Zondagsmis in Wervik uitzonderlijk op verplaatsing voor herdenking heropbouw koortskapelletje

De zondagsmis in de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik gaat zondag om 10.30 uur uitzonderlijk door op verplaatsing. Op het einde van de Kasteelstraat staat het koortskapelletje en wordt zondag de heropbouw in 1984 herdacht.

“Toen was het kapelletje in een erbarmelijke staat en werd door een grote groep vrijwilligers totaal afgebroken en in de originele staat terug heropgebouwd”, vertelt Stephaan Vandamme, die wat verderop in de Hansbekestraat woont. “De zondagsmis vindt plaats in een tent op het speelplein naast het koortskapelletje. Daarna volgt een historiek van het kapelletje en een receptie voor alle aanwezigen.”

Veertig jaar later is er dus feest. “Van alle vrijwillige medewerkers van bij de opbouw in 1984, een 35-tal, zijn er al heel wat overleden en als we wachten tot 2034 (50 jaar later, red.) zullen er misschien geen medewerkers meer in leven zijn”, vertelt Stephaan de reden.

De kapel is privé-eigendom van de familie Vinken uit Passendale. Door de jaren heen is er in de buurt heel veel veranderd. Met onder meer nieuwbouw, een groenzone en enkele speeltoestellen.

The post Zondagsmis in Wervik uitzonderlijk op verplaatsing voor herdenking heropbouw koortskapelletje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte van steekpartij in Oostende geïdentificeerd

In het onderzoek naar een steekpartij in juli 2023 in Oostende is een verdachte geïdentificeerd. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Een 41-jarige man uit Nieuwpoort werd neergestoken toen hij drugs wilde kopen van een vermoedelijk Nederlandse dealer.

Lees meer »

Vier Zwaantjes mikken op medailles in het WK skeeleren in Italië: “We hebben de parabolische bochten goed geoefend”

Vanaf dit weekend nemen vier renners van Zwaantjes Roller Club Zandvoorde aan het wereldkampioenschap skeeleren deel. Al ruim een week geleden reisden ze al naar Italië zodat ze zich optimaal konden voorbereiden. Bondscoach Remi Hubert nam junior Lyssa Vansteenkiste en de seniores Indra Médard, Fran en Stien Vanhoutte in zijn tienkoppige selectie op. Fran Vanhoutte en Indra Médard zijn algemeen

Lees meer »

Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo fijn van terug in iets te mogen meespelen dat ik tien jaar geleden heb mogen mee helpen creëren”

De spektakel-musical 14-18 in Puurs blijft nog altijd volle zalen trekken. Ook Bert Verbeke alias Albert speelt nu mee en dat is voor hem zelfs al de tweede keer, want tien jaar geleden was hij ook erbij. “Het is thuiskomen, maar het is tegelijk ook heel nieuw”, stipt hij aan.
The post Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo

Lees meer »

Tackle: “Tegen Genk moeten we weer doen waar we het best in zijn”

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.
The post Tackle: “Tegen Genk moeten we weer doen waar

Lees meer »

Zussen Annelien en Stephanie Coorevits werden bijna écht opgepakt in ‘Celebrity Klopjacht’: “Ze dachten dat we een betonmolen gingen stelen”

De zussen Annelien (37) en Stephanie Coorevits (40) proberen in ‘Celebrity Klopjacht’ op Play4 uit de handen van de speurders te blijven, maar tijdens de opnames van het programma belandden ze bijna écht in de cel. In de GoPlay-podcast ‘Achter De Schermen’ vertellen de zussen hoe ze tot twee keer toe in aanraking kwamen met de politie: “Gelukkig bleek de

Lees meer »

Vlaming geeft zijn leven 7,3 op 10

In het eerste halfjaar van 2024 gaven Vlamingen hun leven een gemiddelde score van 7,3 op 10. De algemene levenstevredenheid is daarmee gelijk aan die van de laatste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen op basis van een bevraging bij 6.000 Vlaamse 18-plussers.

Lees meer »

Van Joël tot Gaspard en Odard

In de Roeselarestraat in Hooglede werd volgend viergeslacht in beeld gebracht: overgrootvader Joël Provoost (83), grootvader Chris Provoost (54), vader Jordy Provoost (28) en jongste telg Odard Provoost (geboren op 17 juli). Gaspard (3) is zijn trotse broer. (foto JT)
The post Van Joël tot Gaspard en Odard appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nipt vermeden dat gebied van Bredene tot Zeebrugge onder water kwam te staan. Waarom ex-sluismeester 6 sluizen openzette

In de zomer van 2022 ontsnapten Blankenberge, De Haan, Wenduine en Zuienkerke aan een catastrofe. Iemand had bewust zes sluizen opengezet, waardoor het zeewater bij hoogtij de dorpskernen zou overspoelen. Die ‘iemand’ was wellicht ex-sluiswachter S.D. (42), die wraak wilde nemen voor een uit de hand gelopen familieruzie. Een reconstructie van de sabotage, waarvoor S.D. zich donderdag moet verantwoorden in

Lees meer »

LIVE EK WIELRENNEN. Riberolle en Demey proberen wel, maar geraken niet weg

Net geen Belgische medaille bij de junioren mannen op het EK wielrennen. Felix Orn-Kristoff pakte na een sprint met drie het goud. Matijs Van Strijthem en Nio Vandevorst werden iets later vierde en vijfde. Ook de elite vrouwen zijn begonnen aan hun Europees kampioenschap. Zonder Lotte Kopecky en dus moet vooral het collectief de sterkte worden.

Lees meer »

Vier generaties op een rij: van Godelieve tot Lizanne, Marie en Lina

In Veldegem werd een driedubbel viergeslacht vereeuwigd op de gevoelige plaat. Op de foto herkennen we grootmoe Godelieve Van Damme (86) met haar dochter Beata Hollevoet (64). Beata’s dochters Charlotte Vanmullem (35), Tessa Vanmullem (36) en Sarah Vanmullem (38) zijn respectievelijk de mama’s van Lizanne (1), Marie (6) en Lina (3). (BC/foto BC)
The post Vier generaties op een

Lees meer »

Team Fischer start wekelijkse groepsloop in Kortrijk: “Dag beginnen met een goed gevoel”

Onder begeleiding van Gilles Coigné (37) ging afgelopen weekend een loopclub van start in Kortrijk. “Een sociaal gebeuren waarbij we elke zondagvoormiddag een rustig loopje doen van ongeveer 10 kilometer, langs de mooiste plekjes van Kortrijk.”
The post Team Fischer start wekelijkse groepsloop in Kortrijk: “Dag beginnen met een goed gevoel” appeared first on KW.be.

Lees meer »