Duitse commandobunker met expo over de bevrijding van Roeselare geopend voor publiek

80 jaar na de bevrijding van Roeselare door de Poolse troepen van generaal Maczek is in een voormalige communicatiebunker van de Duitsers een tentoonstelling geopend. Meteen de start van een reeks activiteiten om de verjaardag te vieren.

In aanwezigheid van de kleindochter van Generaal Maczek en vertegenwoordigers van de Poolse ambassade werd vrijdag de tentoonstelling in de voormalige Duitse bunker in de Sint-Hubrechtsstraat geopend. De bunker is na de Tweede Wereldoorlog niet verwijderd omdat de massa beton niet kon worden weggenomen zonder schade aan de omgeving. Sindsdien is het bouwwerk een vaste waarde geworden in straatbeeld van de wijk Krottegem.

De stadsdiensten namen de bunker onder handen en restaureerden wat broodnodig hersteld moest worden. Zo is het gebouw nu voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen, maar ook van de nodige digitale installaties.

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding loopt een tentoonstelling in de bunker die het verhaal vertelt van de bevrijding van Roeselare. De Poolse generaal Maczek kon dankzij de hulp van de lokale spionne Simonne Brugghe de stad relatief makkelijk innemen. Toch sneuvelden enkele Polen. Hun helmen zijn te zien in de bunker. Verder is er foto- en audiovisueel materiaal dat de bevrijding en de heldendaad van Simonne Brugghe vertelt.

De Duitse bunker kan vanaf dit weekend bezocht worden op zaterdag, zondag en woensdag. In Roeselare zijn er het hele weekend ook activiteiten in het teken van de verjaardag van de bevrijding met onder andere een rondrit met oldtimers door de stad met halte aan de bunker. Op de parking van Poolse supermarkt Biedronka is er op zaterdagavond een bevrijdingsfeest.

The post Duitse commandobunker met expo over de bevrijding van Roeselare geopend voor publiek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jill Peeters over de rampspoed in Centraal-Europa: “Zorgwekkend dat weerrecords telkens worden verpulverd”

Vijf doden in Roemenië, vier vermisten in Tsjechië – waar meer dan 250.000 huishoudens zonder stroom zitten – én een meter sneeuw in de Oostenrijkse en Beierse Alpen. Boris laat de neerslag met bakken uit de lucht vallen en dat leidt tot grote rampspoed in Centraal- en Oost-Europa. “Klimaatverandering heeft vele gezichten”, zegt weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters. Zij legt

Lees meer »

Drones maken slachtoffers in hart van Moskou: is dit de manier om Poetins macht te ondermijnen?

In Rusland is er voor het eerst een burger omgekomen door een Oekraïense drone die insloeg nabij Moskou. Dat gebeurde tijdens een aanval die de grootste van de oorlog wordt genoemd. Oekraïne wil de oorlog voelbaar maken voor de Russische bevolking. Maar helpt dat wel om Poetins macht te ondergraven? En hoeveel burgers stierven er eigenlijk al op Russisch grondgebied?

Lees meer »

Bart De Wever doet forse uitspraken over “huftergedrag” joyriders in Antwerpen: “Vrijwel altijd jongeren van allochtone origine”

Bart De Wever (N-VA) reageert met enkele forse uitspraken op de joyriders die in Antwerpen met een ambulance aan de haal gingen. De Antwerps burgemeester had het op Radio 1 over “huftergedrag” van een “bepaalde categorie inwoners”. “Toen we de beelden zagen, was het geen verrassing wie er op die beelden stond. Dat is nooit een verrassing.”

Lees meer »

De balans | Michèle George, amazone

18:30 Op de Paralympische Spelen in Parijs won amazone Michèle George (50) twee gouden medailles. Daarmee werd ze voor de vierde keer op rij kampioen, goed voor zeven gouden medailles. Hier maakt de strafst…

Lees meer »

Grondlegger modern battlefield-toerisme major Holt (91) overleden op 91-jarige leeftijd

In Canterbury is afgelopen donderdagochtend major Tonnie Holt overleden. Holt was samen met zijn vrouw Valmai één van de grondleggers van het moderne battlefield-toerisme’, waarbij toeristen een rondleiding krijgen langs militaire begraafplaatsen en monumenten. Het koppel, dat heel gekend was in Ieper, bracht daarnaast heel gedetailleerde Engelstalige slagveldgidsen uit. “Hun invloed op vlak van herdenkingstoerisme mag zeker niet worden onderschat.”<br

Lees meer »

Straks uitspraak over mislukte staatsgreep in Congo, Belg riskeert doodstraf

Een militaire rechtbank in de Congolese hoofdstad Kinshasa spreekt zich vrijdag uit in het proces over de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar. Verschillende buitenlanders, onder wie ook de Belgische militaire expert Jean-Jacques Wondo, staan daar terecht. Wondo riskeert de doodstraf. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan terrorisme en steun aan gewapende groepen. Zijn familie lanceerde vorige week nog

Lees meer »

Huiskamerkroeg Perle d’Ozette in Oedelem is voortaan ook een vakantiewoning: “Kregen zelfs al een reservering uit China”

Bij huiskamerkroeg Perle d’Ozette kan je sinds kort ook verblijven. De uitbaters verbouwden de bovenverdiepingen van het pand tot een vakantiewoning voor groepen tot twaalf personen. “We kregen zelfs al een reservering uit China.”
The post Huiskamerkroeg Perle d’Ozette in Oedelem is voortaan ook een vakantiewoning: “Kregen zelfs al een reservering uit China” appeared first on KW.be.

Lees meer »