Schepen Jan Vandoolaeghe stopt met politiek: “Ik wil niet nog eens een burn-out meemaken”

Na een politieke loopbaan van 36 jaar zet schepen Jan Vandoolaeghe (61) er een punt achter. Zes jaar geleden werd hij schepen met 896 voorkeurstemmen. Op dit moment is hij bevoegd voor Sport, Burgerzaken, Onderwijs, Personeelsbeleid en Feestelijkheden. Maar voor de Zonnebekenaar is het nu tijd voor andere zaken.

“Twee jaar geleden is er iets geknakt bij mij dat me tot deze beslissing gedreven heeft”, valt Jan Vandoolaeghe meteen met de deur in huis. “In 2013 heb ik zoals velen de laatste jaren te kampen gekregen met een burn-out. Twee jaar geleden heeft iets in mij ‘stop’ gezegd. Ik wou dat niet nog eens meemaken. De politiek is te hard geworden en zo wil ik niet verder. Er wordt niet op de bal, maar op de persoon gespeeld. Op medisch advies stop ik met actieve politiek.”

Scheidsrechter

Jan Vandoolaeghe zette zijn eerste stappen in de politiek in 1988 en doorliep alle regionen van OCMW-raadslid over gemeenteraadslid en gemeenteraadsvoorzitter tot schepen. “Elke functie bood iets speciaals”, aldus Jan. “De functie van OCMW-raadslid bood mooie zaken op sociaal vlak. Als voorzitter van de gemeenteraad ben je eerste burger van de gemeente. Ik voelde me veeleer scheidsrechter tijdens de gemeenteraad. De gemeenteraden zijn niet meer zoals vroeger. Schepen zijn, brengt heel wat meer verantwoordelijkheden met zich mee en is ook een functie die meer dan een parttime baan is.”

“Schepen zijn, is meer dan een parttime baan, het wordt vaak onderschat”

“Het zijn niet alleen de vele vergaderingen, maar ook bijvoorbeeld de aanwezigheden op zoveel mogelijk activiteiten. Het is een baan die vaak onderschat wordt. De buitenwereld ziet er altijd maar de mooie kanten van. Mijn sociale ingesteldheid dreef me naar de politiek. Ter beschikking staan van de vele verenigingen, hulp bieden aan inwoners en iets betekenen voor Zonnebeke en onze mooie gemeente helpen besturen, dat waren mijn drijfveren.”

#Team8980

Jan stond mee aan de wieg bij de oprichting van de nieuwe beweging #Team8980. “Het grote verschil is dat Inspraak een kartel was van N-VA, Open VLD en onafhankelijken en dat #Team8980 een kartel is van CD&V, Open VLD en onafhankelijken. Toen er een breuk kwam tijdens de beleidsperiode 2012-2018 tussen Open VLD en de onafhankelijken enerzijds en anderzijds N-VA werd er werk gemaakt van een nieuwe kartelpartner. Al vanaf de eerste gesprekken bleek duidelijk dat de neuzen in dezelfde richting wezen. Dit is nu nog altijd zo. De hechte vriendenband die we de laatste jaren onder het kartel met N-VA niet meer hadden vonden we terug in het kartel met CD&V.”

Nieuwe sporthal

Jan is fier op zijn 200 voltrokken huwelijken, het kunstgrasveld van SC Zonnebeke en binnenkort wordt gestart met de bouw van twee nieuwe gemeentescholen. “Wat ik nog graag had willen realiseren, is een nieuwe sporthal, maar natuurlijk moeten de nodige middelen voorhanden zijn. Maar ik heb tijdens mijn zes jaar de voorkeur gegeven aan de scholen. Die zijn écht wel nodig. Ik blijf de politiek volgen en wil de inwoners bedanken voor het vertrouwen dat ze me gaven. Daarnaast wil ik ook iedereen bedanken met wie samenwerkte. De collega’s wens ik heel veel succes toe.”

Rally

Jan is gehuwd met Catherine Vyncke en de vader van Mathieu en Benoit en grootvader van Siebe en Charles-Henri. “Ik ben nog negen maanden aan de slag in de garage van zoon Mathieu en dan ga ik met pensioen. De vrijgekomen tijd zal dan gaan naar reizen, rally rijden, de kleinkinderen verwennen en meer naar ons appartementje trekken in Nieuwpoort. Rally is een echte passie die ik deel met mijn zonen. Ik ben echter te oud om met de top mee te draaien. Dat is meer voor Mathieu of Benoit weggelegd. Al moet ik toegeven dat ik tijdens de snelheidsritten al mijn frustraties kwijt kan.”

The post Schepen Jan Vandoolaeghe stopt met politiek: “Ik wil niet nog eens een burn-out meemaken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kanaalzone West krijgt vorm in Ooigem

De gemeente Wielsbeke en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) realiseren in de Sluisstraat in Ooigem extra ruimte voor lokale ambachtelijke bedrijvigheid.
The post Kanaalzone West krijgt vorm in Ooigem appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Week van de Mobiliteit en dan sporen scholen hun leerlingen aan om te voet of met de fiets te komen, ook als ze dat niet gewend zijn.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugs cultuurschepen Yves Roose (Vooruit) keert terug naar de politiek: “Ik mis nieuwe ideeën”

“Steeds meer hoor ik op café mensen afglijden naar racistische praat. Ik hoop hen te overtuigen om niet uiterst rechts te stemmen. Het socialisme biedt de meeste garanties op een menswaardig en veilig bestaan”, zegt voormalig Brugs cultuurschepen Yves Roose, die een kleine comeback maakt om de lijst van Vooruit te steunen.
The post Brugs cultuurschepen Yves Roose (Vooruit)

Lees meer »

Bijna 1.000 rijbewijzen ingetrokken na verstrenging rond bellen achter het stuur: “Gsm-gebruik is één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen”

Gsm-gebruik achter het stuur blijft een groot probleem. Sinds 1 juni 2024, de dag waarop de politie in de kustprovincie veel strenger begon toe te zien op dergelijke inbreuken, werden al 936 rijbewijzen ingetrokken. “Mensen moeten beseffen dat afleiding tijdens het rijden supergevaarlijk is”, zegt Filiep Jodts, de grote baas van het parket West-Vlaanderen.

Lees meer »

Voetballer (16) stuikt in elkaar tijdens training in Tessenderlo: “We hebben 20 à 30 minuten gereanimeerd, tot de spoedarts er was”

Een 16-jarige voetballer van Ham United is woensdagavond tijdens de training onverwacht in elkaar gestuikt. De jongen werd eerst nog gereanimeerd door trainer én ambulancier Wesley Claes, maar werd later in kritieke toestand afgevoerd naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Elke winter krijgen we in samenwerking het Rode Kruis EHBO-cursussen op de club. Maar je hoopt natuurlijk dat je dat

Lees meer »

Van bescheiden eenmanszaak tot internationaal bedrijf: IGW viert 75 jaar vakmanschap

Op zaterdag 14 september vierde IGW, het vroegere Watteeuw, haar 75ste verjaardag in de Kampveldstraat in Oostkamp. Alle werknemers kregen op deze opendeurdag de kans om familie en vrienden uit te nodigen voor een fabrieksbezoek, wat die dag massaal werd gedaan. Het bezoek werd ook gekoppeld aan het zusterbedrijf BMT Aerospace in Oostkamp.
The post Van bescheiden eenmanszaak tot

Lees meer »

Cipier getuigt over wantoestanden in Antwerpse gevangenis: “Die noodknoppen? Bij mijn weten zijn die nog nooit gecontroleerd”

Een gedetineerde wordt drie dagen gefolterd in zijn cel. Een maatschappelijk werkster wordt verkracht tijdens een één-op-één gesprek. Het lijkt wel of ze in de gevangenis van Antwerpen van incident naar incident leven. “Het voelt alsof hier permanent iemand met een kettingzaag achter ons aan loopt. We wandelen niet hoor, we lopen”, vertelt een cipier anoniem aan HLN.

Lees meer »

LIVE BAYERN-DINAMO ZAGREB (21u). Kompany maakt vanavond zijn CL-debuut als trainer: “Finale in München is extra stimulans”

Met een thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb opent Bayern München vanavond zijn vernieuwde campagne van de Champions League. Voor Vincent Kompany wordt het zijn debuut als trainer op het kampioenenbal. “In principe is dit voor mij niets nieuw, maar we dromen van de finale”, vertelde hij in een gesprek met VTM NIEUWS-analist Gilles De Bilde.

Lees meer »

Volksspelen verenigen buurt: Tweede editie met dit jaar varkentje aan ’t spit

Op zondag 22 september vindt in De Boogaard – het buurtparkje naast de kerk – de tweede editie plaats van het groot Zuienkerks volksspelentornooi. Feestcomité Zuienkerke hoopt opnieuw op een mooie opkomst. “Vorig jaar is er achteraf nog lang over het tornooi gesproken geweest. We bereikten gezinnetjes die we anders niet, of toch moeilijk, bereiken.”
The post Volksspelen verenigen

Lees meer »