De nieuwe doelman van KV Kortrijk is geen doordeweekse Kerel: “Ja, ik bezorgde mijn ploegmaat rood… Was fun!”

KV Kortrijk heeft een nieuwe doelman. En het is geen gewone straks meer over zijn rare stoten in Noorwegen. Coach Freyr Alexandersson toonde zich ondanks de sterke heenronde niet overtuigd van Tom Vandenberghe en Lucas Pirard. Enter zijn landgenoot en international: Patrik Gunnarsson. Meteen onbetwiste nummer één. Club Brugge morgen thuis is ideaal voor een heldenrol.

Pas 23 jaar is hij, sinds twee jaar IJslands international en voor 850.000 euro overgenomen van de Noorse topclub Viking Fotballklubb. Zijn belangrijkste kwaliteiten: een uitstekende relance, verre worp en strakke trap en coaching. Al toonde Patrik Gunnarsson in zijn eerste maanden dat hij ook gewoon heel goed kan keepen. Het wordt stilaan duidelijk waarom Alexandersson de doelman, die hij nog kende van bij zijn periode als T2 bij de nationale ploeg, al meteen in januari had willen aantrekken bij Kortrijk. “Kortrijk is ideaal voor jouw verdere ontwikkeling”, pushte de coach.

Ik word doelman!

Als kind was hij fan van Manchester United. Zijn voorbeelden waren Edwin van der Sar en David De Gea. “Maar ik heb altijd van elke topdoelman wat proberen mee te pikken. School ging best aardig, maar toen ik op mijn zeventiende van het kleine Breidablik naar de Engelse tweedeklasser Brentford kon, heb ik niet geaarzeld. Elk kind wil toch ooit profvoetballer worden? Ik deed op school wat ik moest doen, maar ik wilde toch vooral profvoetballer worden. Ooit in het buitenland spelen, ooit voor mijn land spelen… Aanvankelijk was ik zowel keeper als veldspeler, maar vanaf mijn twaalfde was het voor mij duidelijk: ik word doelman! En Brentford bleek de ideale school.” Hij kwam bij Brentford terecht, onder de hoede van onder meer huidig Anderlechtcoach Brian Riemer. “Ik speelde eerst bij het tweede team en ging daarna naar de A-ploeg. Ik heb er veel geleerd. Ook om op eigen benen te staan. Dat viel uitstekend mee, ik heb er mij met mijn ploegmaats heel goed geamuseerd en kon er als jonge doelman snel ervaring opdoen in de Championship. Ik kijk er nu in elk geval op terug als een mooie periode in mijn carrière.” Na een huurperiode legde de Noorse topclub Viking FC hem in januari 2022 vast. Een logische en juiste volgende stap: Gunnarsson was inmiddels al belofte-international en klaar voor het betere werk. Meteen eerste doelman aan de top van de Noorse Eliteserien, Conference League ook en vanaf juni steevast geselecteerd voor de nationale A-ploeg. Dat was onder Arnar Vidarsson, nu technisch directeur bij AA Gent. In januari van dit jaar kon hij zich al beginnen voor te bereiden op de volgende stap: niet Anderlecht en ook niet AA Gent informeerden, maar wél KV Kortrijk. “Ideale club voor jou, Patrik…” Waarop de Viking met enige vertraging half juli Kerel werd.

Topcompetitie

Alweer de juiste stap, denkt hij. Want van een Noorse topclub naar een bescheiden Belgische eersteklasser, dat is echt wel een stap vooruit. “Omdat de Belgische competitie toch sterker is dan de Noorse. Zeker weten. Uiteindelijk hoort de Belgische eerste klasse tot de top van Europa. Vooral fysiek, maar ook technisch, tactisch… Ik bedoel dit wel in het algemeen. Of KV Kortrijk een beter team is dan Viking FK, weet ik nog niet zeker. Maar ik zie hier toch al veel kwaliteit. Dit is duidelijk een club zoals de coach mij beschreef: veel jong talent dat zich hier kan ontwikkelen. Om dan een stap hoger te zetten. Naar de Premier League, de Bundesliga…” Dat zit ook in zijn stappenplan. Als zijn carrièreplanning – hij gaf zich bij Viking FC twee jaar – klopt, moet de doelman, die voor vier jaar tekende bij Kortrijk, binnen twee jaar klaar zijn voor alweer a good next step. “Dat Kortrijk mij in januari al wilde, motiveerde mij om hier te tekenen. Maar verder wil ik nog niet denken. Dat zal de toekomst wel uitwijzen. Ik ben pas 23 jaar, ik neem mijn tijd. Mijn enige ambitie is zo hoog mogelijk spelen. Ik hoop hiervoor in Kortrijk de basis te leggen. België heeft een uitstekende reputatie inzake de opleiding van keepers die daarna naar het buitenland trekken: Kaminski, Casteels, Courtois…” Chelsea betaalde al 20 miljoen euro voor een 19-jarige doelman van Genk. “Hoe heet hij? Mike Penders? Straf!”

Op schema

Zó ver is hij nog niet. Maar hij zit op schema. Sinds zijn debuut bij Brentford in 2020 is zijn marktwaarde volgens de gespecialiseerde site transfermarkt.be elk jaar gestegen, van 150.000 euro naar 1 miljoen. Het geeft aan dat hij zich snel ontwikkelt. Zijn managementbureau heet niet voor niets Stellar (ster). Hij haalt zijn schouders op: “Marktwaarden zeggen niet zoveel. Je bent waard wat een club voor jou wil geven. Ik ben daar niet mee bezig. Eerst zo goed mogelijk presteren met KV Kortrijk.” Een ambitieuze, maar nuchtere jongen, lijkt het. Al zijn er nog die twee straffe verhalen die de ogenschijnlijk sobere Gunnarsson bij zijn komst bij Kortrijk voorafgingen. Hoe hij in Noorwegen bij strafschoppen stiekem de doelpalen, niet vast in de grond, wat dichter bij elkaar duwde en zo zijn doelkader 15 tot 20 centimeter kleiner maakte. Daar zijn YouTubefilmpjes van terug te vinden. Hij houdt vol: “Ik weet dat velen mij niet geloven, maar het was nooit de bedoeling om vals te spelen. Het was gewoon een ritueel. Zoals andere keepers bij een penalty eens op de deklat tikken of de bal nog eens in hun handen ronddraaien, duwde ik op de palen. Sommigen zagen er geen graten in of noemden het zelfs gewoon slim, vonden dat ik ermee mocht doorgaan. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Ach, het is eigenlijk een funny story.”

Rode kaart

En nogfunnier was de rode kaart die hij zijn ploegmaat Brekalo aansmeerde toen hij voor dood neerzeeg nadat die hem bij een verhitte discussie aantikte. Lachend: “Thát was fun. Het was een reflex, in het heetst van de strijd op het einde van de match, we stonden voor… En we wonnen uiteindelijk, achteraf konden we erom lachen, postten we nog samen een filmpje met een chocoladereep SMIL… Ach, Brekalo was mijn centrale verdediger, we waren en zijn nog steeds beste vrienden, houden ook nu nog contact.” Kan hij vertellen over het leuke leven zoals het momenteel is in het Guldensporenstadion en in Kortrijk? “Ik vind Kortrijk best een gezellige stad. Een beetje kleiner, maar vergelijkbaar met Stavanger (waar Viking FK speelt, red.), evenchill. Eenmaal hier gesetteld met mijn IJslandse vriendin Eva, wordt het nog leuker.” Eerst KV Kortrijk redden. “We zijn niet slecht gestart. Winst tegen Club Brugge kan nog een boost geven.”

The post De nieuwe doelman van KV Kortrijk is geen doordeweekse Kerel: “Ja, ik bezorgde mijn ploegmaat rood… Was fun!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CM-baas Luc Van Gorp: “Elke avond denk ik: ik moet iets schrijven over Gaza. Maar ik doe het niet en dat is laf”

Op zijn vijftien belandde hij per ongeluk in een ambulance en Luc Van Gorp zag het licht: hij zou verpleger worden. Het liep anders. Hij volgde een priesteropleiding, werd CM-baas en vertegenwoordigt vandaag 4,7 miljoen leden. Maar diep vanbinnen zit hij nog vaak in die ambulance. “Als mensen stierven, vroegen ze vaak: ‘Is er een hemel?’ Ik heb nooit nee

Lees meer »

Bruggeling Ruben Cottenjé zoekt handtekeningen voor de verkiezingen: “Politiek kopstuk hield zijn belofte niet”

Bruggeling Ruben Cottenjé (48) heeft nog enkele dagende tijd om zijn kandidatuur in te dienen voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen. Net als in 2012 wil deze conservatieve Brugse dandy en Belgicist dat doen met zijn erfgoedpartij ‘Lijst Burgemeester’. Maar hij zoekt nog verlossende handtekeningen.
The post Bruggeling Ruben Cottenjé zoekt handtekeningen voor de verkiezingen: “Politiek kopstuk hield zijn belofte niet”

Lees meer »

Geschenkmand voor jarigen en jubilarissen Okra

De Okra-vereniging heeft traditioneel op kermisdinsdag al haar leden uitgenodigd voor een lekkere maaltijd en zangnamiddag. Maar liefst 72 aanwezigen waren er, ook mensen vanuit andere gemeenten. Daarmee toont Okra Stavele dat het een goed draaiende afdeling heeft. Het bestuur heeft de gewoonte om op die dag de leden te feliciteren die in de loop
The post Geschenkmand voor

Lees meer »

Lea De Meyere (90) viert viervoudig (!) viergeslacht in Beernem

Zondag 15 september was voor Lea De Meyere (90) uit Sint-Joris Beernem toch wel een bijzondere dag. Ze ontving haar familie in het Urban Café van Bulskampveld. Dit was ook het moment om het viervoudig viergeslacht te vereeuwigen.
The post Lea De Meyere (90) viert viervoudig (!) viergeslacht in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van feestende prins Aymeric tot fotomodel Lady Amelia: deze jonge royals zijn de sterren van het internet

Prins Aymeric (18) is de ‘royal influencer’ van de Belgische koninklijke familie, en toont zijn bevoorrechte leventje graag aan de wereld via sociale media. Zijn vader prins Laurent (60) laat dat toe, zo lang zijn posts maar geen controverse kunnen veroorzaken. Maar naast Aymeric kent de royaltywereld nog wel meer bijzondere internetfenomenen. In ‘Story’ neemt koningshuisexpert Wim Dehandschutter de populairste

Lees meer »

Dam in Polen stroomt over: “Al meer regen gevallen dan bij vernietigende overstromingen in 1997″ – Cycloon Boris eist vijf levens in Roemenië

In het zuiden van Polen is een dam overstroomd als gevolg van de cycloon Boris. Er viel een eerste dode in het land, bevestigt premier Donald Tusk. Op verschillende plekken is al meer regen gevallen dan bij de zogenaamde Millenniumvloed, de vernietigende overstromingen van 1997. Aan de Pools-Tsjechische grens werden duizenden inwoners geëvacueerd. In Roemenië maakte het natuurgeweld al zeker

Lees meer »