Agressieve bedelaar uit Knokke-Heist ontoerekeningsvatbaar volgens psychiaters

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een agressieve bedelaar uit Knokke-Heist met een maand verlengd. S.D. (42) veroorzaakt al maanden overlast langs de Lippenslaan in Knokke-Heist. Volgens de gerechtspsychiaters zou de verdachte ontoerekeningsvatbaar zijn.

Een 79-jarige vrouw stelde op 10 oktober 2023 in Knokke-Heist vast dat de veertiger op een vervelende manier aan het bedelen was. Toen D. op zijn aanklampende gedrag gewezen werd, kwam het tot een discussie. De veertiger zou het slachtoffer bij de schouders genomen en geduwd hebben. Daardoor kwam de vrouw zelfs ten val. Het kwam tot een gelijkaardig incident toen D. op 29 maart geld vroeg om eten te kopen. Een vrouw zei aan een andere voorbijganger om zeker niets te geven aan de bedelaar. Vervolgens greep D. het slachtoffer bij de keel en duwde hij haar op de rijbaan.

Eerdere veroordeling

Voor die twee incidenten moest S.D. zich eind april voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden. Het openbaar ministerie merkte op dat de beklaagde onder voorwaarden stond, na een veroordeling tot vijftien maanden cel met uitstel voor zedenfeiten. Ook voor geweldpleging werd de beklaagde in het verleden al veroordeeld. In die omstandigheden vorderde procureur Lode Vandaele twaalf maanden effectieve gevangenisstraf.

De verdediging erkende dat de bedelaar in de Lippenslaan veel overlast veroorzaakt. Zijn ouders deden nog een vergeefse poging om hem op het rechte pad te krijgen. “Die man is totaal berooid en kan eigenlijk niet voor zichzelf zorgen”, aldus meester Rik Demeyer. In die omstandigheden besliste de rechter op 2 mei om een gerechtspsychiater aan te stellen, met het oog op een eventuele internering. Die zaak wordt op 19 september voortgezet.

Geestesstoornis

Begin augustus zou de bedelaar in Knokke-Heist echter opnieuw geweld gebruikt hebben tegen een man die hem geen geld wilde geven. De Brugse onderzoeksrechter besliste daarom om hem opnieuw aan te houden. Ondertussen zijn twee gerechtspsychiaters tot de conclusie gekomen dat D. aan een ernstige geestesstoornis lijdt. Wellicht zal de veertiger dus geïnterneerd worden. De verdediging zal zich niet verzetten tegen de internering, want D. beseft dat hij hulp nodig heeft.

The post Agressieve bedelaar uit Knokke-Heist ontoerekeningsvatbaar volgens psychiaters is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trump dreigt Taylor Swift na haar steunbetuiging voor Kamala Harris: “Ze zal er een prijs voor betalen”

Taylor Swift steekt het niet onder stoelen of banken: ze zal deze presidentsverkiezingen stemmen op Kamala Harris. Die keuze maakte ze woensdag ook nog eens bekend op Instagram na het verkiezingsdebat tusen Trump en Harris. Iets waar de Amerikaanse oud-president Donald Trump (78) niet mee gediend lijkt. “Ik was toch al geen fan van haar”, vertelt hij aan ‘Fox News.

Lees meer »

Leefbaar Kortemark brengt Silvamo-stort nogmaals onder de aandacht voor aanvang gemeenteraad: “Omwonenden betalen de prijs voor een falend beleid”

De actiegroep Leefbaar Kortemark vatte een halfuurtje voor aanvang van de gemeenteraad post aan het Kortemarkse gemeentehuis om nogmaals het Silvamo-stort in de gemeente onder de aandacht te brengen.
The post Leefbaar Kortemark brengt Silvamo-stort nogmaals onder de aandacht voor aanvang gemeenteraad: “Omwonenden betalen de prijs voor een falend beleid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kelly Pfaff (47) na de uitspraak over de home-invasion: “Mama heeft weer veel mosselen gegeten zoals vroeger, ook daaraan merk ik: ze komt hier door”

“We doen er nu alles aan om de joie de vivre van ons mama vollenbak terug te krijgen.” Zo reageert Kelly Pfaff — zowat de spreekbuis van de familie — bij HLN nadat de twee voortvluchtige mannen die haar mama Carmen (68) in augustus vorig jaar hondsbrutaal overvielen in haar villa in Brasschaat, vanochtend veroordeeld werden tot 8 jaar celstraf.

Lees meer »

Belgen willen niet langer dan een uur per dag pendelen

Belgen willen liefst maar een halfuurtje van hun werk wonen waardoor hun totale pendeltijd maximaal één uur per dag is. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx naar aanleiding van de Internationale Week van de Mobiliteit van volgende week. West-Vlamingen en Vlaams-Brabanders zijn het meest tevreden over hun pendeltijd, Limburgers zijn het meest ontevreden.

Lees meer »

Sassport Boezinge A gaat voor zeven op negen in Ardooie

Na het puntenverlies op de openingsspeeldag thuis tegen Oostnieuwkerke, kon Sassport Boezinge A de rug rechten in het Mirakelstadion tegen RC Waregem. De oranjehemden wonnen met 1-2 en trekken met vier op zes naar Ardooie.
The post Sassport Boezinge A gaat voor zeven op negen in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »