Uitkijken naar Scheldeman, Segaert en Vanhove op EK wielrennen in Limburg

Van woensdag tot en met zondag vindt in Limburg het Europees kampioenschap wielrennen plaats. Zowel de profs, heren jeugd en dames jeugd komen in actie. Daarbij ook enkele streekgenoten. Een analyse door bondscoaches Ludwig Willems, Kim de Baat en Serge Pauwels.

Serge Pauwels begon in 2021 als Development Coach bij Belgian Cycling en assistent-bondscoach van Sven Vanthourenhout bij de heren beloften en profs. Begin dit jaar volgde hij Carlo Bomans op als bondscoach van de heren junioren. Voor de wegrit op zaterdag (start om 9 uur voor 129,7 km) met start in Heusden-Zolder en finish in Hasselt selecteerde hij Xander Scheldeman (18) uit Ardooie.

“Een heel mature jongen voor zijn leeftijd”, benadrukt Pauwels. “Ik zie voor dit EK in hem een rol als wegkapitein. Xander is dit jaar een paar keer geselecteerd door Belgian Cycling. Hij was er bij in Eroica, waar hij jammer genoeg meteen ten val kwam. Hij reed ook in de Morbihan en Saarland, waar hij heel goed werk verrichtte in dienst van de latere eindwinnaar, Jasper Schoofs. Xander is iemand die een beetje de leiding kan nemen in zo’n selectie, terwijl hij zelf niet de kopman is. Hij is echt iemand die de ploeg vooruit trekt. Daarnaast is Xander een steengoede renner die op dit EK een rol in dienst zal hebben, ook als lead-out. Hij is er niet vies van om voor een andere renner te werken.”

Scheldeman krijgt vijf ploegmaats aan zijn zijde: Nolan Huysmans, Jasper Schoofs, Aldo Taillieu, Axel Van den Broek en Matijs Van Strijthem. “Ik kies ervoor om met twee snelle mannen naar het Europees kampioenschap in eigen land te gaan”, legt Pauwels zijn selectie uit. “Matijs werd Belgisch kampioen op de weg en won op de wereldkampioenschappen op de piste in China goud in het omnium en de ploegkoers. Mijn keuze voor hem was dus evident. Hetzelfde geldt voor Nolan, die voor mij intrinsiek misschien wel de snelste sprinter van zijn generatie in België is. Matijs en Nolan zijn complementair. Op de piste zijn ze het bovendien gewoon om samen te rijden.”

Opnieuw Segaert

Bij de heren beloften rijdt Alec Segaert vrijdag (162 km, vanaf 13.30 uur) de wegrit. Woensdag kan de 21-jarige Lendeleedse prof van Lotto-Dstny zich in Hasselt al voor de vierde (!) opeenvolgende keer tot Europees kampioen tijdrijden kronen. In 2021 veroverde hij goud bij de junioren in het Italiaanse Trento. In 2022 en 2023 was hij de beste belofte in het Portugese Sangalhos en het Nederlandse Emmen. Vorige week won Segaert in de Renewi Tour de individuele tijdrit in Tessenderlo voor Magnus Sheffield en Stefan Bissegger, meteen goed voor zijn eerste overwinning op WorldTour-niveau. In het eindklassement legde hij finaal beslag op de tweede plaats, op 40 seconden van Tim Wellens.

“Dit EK kan voor Alec een mooie generale repetitie voor het WK zijn” – Serge Pauwels

“Ik zag Alec dit jaar minder vaak, maar heb in het verleden al vaak met hem gewerkt. Wat hij vorige week in de Renewi Tour getoond heeft, vond ik heel knap. Alec liet in wedstrijden als de Ronde van België al mooie dingen zien, maar dit was de eerste keer dat hij op het hoogste niveau, de WorldTour, zo kon uitpakken in een tijdrit. Dit is een stap voor hem, vind ik. Op dit EK is hij uiteraard de favoriet. Het kan een mooie generale repetitie worden voor het WK, dat een week later plaatsvindt. De voorbije drie jaar behaalde Alec telkens een medaille in de WK-tijdrit, één keer als junior en twee keer als belofte. Maar goud veroverde hij nog nooit. Drie keer was ik erbij en heb ik hem vanuit de auto van de wielerbond gevolgd. Alec heeft nog een rekening open staan met het WK.”

(lees verder onder de foto)

Marith Vanhove reed vorig jaar al het EK op de weg voor dames beloften in het Nederlandse Emmen. “Ze is nog altijd snel aan de meet.” © foto Belga

Pauwels is vol lof over de werkethiek bij Segaert. “Alec is een fantastische gast die heel goed met zijn sport bezig is en op termijn één van de beste tijdrijders ter wereld zal worden. Hij is geen type Evenepoel en lijkt eerder op Van Aert. Op termijn zie ik hem sowieso ook op wereldkampioenschappen bij de profs het podium in de tijdrit halen.” Bij de profs rijden Tim Declercq en Jonas Rickaert de wegrit.

Vanhove in dienst

Bij de dames beloften rijdt Marith Vanhove (21) uit Izegem vrijdag (101,4 km, vanaf 9 uur) de wegrit. “Marith heeft heel lang weg en piste gecombineerd en werd eerder als een pure sprintster beschouwd”, legt bondscoach Ludwig Willems uit. “Op de piste werd ze dan ook in die specialisatie uitgespeeld. Dat was een zoektocht. Dit jaar is Marith een paar keer sterk uit de hoek gekomen in UCI-wedstrijden. Ze blijft op dit parcours, waarbij de U23 alleen de vlakke plaatselijke ronde in Hasselt afwerken, natuurlijk een renster die een sprint in de benen heeft. Ze kan zeker haar rol spelen in dienst van de ploeg, met Julie De Wilde en Fleur Moors als kopvrouwen.”

Kim de Baat, sinds dit jaar assistent-bondscoach, koerste zelf nog samen met Vanhove. “Ze is heel snel, maar ze is niet de enige. We zullen nog moeten bekijken hoe we het op het EK precies zullen aanpakken. We gaan voor het podium.”

The post Uitkijken naar Scheldeman, Segaert en Vanhove op EK wielrennen in Limburg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bewakingsbeelden tonen moment dat brug instort in Dresden

De Duitse autoriteiten in de stad Dresden hebben camerabeelden vrijgegeven van de gedeeltelijke instorting van de Carolabrug. Het stuk van de brug waarop de tram rijdt en voetgangers passeren, viel dinsdagnacht in de Elbe. De brandweer kon snel ter plaatse komen en er vielen geen slachtoffers. De oorzaak van de instorting wordt onderzocht.

Lees meer »

Kasteeldomein De Woesten nu in boekvorm verkrijgbaar

In de brochurereeks over de Oostkampse kastelen is het derde deel verschenen over het kasteeldomein De Woesten in Waardamme. Eerder verschenen er al boekjes over het kasteel Cellen en over het kasteel De Herten.
The post Kasteeldomein De Woesten nu in boekvorm verkrijgbaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Er zijn voor de ander, daar draait het hier om”: Zorghuis Oostende geeft kankerpatiënten al 15 jaar de kans om tot rust te komen

Even terug op adem komen tijdens of na een intensieve kankerbehandeling: die mogelijkheid biedt Zorghuis Oostende intussen al 15 jaar, op een zo betaalbaar mogelijke en laagdrempelige manier. “En de nood aan dit soort zorgverlening wordt steeds groter”, aldus Hanne Stael die er het dagelijkse reilen en zeilen coördineert.
The post “Er zijn voor de ander, daar draait het

Lees meer »

Hofgracht in Reet kleurt bloedrood: een vandalenstreek of blauwalg?

In Reet bij Rumst heeft het water van de hofgracht van het Laarkasteel plots een rode kleur gekregen. De bewoners van het kasteel verwittigden de politie omdat ze dachten dat het om kwaad opzet ging. Er zijn ondertussen stalen genomen om te zien of het water besmet is met blauwalg, dat ook een rode kleur aan water kan geven.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Van succesvol ondernemer naar het OCMW. Philip (57): “Ik ben 50 miljoen euro kwijt in 6 maanden”

“Ik heb lang genoeg gezwegen.” Zakenman Philip Deutz (57) uit Sint-Niklaas beleeft zijn grootste nachtmerrie. Tot twee jaar geleden was hij een succesvolle ondernemer met meer dan twintig bedrijven in binnen- en buitenland. Geen flamboyante CEO, maar iemand die op de achtergrond werkte en in de luwte een zakenimperium uitbouwde, alles samen goed voor zo’n 50 miljoen euro. Nu is

Lees meer »

Youri H. (33) riskeert 9 jaar cel nadat hij Francis Aerts (16) van de weg maaide: “Toen ze hem vertelden dat hij dodelijke aanrijding had ging hij terug slapen”

In de politierechtbank van Dendermonde werd er vandaag voor het eerst gepleit in het dodelijk ongeval waarbij Francis Aerts (16) op 1 augustus 2022 overleed. De jonge tiener werd van de weg gemaaid door Youri H. (33), die 2,7 promille in zijn bloed had en ook zwaar onder invloed was van drugs. Die avond veroorzaakte hij maar liefst 3 ongevallen,

Lees meer »

Twintiger aangeklaagd voor drie kruisboogmoorden in Engeland

Een 26-jarige man die ervan beschuldigd wordt de vrouw en twee dochters van een BBC-sportcommentator met een kruisboog gedood te hebben is dinsdag aangeklaagd voor de drie moorden. Daags nadat hij begin juli de drie vrouwen dodelijk verwondde werd Kyle Clifford al opgepakt, en hij zit nog steeds in voorlopige hechtenis, meldt de politie van Hertfordshire.

Lees meer »