Christien Dutoit exposeert selectie keramieksculpturen tijdens Kunstzomer van ArtChurchRochus

Tijdens Kunstzomer, elke zondagnamiddag tot eind september van 14 tot 18 uur, toont ArtChurchRochus aan de Doorniksewijk het werk van hedendaagse kunstenaars, zowel traditionele werken als moderne installaties. In de sacristie van de voormalige Sint-Rochuskerk presenteert Christien Dutoit (68) een selectie van haar dynamische keramieksculpturen.

Christien Dutoit is een geboren en getogen Kortrijkzaan en woont momenteel in Stasegem. Ze beschrijft zichzelf als een sculpturaal keramist en bronskunstenaar. “Aan tien jaar maakte ik mijn eerste keramieksculpturen. Ik pikte sindsdien wat lessen mee, maar volgde nooit uitgebreide studies met als voordeel te evolueren in mijn eigen stijl, zonder opgelegde beperkingen op vlak van techniek. Ik kon een stap verder gaan ook al duurde dat langer. Het eindresultaat loont.”

“Ik pikte sindsdien wat lessen mee, maar volgde nooit uitgebreide studies met als voordeel te evolueren in mijn eigen stijl”

In haar jarenlange zoektocht naar eigenheid ging Christien technische uitdagingen niet uit de weg. “De werken zijn gemaakt uit fijne lappen klei die opgerold worden tot de vorm die nodig is. Alles wordt dus hol opgebouwd om de technische eisen van klei te respecteren. Voor het bakken wordt de sculptuur bewerkt met oxides en pigmenten voor de kleur.”

De figuren hebben lange benen, armen en vingers, ranke gezichten met hoge jukbeenderen en typerende hoofdtooien. De werken van Christien springen eruit ten opzichte van andere keramiek. “Bij de meeste beelden steek ik veel beweging. Het middelpunt wordt verlegd waardoor de sculpturen bijna uit evenwicht zijn. Dat is niet evident, maar het geeft een mooie spanning in compositie.”

“Bij de meeste beelden steek ik veel beweging. Het middelpunt wordt verlegd waardoor de sculpturen bijna uit evenwicht zijn”

“Mijn beelden staan symbool voor indringende emoties. Wat wij als mensen in het leven ervaren, geef ik vorm door de houding van de figuren en de omgeving en attributen. Eén van mijn sculpturen symboliseert bijvoorbeeld de snelheid waarmee wij ongecontroleerd door het leven gaan en een enkeling die zich daarvan probeert los te maken.”

Christien werkt meestal vanuit haar eigen emoties. “Zoals de meeste kunstenaars wil ik een stuk van mezelf uitbeelden. Ik heb een beeld in mijn hoofd en dat móet eruit. Ik laat me inspireren door de mens, het menszijn en die interactie. Bezig zijn met klei voelt als het leven zelf, als een proces van scheppen en iets tot leven laten komen.”

De prijsklasse van de unieke keramieksculpturen varieert tussen 1.200 en 2.000 euro. Meer info via [email protected].

The post Christien Dutoit exposeert selectie keramieksculpturen tijdens Kunstzomer van ArtChurchRochus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na controverse met Joost Klein: nog altijd geen duidelijkheid over deelname Nederland aan Songfestival 

Het is nog altijd niet duidelijk of Nederland volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse openbare omroep AVROTROS heeft van de EBU, de organisator van het Songfestival, uitstel gekregen om een definitieve beslissing te nemen over de deelname. De omroep overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival nadat Joost Klein dit jaar werd gediskwalificeerd voor

Lees meer »

Kanaalzone West krijgt vorm in Ooigem

De gemeente Wielsbeke en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) realiseren in de Sluisstraat in Ooigem extra ruimte voor lokale ambachtelijke bedrijvigheid.
The post Kanaalzone West krijgt vorm in Ooigem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse asielen vangen recordaantal dieren op

De 182 erkende Vlaamse dierenasielen hebben vorig jaar een recordaantal van 49.377 dieren opgevangen. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Tegelijk was er ook een recordaantal adopties: 35.627 dieren kregen een nieuwe eigenaar.

Lees meer »

Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor het eerst drones in:“Heel veel mogelijkheden”

De Oostendse politie werkt volop aan het drone-project. In het voorjaar zullen de eerste teams actief worden. “Er zijn veel mogelijkheden”, zegt korpschef Philip Caestecker. De resultaten in Bredene zijn positief. “Met een drone zie je veel meer dan op een kaart of op Google Streetview”, zegt korpschef Philip Caestecker.
The post Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor

Lees meer »

Jong Keukengeweld brengt jonge chef Emin Avdovic in de schijnwerpers bij restaurant Julien

Op dinsdag 10 september 2024 werd in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen het startschot gegeven voor de nieuwste editie van Jong Keukengeweld, een initiatief van Horeca Vlaanderen. Dit evenement, dat jongeren op een toegankelijke manier laat kennismaken met Vlaams culinair talent, zet dit jaar 73 jonge chefs in de kijker. Een van hen is Emin Avdovic (34),

Lees meer »

“Ook de spelers dragen verantwoordelijkheid bij Anderlecht. Wat komt er van Amuzu, Verschaeren en Dreyer?”

Zet Club Brugge de opmars verder en koppelt Antwerp beter voetbal nu ook aan resultaat, dan blijft Anderlecht ter plaatste trappelen. Het voetbal blijft armtierig en nu kan paars-wit ook in eigen huis niet meer winnen van Westerlo. Onze analist Marc Degryse heeft begrip voor de morrende fans: “Ik vrees als Anderlecht deze week verliest van Genk of Charleroi, dat

Lees meer »

Stan ziet zijn rit naar school halfuur ingekort, maar probleem verlegt zich naar klasgenoot: “Thibo wilde zelfs niet opstaan”

Twee uur lang enkele reis onderweg naar school. Dat was tot voor kort realiteit voor Stan Deurinck uit Hove. De Lijn beweerde het probleem opgelost te hebben, maar het blijkt vooral doorgeschoven te zijn naar enkele medeleerlingen van het BSBO Groenlaar die uit Hoboken vertrekken. “Vanmorgen wou Thibo zelfs niet naar school omdat hij zo vroeg op moest”, zegt mama

Lees meer »

Freinetschool De Boomhut viert zilveren jubileum met feestjaar

Freinetschool De Boomhut in Sint-Andries bestaat dit schooljaar 25 jaar en dat zal iedereen geweten hebben. De Boomhut ontstond toen ouders van de toenmalige freinetschool De Klimop (tegenwoordig gehuisvest in Oostkamp, red.) besloten om onafhankelijk te blijven, waardoor op de huidige locatie ruimte was voor een nieuw project: De Boomhut.
The post Freinetschool De Boomhut viert zilveren jubileum met

Lees meer »

De dennenprocessierups rukt op, maar waarom is het diertje een probleem? En wat doe je als je één tegenkomt?

Niet alleen de eikenprocessierups kan veel overlast meebrengen met zijn vervelende brandharen, ook zijn zuidelijke neefje, de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa), kan je veel jeuk en irritatie geven. En die rups is door de klimaatverandering aan een opmars naar het noorden bezig. Zijn volgende stop: België. Bioloog Wietse Chanet legt alles uit wat je moet weten over deze mogelijk nieuwe invasieve

Lees meer »