Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor het eerst drones in:“Heel veel mogelijkheden”

De Oostendse politie werkt volop aan het drone-project. In het voorjaar zullen de eerste teams actief worden. “Er zijn veel mogelijkheden”, zegt korpschef Philip Caestecker. De resultaten in Bredene zijn positief. “Met een drone zie je veel meer dan op een kaart of op Google Streetview”, zegt korpschef Philip Caestecker.

Drones deden bij een politiezone in Limburg hun intrede in 2012 en de federale politie gebruikt ze sinds 2015. “Net zoals ooit de veiligheidscamera’s en middelen om gsm’s of pc’s uit te lezen, zijn drones een nieuw hoogtechnologisch instrument. Het zal in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit de samenleving. Het is dus logisch dat de politie ze ook gaat gebruiken”, zegt korpschef Philip Caestecker. Er wordt samengewerkt met de zones Kouter, Bredene/De Haan en Middelkerke zodat er in de toekomst permanent een drone-team ter beschikking is. “We starten onafhankelijk, maar zorgen wel dat we afgestemd zijn op elkaar.”

Observaties

“Drones kunnen we inzetten nog voor iets zal gebeuren. De zone van een evenement of parcours van een betoging kunnen we vooraf in beeld brengen”, zegt Caestecker. “Ook bij de voorbereiding van een gerechtelijke actie, om de omgeving van een pand te verkennen, kunnen we drones inzetten. Je ziet veel meer dan van op straat. Ook bij huiszoekingen of verkeersacties kunnen we vooraf drones inzetten. Bijvoorbeeld op de Schorre zie je met een drone veel meer dan op een kaart of Google Streetview. Voor al die zaken kunnen we ons een beter beeld vormen dankzij de drone.”

In actie

“Als er een grote actie is, kunnen we ook luchtsteun vragen van de federale politie… maar de kost van een helikopter is zeer duur. Een heli kost gemakkelijk meer dan 10.000 euro per uur en het is ook niet zeker dat die beschikbaar is.” Ook bij ongevallen kan de drone ingezet worden. “Enige tijd geleden was er een dodelijk verkeersongeval op het drukke kruispunt van de Torhoutsesteenweg en Elisabethlaan. Er was chaos en zo’n situatie wordt overzichtelijker vanuit de lucht dankzij de drone. Een andere toepassing is crowd management en crowd control. We werkten al met drones van externe firma’s op de concerten van Rammstein. De drones kunnen ook ingezet worden bij grote toeristische events en beheer van het verkeer. De drones zullen ook begeleiden bij de interventies of acties en waken over de veiligheid van de collega’s zoals bijvoorbeeld bij ordehandhaving.”

“Drones kunnen we inzetten nog voor iets zal gebeuren”, zegt korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie. © EFO

Vermiste kinderen

De drones zullen op experimentele basis ook ingezet worden op het strand. Caestecker waarschuwt: “Voor drenkelingen kan het, maar collega’s melden dat op het scherm vooral veel weerspiegeling van de zon in het water te zien is. Maar de technologie evolueert zeer snel en met artificiële intelligentie zal het in de toekomst mogelijk zijn om gericht te zoeken in een mensenmassa naar personen van een bepaalde grootte of met bepaalde haarkleur of kleur van kledij. Daar zal de drone in een fractie van een seconde een groot gebied scannen en dankzij AI kan er veel gerichter gezocht worden dan iemand op het strand zelf.” Dit zal dus helpen met verloren gelopen kinderen op het strand.

De Oostendse politie zal in totaal drie professionele drones kopen voor een kleine 30.000 euro. De toestellen gaan verschillende kilometers ver en zullen bediend worden door teams met één dronepiloot en een observator. “De oproep in ons korps leidde al tot 16 kandidaten. Zij zullen uiteraard een doorgedreven opleiding volgen. We verwachten dat ze aan de slag gaan in het voorjaar van 2025”, luidt het.

Naaktstrand

In de politiezone Bredene-De Haan worden al een vijftal jaar drones ingezet. “We hebben twee drones en een tiental personeelsleden mogen ermee werken. Er is altijd één ploeg stand-by”, zegt woordvoerder Dennis Goes. “We gebruiken verschillende keren per maand de drones om vermisten op te sporen, voor controle in de duinen aan het naaktstrand, of om na te gaan of er op een locaties drugsplantages zijn. Onze drones zijn immers uitgerust met warmtesensoren. Ook voor toezicht op manifestaties, bij overlast en de vaststellingen van verkeersongevallen zetten we ze in. De ervaringen zijn erg positief.”

The post Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor het eerst drones in:“Heel veel mogelijkheden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw vindt rat in toilet, nadat ze iets voelt duwen tegen haar bil

In het Verenigd Koninkrijk schreeuwde een vrouw het uit van de schrik nadat ze een rat aantrof in het toilet, nadat ze “iets voelde duwen tegen haar bil”. Volgens rattenvanger Kieran Sampler is het knaagdier via een afvoerleiding omhoog geklommen en op die manier in het toilet beland. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Lees meer »

Hoofdgebouw Cirkant onder sloophamer

De sloopwerken zijn gestart op het domein van OC Cirkant, de voorziening voor volwassenen met een beperking in Aartrijke. Men bouwt er binnenkort een nieuw centraal gebouw met ruimte voor de keuken, cafetaria, dagbesteding en verschillende ondersteunende diensten. Daarvoor moet de wasserij en een stuk van het hoofdgebouw uit de jaren zeventig plaatsmaken.
The post Hoofdgebouw Cirkant onder sloophamer

Lees meer »

Axel Daeseleire is alomtegenwoordig op tv, zonder dikbetaald exclusiviteitscontract: “Geen gegarandeerd inkomen, dus ik moet hard werken”

Axel Daeseleire (55) is met drie gelijklopende programma’s alomtegenwoordig op televisie dit najaar. Bij VTM loopt het nieuwe seizoen van ‘Erfgenaam gezocht’, bij Play4 dan weer ‘Axel in Amerika’ en ‘Celebrity klopjacht’. Dat de man zomaar over meerdere zenders heen kan werken, kan omdat hij geen exclusiviteitscontract heeft en dus niet gebonden is aan een zender. De afwisseling is een

Lees meer »

Oliver (24) koopt eiland voor een prikje, maar moet hard werken om er te kunnen wonen: “Er is niets te zien, alleen bomen, mos en gras”

Oliver Russel (24) droomt van zijn eigen eiland. Maar daar moet twintiger met dubbele nationaliteit – hij is Amerikaans en Fins – hard voor werken. Het eiland heeft hij al: in maart 2024 kocht hij samen met zijn vriendin een eigen stukje paradijs op zo’n twee uur rijden van Helsinki. “Voor minder dan een voorschot voor een huis”, aldus de

Lees meer »

’t Ferm viert zesde verjaardag met volledig nieuwe huisstijl: “Producten in de kijker zetten”

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan vijftien mensen met een beperking, bestaat zes jaar. Die verjaardag wordt gevierd met een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. “Met de nieuwe huisstijl en het logo zetten we ook de verschillende producten die we maken in de kijker”, aldus Danny Demeersseman, coördinator van ’t Ferm.
The post ’t Ferm

Lees meer »

Isabel Lebbe neemt afscheid van gemeentepolitiek: “Extra tijd voor andere zaken”

Isabel Lebbe (45) uit de Kattestraat in Abele staat niet meer op de lijst van CD&V voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De voorbije jaren was ze onder andere OCMW-voorzitter en voorzitter van de gemeenteraad. Nu zetelt ze nog in het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst.
The post Isabel Lebbe neemt afscheid van gemeentepolitiek: “Extra tijd voor andere zaken” appeared first

Lees meer »

“VRT is totaal gecommercialiseerd”: ex-presentator Dirk Tieleman kijkt “met verschrikking” naar heisa bij openbare omroep

Bijna 20 jaar geleden nam hij afscheid van z’n geliefde VRT, maar Dirk Tieleman (84) heeft een gepeperde mening over de saga rond toxisch leiderschap, ontslagen bazen en open brieven bij de openbare omroep. “Ze verliezen hun eigenheid”, klinkt het streng. Hoe gaat het verder nog met de ex-presentator van ‘Terzake’, ‘Koppen’ en ‘Panorama’, die na zijn pensioen niet heeft

Lees meer »