242.000 euro kwijt in amper enkele weken: hoe Bulgaarse criminelen bedrijf oplichtten met amper één telefoontje

In de Kortrijkse rechtbank werd een celstraf van acht maanden gevraagd voor drie Bulgaren die beticht worden van oplichting. In 2017 legden ze een bedrijf in de luren, waarna ze in drie stortingen 242.000 euro overschreven op een valse rekening. “We probeerden het geld nog te blokkeren, maar het was al weg.”

Het leek helemaal legitiem toen het bedrijf RFV Fruits uit Oudsbergen-Opglabbeek in mei 2017 een telefoontje kreeg van leverancier. De relatie was goed, het vertrouwen was groot. Wanneer de vraag werd gesteld om voortaan te factureren via een incassobureau en dus op een ander rekeningnummer te betalen, ging de firma daarin mee.

Bleek dat het ging om oplichters die hun rekeningnummer hadden opgegeven. De leverancier had nooit iemand van de boekhouding laten bellen. Was de fruitfirma dan naïef? “Het is een straf verhaal, maar ze wisten perfect welke openstaande bedragen moesten betaald worden”, aldus de zaakvoerder. “Het is ons ook nooit duidelijk geworden hoe ze aan die bedragen zijn gekomen.”

In mei 2017 werden in enkele weken drie bedragen overgeschreven. 77.500 euro, daarna 54.500 en vervolgens nog eens 110.000 euro. Een fiks bedrag. “Toen we vaststelden dat er iets niet klopte probeerden we nog via de bank het geld te laten blokkeren, maar het was al weg”, zucht de bedrijfsleider.

Onderzoek

Het geld was niet alleen weg, het bedrijf die de bedragen zou moeten hebben ontvangen sleepte RFV Fruits nog eens voor de rechtbank in Frankrijk om die facturen alsnog te betalen. Het parket opende meteen een onderzoek, maar het was lang zoeken naar eventuele daders.

Uiteindelijk kwamen een Bulgaars bedrijfje en drie Bulgaren in beeld, die vanuit Menen zouden hebben geopereerd. De zaakvoerster van het bedrijf meent dat ze van niks wist, een andere beklaagde haalde het geld af en de derde had de volmacht op de rekening. Alle drie riskeren ze een celstraf van acht maanden en een boete van 2.000 euro. Ze daagden niet op in de rechtbank.

Uitspraak op 25 september. (JDr)

The post 242.000 euro kwijt in amper enkele weken: hoe Bulgaarse criminelen bedrijf oplichtten met amper één telefoontje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo jong, zo koppig en zo alleen

14:12 Over de inhoud is iedereen het bij CD&V eens: de Vlaamse onderhandelingsnota bevatte te weinig voor de christendemocraten. Maar of het geforceerde crisisje dinsdagavond daarvoor nodig was? Voorzitter …

Lees meer »

53-jarige fietser komt om bij aanrijding

In Kontich is vrijdagavond een 53-jarige man om het leven gekomen toen hij op de fiets in aanrijding kwam met een wagen. Dat bevestigt de lokale politiezone Hekla. De 24-jarige bestuurder van de wagen bleef ongedeerd.

Lees meer »

Axel Daeseleire organiseert dit weekend festival in Antwerpen: “Erik Van Looy en Charlotte Timmers staan in line-up”

Axel Daeseleire (55) is met drie programma’s alomtegenwoordig op televisie dit najaar. Bij VTM loopt het nieuwe seizoen van ‘Erfgenaam gezocht’, bij Play4 dan weer ‘Axel in Amerika’ en ‘Celebrity klopjacht’. Daeseleire werkt voor meerdere zenders tegelijk en dat kan omdat hij geen exclusiviteitscontract heeft. De afwisseling is een voordeel, maar er is ook een groot nadeel. Hij wordt gewoon

Lees meer »

Engagementsverklaring voor dorpskernvernieuwing in Wijnendale

Het dorp Wijnendale krijgt tijdens de volgende politieke legislatuur nieuwe rioleringen. Ook worden diverse straten heraangelegd. Om dat gestroomlijnd te laten verlopen, heeft de gemeenteraad maandagavond een engagementsverklaring goedgekeurd.
The post Engagementsverklaring voor dorpskernvernieuwing in Wijnendale appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ANDERLECHT-GENK. Invallers maken het af voor Genk, eerste verlies Anderlecht dichtbij: “Riemer buiten!”

Anderlecht onder hoogspanning. Na een nieuwe slappe vertoning tegen Westerlo morren de paars-witte fans steeds luider. Anderlecht staat bij de pauze 0-1 in het krijt in de inhaalwedstrijd tegen ploeg-in-vorm Racing Genk, en mag zich gelukkig prijzen dat Colin Coosemans in doel uitblinkt (met onder andere een penaltyredding). In de vooravond stond er ook nog een raad van bestuur gepland,

Lees meer »

Schade aan auto, verlichtingspaal en dak nadat 86-jarige tractorbestuurder controle verliest

In de Monseigneur Schottestraat in Jonkershove (Houthulst) zorgde de bestuurder van een tractor zaterdagavond voor schade aan verschillende voorwerpen na een ongeval. Dat gebeurde nadat de 86-jarige bestuurder een bocht verkeerd inschatte, daarbij een auto raakte en een verlichtingspaal afreed die op een dak van een huis viel. De bejaarde man raakte lichtgewond.
The post Schade aan auto, verlichtingspaal

Lees meer »

Lokaal Liberaal stelt kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen voor

Lokaal Liberaal stelde zondagochtend haar lijst en programma voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. “Roeselare draait goed, maar het kan nog beter. Met lef, durf en frisse ideeën hopen we straks ons zetelaantal te verdubbelen”, aldus lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Piet Delrue.
The post Lokaal Liberaal stelt kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »