Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben: wat is er hier veel volk”

Tijdens een stemmige eucharistieviering in de Torhoutse Don Boscokerk heeft Vlaams minister Hilde Crevits samen met familie en vrienden afscheid genomen van haar mama Jeanny Muys (81), die aan kanker gestorven is. Heel wat prominente politici, over de partijgrenzen heen, woonden de uitvaartdienst bij.

Een trio met Bart Verhelle als zanger zorgde voor de beklijvende muzikale omlijsting. Tijdens het lied De Roos werden er door de minister, haar man Kris Devolder, hun kinderen Bram en Soetkin en hun schoondochters Eveline en Myrthe witte rozen op de eenvoudige, zwarte kist gelegd. Jeanny’s achterkleinkinderen Estée en Theo staken de kaarsjes aan. Het zoveelste tedere moment van de warme plechtigheid. Er werden nog heel wat andere liedjes live gezongen, onder meer Een steen verlegd in de rivier en Ave Maria.

Lesgegeven aan Maaike Cafmeyer

Frans Crevits, de man van Jeanny, ligt in het ziekenhuis en kon bijgevolg niet op de dienst aanwezig zijn. Hij lijdt eveneens aan kanker en zijn toestand is heel ernstig.

Hilde Crevits sprak het welkomstwoord uit en dankte iedereen voor de vele blijken van medeleven. “Mama zou gezegd hebben: wat is er hier veel volk”, stak ze met een knipoog van wal, maar gaandeweg kreeg ze het almaar moeilijker om haar emoties onder controle te houden.

In het bijzonder vermeldde ze actrice Maaike Cafmeyer, die les van Jeanny gekregen heeft en daar naar eigen zeggen uitstekende herinneringen aan overhoudt. Jeanny is vele jaren onderwijzeres geweest aan de toenmalige vrije basisschool Sint-Vincentius in Torhout. Ze werd door haar leerlingen op handen gedragen. Ze ontfermde zich met toewijding over ieder kind, dat ze tot een zo hoog mogelijk niveau probeerde op te tillen.

De parabel van de talenten

De kleinkinderen Bram en Soetkin brachten een getuigenis en typeerden hun oma als een warme vrouw die er altijd voor hen was. En die hen aanmoedigde om goed te doen zonder zich iets aan te trekken van negatieve mensen. “Doe wel en zie niet om”, drukte Jeanny hen meermaals op het hart.

Deken Michel Roggeman, die in de dienst voorging, had het over de parabel van de talenten. Wie twee talenten krijgt, moet er vier van proberen te maken, en wie er vijf krijgt tien. Dat is wat Jeanny heeft gedaan. Haar talenten gebruikt ten bate van haar leerlingen, haar familie en haar vrienden.

Een hele schare toppolitici

Aan het eind van de viering sprak Kris Devolder, de man van de minister, de aanwezigen nog toe. Ook hij schetste, met af en toe een kwinkslag maar vooral met diep verdriet, een hartelijk beeld van zijn schoonmoeder.

Heel wat toppolitici, over de partijgrenzen heen, woonden de plechtigheid bij. (Foto Geert Stubbe)

Samen met veel lokale politieke mandatarissen was een hele schare toppolitici in de bomvolle kerk present. Onder meer minister-president Jan Jambon en het merendeel van de Vlaamse regering. Ook diverse oud-politici en CD&V-voorzitter Sammy Mahdi woonden de uitvaart bij.

The post Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben: wat is er hier veel volk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mario De Clercq weet hoe ‘tweede (koers)zoon’ Merlier kan worden getriggerd: “Schop hem tegen de schenen en de Beer van Wortegem gaat brullen”

Gene gewone, Tim Merlier (31). Sterke coureur, mooie mens. Maar af en toe ook een weifelend, twijfelend enigma. Eén man die al bijna twintig jaar de code kent: Mario De Clercq (58). De drievoudige wereldkampioen veldrijden over de kersvers Europees wegkampioen: “Schop hem tegen de schenen en hij wordt nijdig.”

Lees meer »

China laat Amerikaanse predikant vrij die bijna 20 jaar vastzat

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is een Amerikaanse predikant die sinds 2006 in China werd vastgehouden, zondag vrijgelaten. David Lin werd tot levenslang veroordeeld, volgens Amerikaanse media op beschuldiging van fraude, maar Washington achtte de veroordeling ongegrond.

Lees meer »

Ruben Van Gucht komt terug op ‘vrouwenbenen-incident’: “Wij organiseren onze relatie op onze eigen manier”

Ruben Van Gucht (37) beleefde een drukke sportzomer, waarin hij maar liefst elf weken in het buitenland doorbracht voor onder andere het EK voetbal en de Olympische Spelen. Tijdens een uitzending op Radio 2 ontstond er ophef toen onverwacht de benen van een onbekende vrouw in beeld verschenen. In het programma ‘Café congé’ blikt de sportjournalist nu terug op dat

Lees meer »

‘Will Smith’ kwam in vrede en Jodie Foster won eindelijk een beeldje: alles wat je moet weten over de Emmy’s

‘Baby Reindeer’, ‘The Bear’ en ‘Sh?gun’ schitterden als grote winnaars bij de Emmy Awards in Los Angeles. Maar ook voor Jodie Foster was het een bijzondere avond. Na twee golden globes en twee oscars, won ze (eindelijk) een Emmy. Al kwam het opvallendste moment toch van Will Smith. Het was namelijk niet de acteur die in de prijzen viel, maar

Lees meer »

Pasgeboren dwergnijlpaard uit Thaise zoo gaat viraal, maar dier wordt ook slachtoffer van haar eigen populariteit

De hele wereld is in de ban van een babydwergnijlpaardje dat 2 maanden geleden geboren is in een zoo in Thailand. Dankzij een populair TikTok-acount gaat het dwergnijlpaardje viraal, maar het jonge dier is ook slachtoffer van haar eigen populariteit. Zo gooien bezoekers soms met voorwerpen of water om haar wakker te maken. De directeur van de zoo roept bezoekers

Lees meer »

Volksspelen verenigen buurt: Tweede editie met dit jaar varkentje aan ’t spit

Op zondag 22 september vindt in De Boogaard – het buurtparkje naast de kerk – de tweede editie plaats van het groot Zuienkerks volksspelentornooi. Feestcomité Zuienkerke hoopt opnieuw op een mooie opkomst. “Vorig jaar is er achteraf nog lang over het tornooi gesproken geweest. We bereikten gezinnetjes die we anders niet, of toch moeilijk, bereiken.”
The post Volksspelen verenigen

Lees meer »

Man (50) uit Diksmuide voor rechter na anderhalf jaar partnergeweld: “In onze cultuur bel je niet snel politie”

Een 50-jarige man uit Diksmuide riskeert een principiële straf omdat hij anderhalf jaar lang feiten van partnergeweld pleegde op zijn vrouw. Het gaat niet om zware feiten, en daarom vroeg de procureur maar een maand met uitstel. Volgens het slachtoffer gebeurden ze wel regelmatig. “In onze cultuur bel je nu eenmaal niet snel de politie.”
The post Man (50)

Lees meer »

“De uitstap van de week werd plots naar de supermarkt gaan”: Dean getuigt over mentale impact van lockdown

Een op de vijf jongeren kampt met matige tot ernstige mentale problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Voor Dean Meert begon het toen COVID-19 uitbrak. Hij was 21 jaar en studeerde bedrijfsmanagement aan de Hogeschool Gent. Net als veel andere jongeren ervoer hij heel wat eenzaamheid toen de lockdown werd ingelast op 17 maart 2020. “Dat wil

Lees meer »

Kledingketen Lolaliza slachtoffer van cyberaanval

Kledingketen Lolaliza is onlangs slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat bevestigt het bedrijf in een kort statement. Een deel van de persoonlijke gegevens van klanten en personeel zou gehackt zijn, net als enkele bedrijfsgegevens. De winkels en de webshop blijven open, het bedrijf werkt aan een oplossing.

Lees meer »

Zware brand in loods op boerderij in Kalmthout

In de Heikantstraat in Kalmthout woedt sinds vrijdagochtend een stevige brand in een boerderij. Het vuur ontstond in één van de loodsen op het terrein. Er zijn gelukkig geen gewonden. De loods, die dienst doet als werkstal, lijkt wel volledig verloren te zijn.

Lees meer »

Hoogbejaarde giraf Barbie (24) gestorven in Planckendael

De oudste giraf van ZOO Planckendael is niet meer. De dierenarts en de verzorgers hebben Barbie in het dierenpark in Mechelen laten inslapen. Ze was 24 jaar en dat is oud voor een giraf. Het was ook te merken aan Barbie dat haar leven voltooid was: ze kon nog moeilijk stappen, liggen of eten zonder pijnstilling.

Lees meer »