Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd

Van alle gemeenten en steden in West-Vlaanderen, zet Roeselare zich het best in voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van dierenrechtenorganisatie Gaia. Met een score van 80 procent staat Roeselare gedeeld 16de op de Vlaamse rangschikking. Vijf West-Vlaamse gemeenten scoorden minder dan de helft.

Welke gemeenten hebben de voorbije jaren een proactief beleid gevoerd rond dierenwelzijn? Die vraag stelde Gaia zich, met de lokale verkiezingen van 13 oktober in aantocht. De dierenrechtenorganisatie schreef dan ook alle steden en gemeenten aan met een vragenlijst rond tien belangrijke onderwerpen.

“Dierenwelzijn is een gewestelijke bevoegdheid, maar ook het lokaal beleid kan een belangrijk verschil maken in het leven van duizenden dieren op hun grondgebied. Een samenhangend en vooruitstrevend lokaal beleid inzake dierenwelzijn is daarom essentieel in elke stad en gemeente”, klinkt het bij Gaia.

De enquête ging onder meer over de aanstelling van een deskundige dierenwelzijn binnen elke politiezone, de uitvoering van een diervriendelijk plan rond zwerfkatten, een diervriendelijke manier om de populatie van stadsduiven onder controle te houden, een verbod op de verkoop van levende dieren op markten en een verbod op het gebruik van voetzoekers en vuurwerk.

Leuven wint

Voor de scores baseerde Gaia zich op de antwoorden van de steden en gemeenten. Die werden verwerkt en gewogen op basis van thema en feitelijke gegevens, zoals het gemiddelde budget per inwoner. Met 92 procent behaalde Leuven nipt de allerhoogste score van Vlaanderen, op de voet gevolgd door Mechelen met 91 procent. Oudsbergen maakt de top drie compleet met 86 procent.

De eerste West-Vlaamse gemeente is Roeselare. De stad staat op een gedeelde 16de plaats met een mooie 80 procent. Deerlijk haalt 79 procent, Zwevegem is in onze provincie derde met 77 procent. Enkele West-Vlaamse gemeenten en steden zijn helaas gebuisd: Koksijde (47 procent), Blankenberge (46 procent), Hooglede (45 procent), Tielt (43 procent), en Oostkamp (42) haalden minder dan de helft. Let wel: niet alle lokale besturen vulden de enquête in. Mogelijk zijn er dus gemeenten die minder inzetten op dierenwelzijn en een lagere score zouden halen, mochten ze deelgenomen hebben aan de bevraging.

Op de website www.gemeentevoordieren.be kunnen burgers ontdekken of hun stad of gemeente deelgenomen heeft aan de enquête en welke score die haalde.

The post Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Expo ‘KUNST ontsluierd’ in Ieper helpt vrouwen in Afghanistan

Ondanks dat de Taliban in augustus 2021 de macht opnieuw overnam in Afghanistan en daarbij de rechten van vrouwen fel beknotte, blijft de beweging Moeders voor Vrede actief in het Aziatisch land. “Goed verscholen werken we met drie klassen van telkens 25 meisjes van 15 jaar hoopvol verder aan hun toekomst”, zegt bezielster Jennie Vanlerberghe.
The post Expo ‘KUNST

Lees meer »

Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen”

Elio Clarysse (21) kroonde zich in Oostende tot Belgisch militair kampioen mountainbike. Met de vingers in de neusgaten. Aan de streep had de jonge militair ruim drie minuten voorsprong. Intussen dook hij al het veld in.
The post Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rita Dewulf uitgeroepen tot ereschepen van Torhout

Tijdens de Torhoutse gemeenteraadszitting van maandagavond werd gewezen CD&V-schepen Rita Dewulf uit de Makeveldmolenstraat uitgeroepen tot ereschepen van de stad.
The post Rita Dewulf uitgeroepen tot ereschepen van Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie maakt de beste balletjes in tomatensaus? Stad Roeselare en Piet Huysentruyt op zoek naar de Smaakmaker #VANRSL

Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 november staat Roeselare, de hoofdstad van de Vallei van de Voeding, volledig in het teken van de Week van de Smaak. Gedurende tien dagen kunnen inwoners en bezoekers zich laten onderdompelen in een programma boordevol smakelijke activiteiten, georganiseerd door de Stad Roeselare in samenwerking met diverse partners. Van exclusieve workshops en proeverijen

Lees meer »

Olympic Brugge schenkt 3.000 euro aan ALS Liga

Onlangs kreeg voorzitter Frank Verhelst van atletiekvereniging Olympic Brugge de diagnose ALS. Jeugdtrainster Nele Geeroms zette daarop samen met het bestuur een actie op het getouw om geld in te zamelen ten voordele van de ALS Liga in ons land. Door een grootschalige verkoop van snoepzakjes, zo’n vijfhonderd in totaal, samen met enkele giften van
The post Olympic Brugge

Lees meer »

1.200 werkende asielzoekers betalen voor opvang

Sinds het op 1 juli voor werkende asielzoekers in een opvangcentrum verplicht is geworden om een bijdrage te betalen voor hun opvang, hebben 1.200 asielzoekers dat daadwerkelijk gedaan. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Lees meer »