Benjamin en Stéphanie baten nieuwe brocantezaak uit in Veurne: “Antiek en brocante is onze passie en ons leven”

Waarom kiest een Zwitsers koppel na heel wat internationale omzwervingen voor een nieuw project in Veurne of all places? Dat vertelt spraakwaterval Benjamin Aebischer (43) in geuren en kleuren in de nieuwe zaak die hij met partner Stéphanie (49) heeft geopend in de Zuidstraat: Brocante Number Eight.

Passie en vuur is wat het enthousiaste stel typeert, en dat straalt de brocantezaak ‘Brocante Number Eight’ helemaal uit. Benjamin is een straffe verhalenverteller, want elke fase in zijn leven en dat van Stéphanie illustreert hij met een boeiend verhaal.

“In mijn verre verleden heb ik nog Belgische roots”, steekt hij van wal. “Mijn Belgische overgrootvader was gehuwd met een Zwitserse. Stéphanie en ik hebben al zowat overal gewoond: in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Australië, Zwitserland … Allebei hadden we internationale jobs waardoor we veel moesten reizen. Acht jaar hebben we in het Verenigd Koninkrijk gewoond, waar we een fabriek hadden die was gespecialiseerd in het ‘refurbishen’ van afvalcontainers. Tussendoor renoveerden we huizen. Dit Veurnse pand uit de 17de eeuw is ons negende project.”

Huis met verhaal

“Ook dat huis heeft een verhaal, want daar huisde fotograaf Leuridan, waar heel wat Veurnaars over de vloer kwamen. Na 23 jaar omzwervingen voelt het aan alsof we al tien levens hebben gehad, en dus denk ik wel dat dit ons laatste project zal zijn. Stéphanie en ik zijn meermaals opnieuw begonnen van scratch. We wilden geen gevangenen zijn van hoge salarissen en hoge functies, omdat voor ons zelfstandigheid en onafhankelijkheid een geweldig gevoel zijn. Leven in een routinesysteem is niks voor ons, en we wilden niet wachten tot we 70 zijn om pas dan iets te doen waarvan we altijd hebben gedroomd. Ons motto is ‘Live your dream now’. Voor ons betekent dit: leven van onze passie, en dat is antiek en brocante.”

Eigenlijk waren Benjamin en Stéphanie al op jonge leeftijd antiekverzamelaars. “We hadden snel een depot vol. Voor we in Veurne zijn beland, hadden we een restaurant in Estavayer-Le-Lac in Zwitserland. Dat heette Frogs & Roses, en het was helemaal ingericht met antiek en brocante”, vertelt Benjamin, die in Zwitserland is opgegroeid. “Daar hebben we geen zee. Dus waren vakanties aan zee aanlokkelijk. Daarom heb ik mooie herinneringen aan vroeger, toen we regelmatig met Kerstmis naar Westende kwamen, met de ‘billenkar’ gingen rijden, enz. Toen Stéphanie op een dag zei: ‘waarom kopen we geen huis in België’, voegden we de daad bij het woord. We keerden terug naar mijn roots, en we voelen ons hier thuis. Ze hadden ons verwittigd dat West-Vlamingen een gesloten karakter hebben. Maar we ondervonden dat, als je zelf vriendelijk bent, (West-)Vlamingen hun hart openen.”

“Een object wordt nog mooier door het verhaal dat erbij hoort”

De nieuwe zaak vol krijgen was geen probleem, want om hun hele antiekcollectie uit Zwitserland te verhuizen, hadden Benjamin en Stéphanie twee vrachtwagens nodig. “Het is als een ziekte”, lacht Benjamin. “We kopen in Frankrijk, Italië, China, India, maar we schuimen ook vlooienmarkten af. Hoewel, daar is tegenwoordig 99 procent shit! Je leert wel oog hebben voor wat buiten het gewone valt. We kopen met ons hart, en voornamelijk dingen uit de periode 1880 tot 1950. Dat kunnen industriële zaken zijn, speelgoed, emailborden, meubels, decoratie … Eigenlijk kiezen wij niet, maar kiezen de objecten ons. Een object wordt niet alleen mooier door het patina, maar ook door het verhaal dat erbij hoort. Soms bieden mensen ons ook oude familiefoto’s aan, maar dan zeggen we liever nee, want zoiets moet je niet weggooien of verkopen.”

Oude geldzakken

Benjamin vertelt het verhaal dat schuilt achter de grote koffer in de zaak, en die nu dienst doet als koffietafel. “Ze blijkt van een politieofficier uit Belgisch-Congo te zijn. We vonden zijn naam toen we de koffer openmaakten, en het verhaal is gelinkt aan de bewogen koloniale geschiedenis. Hier in Veurne vonden we in de Zuidstraat twee oude geldzakken van de Banque Nationale Belge, met daarop de letters BNB en over de hele lengte de Belgische driekleur. Dat zijn nu leuke, originele kussens geworden. Let wel, we restaureren objecten, maar we zullen nooit over-restaureren. We verwijderen de geschiedenis niet. Dat is zoals een vrouw met te veel facelifts: zo’n gezicht heeft geen expressie meer.”

Sinds Stéphanie en Benjamin de zaak hebben geopend, kregen ze al heel wat positieve reacties van snuisterende bezoekers bij wie spontaan nostalgische herinneringen opwellen. Benjamin doet niets liever dan een praatje slaan met klanten en naar hun verhalen luisteren. Stéphanie blijft liever op de achtergrond en houdt zich vooral bezig met het administratieve.

Brocante Number Eight, Zuidstraat 8, Veurne. Open van woensdag tot en met zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 18 uur. Info: [email protected].

The post Benjamin en Stéphanie baten nieuwe brocantezaak uit in Veurne: “Antiek en brocante is onze passie en ons leven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vooruit Kortrijk hekelt flip-flop-houding van Team Burgemeester en N-VA rond halve knip in Bissegem: “Je laat uw ploeg toch niet in de steek?”

Bij Vooruit Kortrijk zijn ze niet te spreken over de plotse koerswijziging bij Team Burgemeester en N-VA rond de halve knip in Bissegem. Beide partijen keurden die maatregel mee goed, maar pleiten nu – zo’n maand voor de gemeenteraadsverkiezingen – voor het terugdraaien van die knip. “Je laat uw ploeg toch niet in de steek? Kiezen voor verkeersveiligheid vergt moed

Lees meer »

Planbureau verwacht dat groei werkgelegenheid bijna stilvalt

Het Planbureau verwacht dit en volgend jaar weinig nieuwe jobs. In 2024 zouden er slechts 16.000 nieuwe banen bijkomen en volgend jaar 25.000, zo blijkt uit nieuwe economische vooruitzichten die woensdag werden gepubliceerd. Hierdoor zou ook de werkgelegenheidsgraad nauwelijks stijgen.

Lees meer »

Johnny Verhaeghe stelt tentoon in wijngaard De Valk: “Eerste naam is Misleiding”

In de houten chalet achteraan wijngaard De Valk, op de hoek van de Tabakstraat en Nieuwe Zoetendaalstraat, pakt Johnny Verhaeghe (68) dit weekend uit met een nieuwe tentoonstelling van zijn schilderijen. Met De Misleiding krijgt de expositie voor de eerste keer ook een naam.
The post Johnny Verhaeghe stelt tentoon in wijngaard De Valk: “Eerste naam is Misleiding” appeared

Lees meer »

Langverwachte popartversie van Cowboy Henk ingehuldigd

Eindelijk is het zover: de langverwachte popartversie van Cowboy Henk siert sinds 15 september de rotonde aan de Oudenaardsesteenweg, richting Zwevegem. Cowboy Henk, een icoon in de stripwereld, krijgt hiermee opnieuw een prominente plek in Kortrijk. “Cowboy Henk zit in de harten van de Kortrijkzanen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.
The post Langverwachte popartversie van Cowboy Henk ingehuldigd

Lees meer »

Deelauto op Marktplein in Ingelmunster

Sinds kort staat er een nieuwe deelauto op het Marktplein. Je kan reserveren via het platform Claus2you. Je gebruikt de deelauto wanneer je er één nodig hebt en dat zonder instapkosten. De ideale oplossing voor wie slechts af en toe een auto nodig heeft. Het autodeelplatform van Claus Mobility is toegankelijk voor particulieren en bedrijven.
The post Deelauto op

Lees meer »

Rommelmarkt op zondag 29 september

Op zondag 29 september organiseert de ouderraad van de Zilverbergschool voor de eerste keer een rommelmarkt.
The post Rommelmarkt op zondag 29 september appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mooie nazomer op komst: hoe warm wordt het? En hoelang kunnen we ervan genieten?

Terwijl Centraal-Europa wordt getroffen door overvloedige neerslag en zelfs sneeuw in de Alpen, evolueert het weerbeeld in West-Europa naar een nazomerse variant. Later deze week is zelfs een zomerse 25 °C mogelijk. Maar waar komt dit zomerse weerbeeld plots vandaan? Hoe warm zal het worden? En hoelang mogen we van deze nazomer genieten? Weeranalist Nicolas Roose duikt in de weerkaarten.

Lees meer »

Peter Laloo (ex Rock-Fort) start in Ezelstraat pop-up P’

Op vrijdag 13 september gaat Peter Laloo (51) – jarenlang medezaakvoerder van Rock-Fort – in de Ezelstraat 13 van start met pop-up restaurant P’. “Ik sta bekend als zaalverantwoordelijke en sommelier maar hier zal ik voor het eerst in bijna 25 jaar weer zelf aan het fornuis staan”, zegt Peter Laloo.
The post Peter Laloo (ex Rock-Fort) start in

Lees meer »