Ruiselede brengt hulde aan Poolse bevrijders: “We zijn ze nooit vergeten”

Zaterdag 7 september brachten het gemeentebestuur, de Nationale Strijdersbond België (NSB), de Heemkring Ruiselede en talloze Poolse afgevaardigden hulde aan de gesneuvelde soldaten van de 1ste Poolse Pantserdivisie, die Ruiselede op 8 september 1944 bevrijdde. Speciale gasten waren Joanna Wielgat, dochter van de Poolse luitenant Marian Plichta, Karolina Maczek, kleindochter van generaal Maczek en Astrid Christiaens, kleindochter van Edmond Mauws, die als verzetsman omkwam in het Oostenrijkse kamp Graz-Liebenau.

Na de misdienst om 9.30 uur in de kerk van Ruiselede ging het in optocht naar de Vredeskapel in de Aalterstraat. Dit onder muzikale begeleiding van drumband Staccato en de Silver Thistle Pipes & Drums. Tijdens een speciale plechtigheid werden bloemen neergelegd en het nieuwe Vredesmonument onthuld in de vorm van een vredesduif. “Deze vredesduif symboliseert de nood voor een duurzame vrede, die niet vanzelfsprekend is”, liet de Ruiseleedse NSB-voorzitter Paul Desmet eerder al weten. “Het wordt ook een hommage aan alle gesneuvelden bij tal van conflicten wereldwijd, waarbij ook Belgische militairen betrokken zijn.”

Marnik Braet en Frank Gelaude van Heemkring Ruiselede hadden niets dan woorden van dank voor de vele aanwezigen. Leerlingen van de 5de klas uit basisschool De Kiem – die eerder al een bezoek brachten aan de boeiende tentoonstelling ‘Onze Poolse Bevrijders’ in het Heemkring-lokaal boven het Sociaal Huis – lieten vervolgens rode en witte ballonnen op.

Vijf dochters

Opvallende aanwezigen waren de vijf dochters van de vijf Poolse soldaten, die in Ruiselede gesneuveld zijn: Nikol Bardzinsky, Marie-Therese Klej-Smet, Marie-Therèse Reckowski, Miriam Wenda en Hedwige Ruckowski. De Poolse ambassadrice in Brussel Libicka-Rugulska was eveneens aanwezig, net als luitenant-kolonel van het Vliegwezen Isabelle Lahaye, Dirk Verbeke namens de vereniging 1ste Poolse Pantserdivisie België en afgevaardigden van de Poolse steden Warschau en Krasnik. Daarop ging het in optocht naar zaal Sport en Spel, waar het gemeentebestuur een receptie hield ter ere van alle genodigden.

80 jaar vrede

Burgemeester Greet De Roo stipte aan dat met de bevrijding ook al 80 jaar vrede in België mag gevierd worden. “Dat is niet zo vanzelfsprekend als je bedenkt wat er zich vandaag aan de Poolse grens, in Oekraïne, afspeelt. Er is in Ruiselede hard gevochten en we zijn onze bevrijders nooit vergeten”, aldus De Roo.

Daarop vertelde NSB-voorzitter Desmet hoe de zeven burgerslachtoffers in Ruiselede feitelijk aan hun einde kwamen.

The post Ruiselede brengt hulde aan Poolse bevrijders: “We zijn ze nooit vergeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We hebben nood aan een nultolerantiebeleid”: Wat willen de Kortrijkse partijen doen rond veiligheid?

De traditie wil dat lokale verkiezingen steevast draaien rond de drie V’s: verkeer, vuiligheid en veiligheid. De laatstgenoemde ‘V’ is tot nog toe onmiskenbaar hét thema van de verkiezingen. En bij alle partijen klinkt dan ook unisono dat er te veel Kortrijkzanen zich nog af en toe of zelfs regelmatig onveilig voelen in de Guldensporenstad. Maar hoe we naar een

Lees meer »

Tim Merlier kroont zich, ondanks kettingproblemen, tot Europees kampioen – Jasper Philipsen eindigt vierde

Tim Merlier (31) heeft het Europees kampioenschap in Limburg naar zijn hand gezet. In een massasprint haalde hij het met een sterk eindschot van de Nederlander Olav Kooij en de Est Madis Mihkels. Nochtans had de pion van Soudal Quick-Step in volle finale nog af te rekenen met kettingproblemen. Topfavorieten Jasper Philipsen en Jonathan Milan vielen naast het podium.

Lees meer »

Vrouw die geruchten verspreidde over migranten die katten en honden opeten in Springfield: “Het was niet de bedoeling”

De vrouw uit Springfield, Ohio, die op sociale media bericht had over Haïtiaanse immigranten die huisdieren van de lokale bevolking stelen en opeten – wat Donald Trump in zijn debat tegen Kamala Harris gebruikte – zegt spijt te hebben van dat bericht. “Het ontplofte gewoon en werd iets dat niet mijn bedoeling was”, vertelde ze aan NBC News.

Lees meer »

Dams schepen Britta Roelants in ziekenhuis na herseninfarct en -bloedingen: “De toestand is ernstig”

Schepen van Jeugd en Onderwijs Britta Roelants (CD&V Plus) werd zaterdag getroffen door een herseninfarct, die later in het ziekenhuis nog gevolgd werd door hersenbloedingen. “De toestand is ernstig. We hopen allemaal op een volledig herstel”, reageert burgemeester Joachim Coens. Van een vervanging als schepen is nog geen sprake.
The post Dams schepen Britta Roelants in ziekenhuis na herseninfarct

Lees meer »

Charlot (53) verhuurt tentjes voor slaapfeestjes: “Maak je slaapfeestje compleet”

Charlot Senesael (35) uit Pollinkhove ontwikkelde een leuk concept voor slaapfeestjes. Ze verhuurt namelijk slaaptentjes in verschillende thema’s. “Het zijn kant-en-klare pakketten”, zegt Charlot. “We komen de tentjes zelf opzetten indien gewenst.”
The post Charlot (53) verhuurt tentjes voor slaapfeestjes: “Maak je slaapfeestje compleet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Welkom in de proeftuin in Klerken

Op vrijdag 6 september werd in Houthulst, meer bepaald in deelgemeente Klerken, een zogenaamde proeftuin geopend. Inwoners mogen er fruit, bloemen en noten komen plukken, rapen en proeven.
The post Welkom in de proeftuin in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alain en Patrick maken dé perfecte stoel voor pausbezoek: “Hebt ge een propere jeans aan? Geen balpen in de achterzak? Allez, dan moogt ge hem héél eventjes uittesten”

Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan België met zijn gat in de boter vallen. Houtbewerker Alain (56) en stoffeerder Patrick (53) maakten voor hem geen ‘pimped out, chromed out’ troon om op te zitten, wel een neutrale strakke zetel van dertien in een dozijn, zo líjkt het. Tot je erop gaat zitten. Hemeltje. “De Kerk is zelfs al komen

Lees meer »

Roland en Monique vieren briljanten huwelijksjubileum

Op zaterdag 7 september werd in het gemeentehuis de briljanten huwelijksverjaardag gevierd van Roland Vermeulen en Monique Vandenberghe. Het koppel trad in het huwelijk op 5 september 1959 in Bredene. (foto MM)
The post Roland en Monique vieren briljanten huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pasgeboren dwergnijlpaard uit Thaise zoo gaat viraal, maar dier wordt ook slachtoffer van haar eigen populariteit

De hele wereld is in de ban van een babydwergnijlpaardje dat 2 maanden geleden geboren is in een zoo in Thailand. Dankzij een populair TikTok-acount gaat het dwergnijlpaardje viraal, maar het jonge dier is ook slachtoffer van haar eigen populariteit. Zo gooien bezoekers soms met voorwerpen of water om haar wakker te maken. De directeur van de zoo roept bezoekers

Lees meer »