouden de werken in maart starten, maar Ninove moest ze uitstellen door onder andere praktische problemen, procedures en een extra bodemonderzoek. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) moet nu eerst nog het rapport van het bodemonderzoek goedkeuren en dan kunnen de werken officieel van start

Lees meer »

Welkom in de proeftuin in Klerken

Op vrijdag 6 september werd in Houthulst, meer bepaald in deelgemeente Klerken, een zogenaamde proeftuin geopend. Inwoners mogen er fruit, bloemen en noten komen plukken, rapen en proeven.
The post Welkom in de proeftuin in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Delfine Persoon trekt naar Amerika voor wereldtitelkamp tegen Alycia Baumgardner

Delfine Persoon (39) bokst volgende week vrijdag 27 september in de VS tegen Alycia Baumgardner voor de wereldtitel bij de Super Featherweights. “Zeker voor de WBC en WBA, maar mogelijks nog voor alle bonden”, zegt coach Filiep Tampere. “En ze kan winnen, want ondanks haar leeftijd is ze fysiek nog altijd top!”
The post Delfine Persoon trekt naar Amerika

Lees meer »

Getuigen schetsen weinig fraai beeld van man achter Titan: “Hij crashte al eerder met duikboot en gooide controller naar hoofd andere piloot”

Getuigen hebben tijdens de hoorzitting over de ramp met de onderzeeër Titan een weinig fraai beeld geschetst van Stockton Rush, de oprichter en grote baas van OceanGate, het bedrijf achter de Titan. Hij wordt omschreven als “arrogant”, “ongeduldig” en “iemand die het niet al te nauw nam met de veiligheid”. Dat bleek onder meer uit een hallucinant verhaal dat een

Lees meer »

Onze journaliste geeft ‘Celebrity Klopjacht’ 7 op 10: “Wie zou niet stoppen voor een knipoog van Erik Van Looy?”

Geen onbekende Vlamingen meer, maar bekende gezichten zoals Erik Van Looy, Olga Leyers en de zusjes Coorevits. Waar de kijkers van ‘Klopjacht’ gewoon waren om de prestaties van gewone stervelingen te volgen, duiken de BV’s nu op elke hoek van de straat op. Behoudt het programma zo wel de spanning en spontaniteit die het zo populair maakten? In tegenstelling tot

Lees meer »