Verkiezingsstunt of noodzakelijke maatregel? Ophef rond GAS-boetes vanaf 14 jaar in Kortrijk

Met een ruime meerderheid keurde de Kortrijkse gemeenteraad maandag de invoering van GAS-boetes voor jongeren vanaf 14 jaar goed. Groen omschrijft het als een ‘platte verkiezingsstunt op kap van de 14-jarigen’, voor Vlaams Belang is het niet meer dan een schijnoplossing. Burgemeester Van Quickenborne ziet het dan weer als een welgekomen maatregel in de strijd tegen jeugdcriminaliteit.

“Verkiezingskoorts in Kortrijk. Dat leidt tot slecht beleid. Terwijl alle professionele instanties en geconsulteerde jongeren waarschuwen voor het snel-snel invoeren van GAS-boetes voor 14-jarigen, lanceert de stad dit toch op een maand voor de lokale verkiezingen”, reageren de Groenen ontstemt over de beslissing van de gemeenteraad.

Sinds deze week kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar gesanctioneerd worden met een GAS-boete als ze een contact- en plaatsverbod uitgeschreven door de burgemeester niet naleven. Vooraleer zo’n boete uitgeschreven wordt, gaat er vaak een uitgebreid traject aan vooraf. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor amokmakers in de stationsbuurt. “Niet enkel is dit decretaal wankel, want het verplichte advies van de jeugdraad ontbreekt, ook de diensten die wél geconsulteerd werden geven aan niet klaar te zijn voor het nieuwe reglement. Dit is een platte verkiezingsstunt op kap van de 14-jarigen”, besluit David Wemel van Groen.

Ouderlijke verantwoordelijkheid

Bij Team Burgemeester zijn ze opgetogen dat de maatregel er dan toch komt. “Het is een welgekomen extra middel. En zo richt je je meteen ook op ouders. Het gaat niet enkel om de boete, maar ook om het traject dat erachter ligt”, aldus Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Het voordeel van GAS is dat voor minderjarigen de mogelijkheid bestaat om de ouders aan te spreken. Als zij toch niet ingrijpen, komen we terecht in een circuit van verplichte begeleiding. De boete is maar een sluitstuk”, motiveerde burgemeester Vincent Van Quickenborne de keuze.

Ook N-VA is tevreden, maar wil zelfs nog verder gaan. “Wij zijn een zeer grote voorstander, steeds meer minderjarigen gaan over tot zware feiten. Dan is dit meteen een extra manier om te sanctioneren. Het mag de procedure bij de jeugdrechter natuurlijk niet vervangen of verhinderen. We willen ook de ouders nog meer betrekken. Bij zware delicten van hun kroost moeten ze actief meewerken om ze terug op het juiste spoor te krijgen. Bij nalatigheid van hun kant moet er ook in de sociale voordelen geknipt kunnen worden”, aldus Axel Ronse, kandidaat-burgemeester voor N-VA.

Ook Vooruit stemde in met het voorstel. “Die boetes komen terecht bij de ouders en wij vinden het vooral belangrijk dat jonge daders terug op het rechte pad komen. Bij minderjarigen is het zelfs wettelijk verplicht om eerst een bemiddeling op te starten. Voor het handhaven van plaats- en contactverboden is het nuttig en noodzakelijk om met GAS een stok achter de deur te hebben”, zegt Maxim Veys van Vooruit.

Voor Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is het niet meer dan een schijnoplossing. “GAS-boetes kunnen nuttig zijn voor overtredingen zoals sluikstorten. Voor zware overtredingen zijn ze niet geschikt.”

The post Verkiezingsstunt of noodzakelijke maatregel? Ophef rond GAS-boetes vanaf 14 jaar in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leticia (45) is net als prinses Kate sinds deze zomer ‘kankervrij’: “Al mijn energie gaat nu weer naar mijn kinderen”

Ze heeft geen privileges gehad, geen tienkoppig medisch team voor zich alleen, geen au pairs of dienstbodes en ook geen wereldwijd bekeken filmpje om aan te kondigen dat ze ‘kankervrij’ is. Maar toch noemt Leticia Gheysens (45) prinses Kate (42) haar “lotgenote”. Want ook zij kreeg een diagnose, heeft een gezin, een carrière en een lange weg naar herstel die

Lees meer »

281 doden en 1,6 miljard dollar schade na doortocht van tyfoon Yagi in Vietnam

Een week na de doortocht van Yagi in Vietnam is het duidelijk dat de tyfoon een hoge menselijke en materiële tol heeft geëist. De dodentol is er opgelopen tot 281 slachtoffers. Nog eens 67 mensen zijn vermist geraakt en meer dan 1.900 mensen zijn gewond geraakt, meldt de Vietnam Disaster and Dyke Management Authority zondag. Volgens eerste schattingen door de

Lees meer »

Woonzorgcentrum in Wommelgem lanceert eigen vervoersservice: “Makkelijker om van en naar ons dagcentrum te komen”

In Wommelgem lanceert woonzorgcentrum Hof ten Dorpe haar eigen vervoersservice. Mensen die naar het dagcentrum gaan, kunnen voortaan thuis opgehaald en afgezet worden via aangepast vervoer. "Het ontzorgt de familie en het geeft de bezoekers de mogelijkheid om langer thuis te kunnen wonen, maar toch een zinvolle dagbesteding te hebben", zegt directeur Paul Stevens.

Lees meer »

Wendy (40) uit Oudenburg zet zich in voor zwerfkatjes: “Waarom ik zo van dieren hou? Omdat hun liefde eindeloos is”

Samen met Elle Decap zet Wendy Bakker zich in voor de zwerfkatjes in Oudenburg. “Je zou versteld staan hoeveel zwerfkatten onze stad nog telt. Vooral rond boerderijen zie je ze in grote getale en gebeurt er voortdurend inteelt. Dat proberen we te verhelpen door ze te vangen en te castreren of steriliseren”, legt Wendy uit.
The post Wendy (40)

Lees meer »

Bakker Jan leeft zich uit met bolletjestaart voor toprenster Justine Ghekiere en marspeinen eendjes voor de Duck Race

Justine Ghekiere wordt komende maandag in De Leest in Izegem gehuldigd. Het sein voor ‘Bakker Jan’ om een ‘bolletjestaart’ te ontwikkelen als eerbetoon aan de renster die in de afgelopen Ronde van Frankrijk de bolletjestrui pakte nadat ze eerder ook al een rit had gewonnen. Maar het kan niet op voor ‘Bakker Jan’, die straks de fakkel doorgeeft aan zijn

Lees meer »

Twee knieprothesen houden Roland (73) niet tegen om halve marathon te lopen: “Niet om te pronken met mijn prestatie, wel om ervan te genieten”

Nu zondag staat in Ieper de 24ste In Flanders Fields Marathon op het programma. Voor het eerst kan naast de 42 km ook een halve marathon gelopen worden. Een opvallende deelnemer is Roland Outtier, die na twee knieoperaties dan toch opnieuw de loopschoenen aantrok. “Het vergde een ijzeren discipline om te doen wat de dokters vroegen, maar het is gelukt.”

Lees meer »

Deken Geert Morlion verhuist naar Rome: “Het is onverwacht, maar ik kijk ernaar uit”

Geert Morlion, huidig deken van Kortrijk, wordt vanaf 1 januari 2025 rector van het Belgisch College Pontificio Collegio Belga, in Rome en dat voor een periode van vijf jaar. Morlion werd voorgedragen door de Belgische bisschoppen. “Ik had het niet verwacht.”
The post Deken Geert Morlion verhuist naar Rome: “Het is onverwacht, maar ik kijk ernaar uit” appeared first

Lees meer »