Nieuw Wakkens Toneel pakt uit met ‘testament van baron’: “Komische voorstelling”

Het Nieuw Wakkens Toneel is in volle voorbereiding voor zijn nieuwste productie ‘Het testament van de baron’. In oktober spelen ze hun meest recente stuk in een regie van Kristof Van Craeyenest in CC Hondius.

“We stellen met trots ons nieuw toneelstuk ‘Het testament van de baron’ voor”, zegt Jelle Lagrainge. “We brengen dit met dezelfde spelersgroep die ook de voorgaande edities zo mooi tot leven brachten. De regie is dit jaar in handen van Kristof Van Craeyenest.”

“‘Het testament van de baron’ van Filip Santens is een humoristisch toneelstuk dat zich afspeelt in een aristocratische setting. Het verhaal draait om een rijke baron die is overleden en een complex testament heeft nagelaten. Het plot ontvouwt zich wanneer de familie en bedienden van de baron samenkomen om zijn laatste wil te vernemen. Het testament bevat ongewone en soms absurde voorwaarden waaraan de erfgenamen moeten voldoen om hun deel van de erfenis te ontvangen. Dit leidt tot komische situaties, intriges, en onverwachte onthullingen. Door de interacties en conflicten tussen de personages wordt een satire op de menselijke natuur en hebzucht gepresenteerd, met een vleugje ironie en maatschappijkritiek. Kortom, een komische toneelvoorstelling voor het hele gezin.”

Vorig jaar speelde het toneelgezelschap het stuk ‘Familietrekjes’ en dat reeds voor de tweede keer in zijn bestaan. “Uiteindelijk was het leuk om te zien dat de huidige spelers er hun eigen versie van maakten”, zegt Jelle. “ Laat ons zeggen dat het daarbij gaat om de inspiratie van het moment bij de spelers zelf. Zo hoorden we plots de zanger in Jurgen Lessens naar boven komen… Zo’n dingen blijven bij. Ook burgemeester Koenraad Degroote stond toen op de planken. Dit jaar spijtig genoeg niet, want we kunnen ons voorstellen dat zijn prioriteiten ergens anders liggen nu.”

Britse humor

Het Nieuw Wakkens Toneel staat bekend om het spelen van stukken met Britse humor, altijd komedie maar met een eigen twist eraan. “In de voorbije 23 jaar zijn er heel wat voorstellingen de revue gepasseerd. Maar enkele uitschieters van stukken waren toch ‘Hotel te koop’ of ‘Een vlo in het oor’ en enkele stukken van de hand van onder andere Kamiel Kemels en Ray Cooney… Het was telkens lachen en gieren voor het publiek. Onze spelersgroep is dan ook een mix van ervaren acteurs, aangevuld met talentvol jong geweld. Ieder jaar zorgt de regisseur voor een uitvoering die voor iedere persoon haalbaar is en waardoor elk zijn of haar geknipte rol krijgt. Iedere speler moet zich goed voelen in zijn rol. En dat resulteerde al meermaals in mooie toneelavonden.”

“Achter de schermen al volop bezig met onze jubileumeditie”

“De bestuursgroep is dezelfde gebleven, natuurlijk onder ervaren leiding van José Maes. Zijn leven is toneel, maar naast hem kunnen we ook teren op de ervaring van Martine Sabbe. Ze is al jaren een vaste waarde op het podium, met haar typisch komische stijl als uithangbord. Voorzitter David Verbeure is dan weer de man waar spelers en leden terecht kunnen met al hun vragen, terwijl de frisse wind wordt gebracht door mezelf en Lise Deboever… Annelore Claerhout is dan weer ons creatief brein voor allerhande papierwerk.”

Het gezelschap probeert ieder jaar wel origineel uit de hoek te komen. “In ons decor, maar ook in de zaal”, zegt Jelle. “Dit jaar is het eerder in de bar. We zorgen namelijk voor een eigen biertje. Het bier van de baron zal in twee varianten verkrijgbaar zijn en ik moet zeggen dat hij tijdens de bestuursvergaderingen alvast smaakte. Verder wil ik wel nog eens aanhalen dat we zonder onze spelers, vrijwilligers, bestuursleden, regisseur, geluidsmenen en toogmedewerkers niets zouden zijn. Hen bedanken we zeer graag voor hun inzet. Ook willen we nog meegeven dat we achter de schermen al volop bezig zijn met onze jubileumeditie van volgend jaar. We bestaan in 2025 namelijk 25 jaar en dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Speeldata

Er zijn vijf speeldata voor ‘Het testament van de baron’: zondag 6 oktober om 17 uur. Vrijdag 11, zaterdag 12, vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober is er ook een vertoning, telkens om 20 uur. De deuren openen een uur voor de voorstelling. De opvoeringen vinden plaats in het vertrouwde cultuurcentrum Hondius in Wakken. Tickets kosten 10 euro.

Meer info over tickets op www.wakkenstoneel.be. Kaarten zijn te koop bij het bestuur, de spelers, via de site of telefonisch via 0468 14 84 08.

The post Nieuw Wakkens Toneel pakt uit met ‘testament van baron’: “Komische voorstelling” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diamant voor Erna en André

Op zaterdag 24 augustus werd de diamanten bruiloft gevierd van André Verlinde en Erna Seynaeve. Het koppel trad op 12 augustus 1964 in Ichtegem in het huwelijk. De viering vond plaats in het gemeentehuis. (MM/foto MM)
The post Diamant voor Erna en André appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stuk van beschermde gevel in Brugge valt en doorboort voorruit van auto

In de Gulden Vlieslaan in Brugge is woensdagochtend een stuk van een beschermde gevel van grote hoogte naar beneden gevallen. Het grote geluk is dat er dat moment niemand passeerde. Een geparkeerde wagen liep wel grote schade op.
The post Stuk van beschermde gevel in Brugge valt en doorboort voorruit van auto appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sofie Lemaire viert 1.000ste aflevering van haar radioprogramma: “Je moet soms zot zijn om dit vol te houden”

Komende zondag viert radiopresentatrice Sofie Lemaire (40) de duizendste aflevering van haar programma ‘De wereld van Sofie’ met een speciale uitzending in de Roma. Al bijna de helft van haar leven is ze te horen op de radio. Wij spraken met haar over rust vinden in de chaos, haar activistische kantje en een mogelijke theatershow. “Shit, ik klink nu echt

Lees meer »

Politico­loog Carl Devos nu Vlaamse onderhande­laars reanimatie­po­ging opstarten: “Mahdi heeft de zwartepiet wel wat gezocht”

De Vlaamse raketcoalitie staat op ontploffen: de formatie leek dood na de bom van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, maar formateur Matthias Diependaele doet nu toch nog een reanimatiepoging. Hoe ernstig is de situatie? Is Mahdi de boeman of zijn er nog andere spelbrekers? En voor de zoveelste keer: krijgen we nu wél of niet een nieuwe regering voor de lokale verkiezingen.

Lees meer »

“Een schande”: Cesar Casier neemt het op voor Conrad Janssens na pijnlijke opmerkingen door speurders in ‘Klopjacht’

Het nieuwe seizoen van het Play4-programma ‘Celebrity Klopjacht’ veroorzaakt nu al ophef. Zo krijgen Cesar Casier (36) en Conrad Janssens (22), zoon van ex-Miss België Ilse De Meulemeester (53) en zakenman Glenn Janssens (50), het zwaar te verduren, schrijft ‘TV Familie’. En dan vooral vanwege de pijnlijke uitspraken die de speurders in het programma over het koppel deden. “We zijn

Lees meer »

Jean Beernaert en Anny Coussein zijn 65 jaar getrouwd

Jean Beernaert (90) en Anny Coussein (88) vierden hun briljanten jubileum. Anny, geboren in Ieper in 1936, groeide op met haar twee broers en studeerde Latijn-Grieks in Ieper en Gent. Jean werd in 1934 in Menen geboren, waar zijn familie een graanhandel had. Na zijn studies aan het Institut Gramme in Angleur ontmoette hij in
The post Jean Beernaert

Lees meer »